Ми сильні! Вартуємо інформаційний простір: день 10 (ч.2)

З початком війни Росії проти України десятки українських жінок змушені були народжувати у бомбосховищах. Водночас життя продовжується. Навіть під ворожим обстрілом народжуються нові українці. . З початку війни з Росією в різних куточках України народилося 4311 немовлят.

ДОПОМОЖУТЬ ! :

 ISIDA clinic 

Надає екстрену акушерсько-гінекологічну допомогу 24/7 та онлайн-консультації спеціалістів: лікаря-акушера-гінеколога, лікаря-терапевта, лікаря-неонатолога, психолога.
0 800 60 80 80
Адреса: м. Київ, бульвар Вацлава Гавела, 65.

♦  МЕДІКОМ (м. Київ) – 

консультації лікарів цілодобово
044 503 77 77

 Медцентр ТОВ “Екомет” 

лікар гінеколог 068-795-55-52 Байрамова Лейла Гамлетівна
лікар гінеколог 093-643-83-73 Бєлан Олена Анатоліївна
лікар гінеколог 099-370-13-14 Сотник Наталія Леонідівна
лікар гінеколог  050-555-23-12 Єрмакова Юлія Юріївна
лікар гінеколог, гінеколог дитячого та підліткового віку 095-318-79-21

Більше тут: https://1plus1.ua/novyny/de-v-ci-dni-mozna-otrimati-medicnu-dopomogu-onlajn

МОЗ спростило реєстрацію новонароджених на період воєнного стану

Міністерством охорони здоров’я затверджено наказ «Щодо забезпечення реєстрації новонароджених в умовах воєнного стану». Ухвалене рішення дозволяє зареєструвати народження дитини у випадку, якщо пологи відбулися поза межами закладу охорони здоров‘я.

У такому разі документ про народження дитини у формі медичного свідоцтва про народження (за формою 103/о) зможуть видавати медичні працівники, які були присутні під час пологів або проводили перший огляд новонародженого.

Засвідчувати народження дитини у такий спосіб зможуть усі медичні працівники, які перебувають у трудових відносинах з ліцензіатами медичної практики, зокрема і ті, хто надає екстрену медичну допомогу.

Відтак усім надавачам медичної допомоги рекомендовано забезпечити наявність у медичних працівників запасу видрукованих бланків за формою 103/о.

Водночас, якщо медичний працівник не зможе видати породіллі медичне свідоцтво про народження (за формою 103/о), наказом також дозволено медпрацівнику виписати довідку довільної форми у двох екземплярах. Один із яких передається матері, а другий — на зберігання до медзакладу.

Окрім того, отримати свідоцтво про народження можна також за особистим зверненням породіллі до закладу охорони здоров‘я. При цьому слід мати з собою медичні документи щодо спостереження вагітності або бути зареєстрованою в електронній системі охорони здоров’я, де містяться медичні записи про вагітність.

Марина Лазебна, Міністр соціальної політики України повідомила, що Уряд ухвалив розроблене Мінсоцполітики рішення, яке дозволяє родинам під час воєнного стану використовувати кошти грошової компенсації «пакунку малюка» на будь-які необхідні товари.

Ми розуміємо, що зараз родинам кошти можуть знадобитись на їжу, ліки, пальне для того, щоб переміститись в безпечне місце. І це – питання життя та здоров’я новонародженої дитини. Тому ми зняли обмеження на використання коштів грошової компенсації «пакунку малюка» на весь період воєнного стану плюс один місяць після його завершення.

При цьому, не застосовується вимога використати кошти грошової компенсації «пакунку малюка» протягом 12 місяців. Якщо раніше банки повертали до бюджету невикористаний родинами залишок через 12 місяців після перерахування коштів на картку, то зараз кошти залишаються у родин, і вони можуть їх використовувати протягом воєнного стану плюс один місяць без цього обмеження.

Детальніше тут  https://www.msp.gov.ua/news/21500.html

Війна не спиняє життя. Просто зараз в українських родинах народжуються діти, а це значить – нація живе!

КОМЕНТАРІ:

  1. Pingback: Bibliotheken stehen hinter der Ukraine II (Aktualisiert am 22.04.2022) – Bibliothekarisch.de

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)