Публічні бібліотеки в реаліях війни

   У часи війни ключовим стає готовність та вміння захищати свою державу. Російсько-українська війна 2022 кожного українця зробила воїном, готового на  своєму місці робити те, що він вміє та разом з армією наближати перемогу.

З перших днів вторгнення українські бібліотеки, використовуючи свої знання, вміння, навички, накопичені за останні  8 років, допомагають захисникам та цивільному населенню. Їх головними професійними та життєвими пріоритетами стали:

захист інформаційного простору: боротьба з фейками, дезінформацією та кіберзагрозами
З 23 лютого 2022 року на сторінках блогу НМВ НБУ ім. Ярослава Мудрого надається для розповсюдження правдива, перевірена та найважливіша інформація: життєвоважливі інструкції та рекомендації для громадян України; списки офіційних джерел інформації; посилання на джерела, які допоможуть знайти найближче бомбосховище; попередження про фішингові атаки; список телеграм-каналів, які активно поширюють дезінформацію та беруть участь в кампаніях з дестабілізації ситуації в Україні;
перелік актуальних чат-ботів і т.п.

Вінницька ОУНБ  ім. К.А.ТімірязєваРівненська ОУНБ  та інші бібліотеки забезпечили населення офіційною інформацією щодо корисних контактів на час російсько-української війни

В ефірі програми “Віч-на-віч” провела урок медіаграмотності в умовах війни директорка централізованої бібліотечної системи Хмельницької тергромади Тамара Козицька. Також 01.03.2022р. кадри її презентації  демонструвались на центральних телеканалах України.

Тож продовжуємо дотримуватись стандартів, підвищуємо рівень медіаграмотності населення, надаємо інструменти, які допоможуть відрізняти об’єктивну інформацію від пропаганди, інформаційного сміття. Адже медіаграмотність запорука того, що ми виграємо інформаційну війну!

Надія ТІТОВА, директор Дніпропетровської ОУНБ ім. Первоучителів слов’янських Кирила і Мефодія закликала всю бібліотечну спільноту вести активну інформаційну роботу по розвінчанню брехні російської влади, розміщувати на сайтах бібліотек та в соціальній мережі достовірну інформацію про злодіяння російських посіпак, які стверджують, що ми самі обстрілюємо житлові квартали своїх міст і сіл: «…Кожна інформація, кожна фотографія повинна пересвідчити весь світ в їх карколомних злочинах проти людства. Хай у наших ворогів горить земля під ногами! А ми знаходимося на своїй землі і перемога неодмінно буде за нами!»

Повний текст звернення тут

І Україна вже має безліч свідчень, щодо «цінностей руського миру»:

Ο   під час обстрілу російськими військами міста Чернігів постраждала Чернігівська міська центральна бібліотека ім. М. Коцюбинського та міська дитяча бібліотека ім. О. Довженка, яка знаходилась на першому поверсі будівлі:

Знищено пам’ятник архітектури – історичну будівлю кінотеатра у центрі міста Чернігова. В приміщенні кінотеатру був розташований обласний молодіжний центр:

 

Пошкоджено будівлю Іванківського історико- краєзнавчого музею (Київщина). У музеїзберігались картини Марії Приймаченко, а також інші роботи, серед яких – роботи вишивальниці Ганни Верес. Про долю картин з часом.  Віримо, що і будівлю музею буде відновлено!
!   Зазначимо, що міністр культури й інформаційної політики Олександр Ткаченко закликав позбавити РФ статусу члена ЮНЕСКО через порушення міжнародного права й конвенцій. Він наголосив, що внаслідок збройного наступу Росії на Україну знищуються численні об’єкти цивільного характеру та об’єкти культурної спадщини, безліч історичних і архітектурних пам’яток і об’єктів перебувають під загрозою.
https://zaxid.net/news/

!   Українська бібліотечна асоціація/Ukrainian Library Association звернулась до Президента і Правління IFLA підтримати українських бібліотекарів і виключити Російську бібліотечну асоціацію та усі установи країни-агресора Росії з Членів IFLA, а їхніх представників ‒ із усіх керівних органів IFLA.  Детальніше тут 

Також,  Українська бібліотечна асоціація/Ukrainian Library Association оголосила про початок формування колекцій документів у майбутню Національну цифрову бібліотеку України.  Мова йде про збір документів про цю війну:
♦  факти (фото, відео, аудіо, будь що інше) російської агресії та нашої боротьби,
плакати, фотожаби, анекдоти, жарти (народну творчість), що демонструють нашу нескореність, нашу праведну лють та наш неперевершений гумор,
♦  факти, що підтверджують підтримку України бібліотечною спільнотою, іншими професійними спільнотами, окремими громадянами з інших країн світу (це можуть бути повідомлення вам особисто в різний спосіб або в публічному інтернет-просторі, фото, відео, офіційні і неофіційні),
♦  фейки, які поширюють вороги про нас і нашу боротьбу щоб ослабити нас у цій війні…
Напевно, тут враховано далеко не все, то ж це може бути будь-який документ, який ви знайдете, який вам передадуть або ви створите самостійно.
Важливо:
За можливості супроводжувати кожен документ додатковим текстовим файлом з основною інформацією: автор, дата, місце, дійові особи, своє ім’я та інформацію про себе, короткий опис (особливо важливо для фото та відео).
Для зручності, присвоювати файлам однакову назву (наприклад, 26_02_Chernihiv_rozbyta_biblioteka). Використовувати додаткові цифри для розрізнення, якщо кілька документів позначають один факт (наприклад, 26_02_Chernihiv_rozbyta_biblioteka1 ; 26_02_Chernihiv_rozbyta_biblioteka2).
Зберігайте ці документи на своїх Google дисках. Якщо ви ще не маєте е-скрині на gmail, то створіть її.
Повний текст  тут 
 

Благодійні та волонтерські проєкти :

Ще в 2014 НБУ ім. Ярослава Мудрого долучилась до громадської ініціативи «Маскувальна сітка для Армії руками волонтерів» для збереження життя українським воїнам ще. Бібліотечною групою «БібліОберіГ» українським захисникам було передано 105 маскувальних сіток. Обов’язковими були й пакунки зі  смаколиками, дитячими малюнками, листівками  та оберегами. Широкомасштабне вторгнення в Україну російських військ, проникнення ДРГ, постійні ракетні обстріли столиці (Харкова, Чернігова, Житомира, Сум, Мелітополя та ін.) змусило зробити паузу…

 Тому неймовірно пишаємось колегами, яких накрив цей мобілізаційно-волонтерський бум

 

Далі буде…

 

КОМЕНТАРІ:

  1. Pingback: Bibliotheken stehen hinter der Ukraine II (Aktualisiert am 22.04.2022) – Bibliothekarisch.de

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)