Публічні бібліотеки в реаліях війни

Продовжуємо збирати, розповсюджувати та зберігати практики наших колег у їх протистоянні орді:
 Благодійні та волонтерські проєкти бібліотек :
 
 Більшість головних бібліотек громад Вінниччини стали центрами плетіння маскувальних сіток серед них Бабчинецька, Бершадська Брацлавська, Іллінецька, Немирівська, Ободівська, Томашпільська, Ямпільська та інші:

 Сільські бібліотекарі громад Вінницької області влились у так звані штаби старостинських округів, де під керівництвом старост включаються у виконання першочергових завдань: збір, пакування і відправка гуманітарної допомоги; інформування жителів села; перепис осіб, що прибули у населені пункти; плетіння маскувальних сіток; приготування їжі; роблять все, що вимагає час. І це бібліотекарі Джулинської, Липовецької, Лука Мелешківської, Оратівської, Погребищенської, Тростянецької та інших громад.
Детальніше про роботу бібліотек Вінничини, які стали дієвим тилом у період війни  див. на блозі «Бібліоконтинент Вінниччина» науково-методичного відділу Вінницької ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва

 У Полтавська обласна універсальна наукова бібліотека імені І.П.Котляревського працює ПУНКТ ВИДАЧІ ОДЯГУ для біженців. Є також трохи продуктів і засобів гігієни

 Під постійний «гуркотіння», між оголошенням повітряних тривог, круглодобові комендантські години  Бібліотеки Солом’янки шиють стяги для передової для наших безстрашних захисників💛💙
 

 Книгозбірні КЗ “Луцька міська централізована бібліотечна система” стали волонтерськими центрами, де плетуть маскувальні сітки, шиють балаклави, збирають одяг і продукти для потреб Територіальної оборони. З початку війни виготовлено вже понад 600 сіток, 200 балаклав та теплих устілок. Формуються вітамінні набори з горіхів та сухофруктів. Також працівники бібліотек організували збір коштів та придбання українських книг для дітей, що виїхали за кордон. Вже сформовано і передано посилки на суму понад три тисячі сімсот гривен.
Долучаються бібліотеки і до проєкту Арт-терапії департаменту культури Луцької міської ради. Визначено базові заклади, що працюватимуть у даному проєкті.
  

 

 Бібліотекарі, працівники відділу культури та туризму Коростишівської міської ради долучились до виготовлення бронежилетів для наших воїнів.

 

 

 В Червоноградській міській центральній бібліотеці (Львівська обл.) невтомні в’язальниці вже підготували чергову партію теплих шкарпеток для наших захисників і які вже попрямували до них.

  Ранкову йогу для душевної рівноваги та покращення емоційного стану від волонтерів простору перезавантаження “Цінність” пропонують в Закарпатській ОУНБ  ім.Ф.Потушняка

 

  Акцію зі збору книг організувала Рівненська ОУНБ: «Збираємо книги для воїнів (за їх замовленням) для відправки на передню лінію бойових дій. Просимо рівнян підтримати цю акцію», – йдеться у їх повідомленні. Також на сайті «Аудіобібліотека» у розділі «Аудіоподкасти» створено нову рубрику “Життя під час війни”, де публікуються подкасти, важлива та корисна інформацію, яка допомагатиме підтримувати людей та даватиме розуміння, як діяти самому у військовий час.

 Волинська обласна бібліотека для дітей оголосила акцію щодо збору малюнків для наших захисників.
Малюнки від маленької Христинки, переселенки з Житомира:

 

Звертаємо увагу !

 Держкомтелерадіо спільно з Офісом Президента України та Міністерством культури та інформаційної політики започатковує акцію із забезпечення дітей, які були змушені переселитися рятуючись від російських агресорів, підручниками, навчальними посібниками, художньою літературою.
Зараз із західних областей в інші регіони України, які постраждали від агресії, прямують вантажні автомобілі з гуманітарною допомогою.
На зворотньому шляху цей транспорт міг би забирати із Києва книги та  перевозити їх для подальшого розповсюдження серед дітей в пунктах гуманітарної допомоги Львова, Ужгорода, Тернополя та інших містах Західної України.
Держкомтелерадіо закликає видавництва, на складах яких зберігається така література, долучитися до цієї акції. Нехай наші діти продовжують навчання!
Контактні особи: 
Продан Василь Васильович: +37257608888 0676218888

Хотенюк Олег Михайлович: 0973942242

Саєнко Оксана Миколаївна: 0675709424

 

 

Дай Боже, щоб цей досвід бібліотек України не став більше кому у пригоді !

 

Далі буде… 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)