Грантовий сезон 2022 УКФ: бібліотечні проекти в реєстрах отриманих заявок (частина 1)

Український культурний фонд завершив приймати проєктні заявки за першими трьома програмами  грантового сезону-2022 року: «Культура без бар’єрів», «Аудіовізуальне мистецтво» та  «Інноваційний культурний продукт». Наразі оприлюднено реєстри отриманих заявок. Приємно відзначити, що серед проєктних заявок є значна частка бібліотечних проєктів, ініційованих, як самими бібліотеками, так і їх партнерами.

Програма «Культура без бар’єрів». За даною програмою свої заявки подали:

Великокопанівська сільська бібліотека для дітей (Херсонська обл.) – проєкт  «Бібліотечна відео студія» має на меті створювати відеофільми про життя  громади, розповідати про односельців. Навчити людей з інвалідністю створювати власні фільми. У цьому проєкту братимуть участь люди з інвалідністю різних фізичних можливостей та різних вікових категорій. Для цих людей передбачено  проведення навчання, тренінгів й майстер – класів по освоєнню навичок роботи на персональному комп’ютері: вміння володіння  графічними та мультимедійними програмами.

Комунальний заклад “Херсонська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Олеся Гончара” Херсонської обласної ради – Тиждень креативної терапії “Душа. Тіло. Гармонія“. Це інклюзивна програма, в рамках якої передбачається проведення серії професійних майстер-класів, в основі яких лежать різноманітні методики креативної терапії, зокрема арт-терапії та анімалотерапії. Відкриватиме Тиждень дводенна науково-практична конференція “Креативна терапія: проблеми та перспективи розвитку в Україні”, після якої бібліотеки області, а також крупні ВНЗ, які готують фахівців, які у подальшому працюватимуть в інклюзивних освітніх закладах, отримають збірник з матеріалами науково-практичної конференції.

Відділ культури і туризму Конотопської міської ради (Сумська область) – Створення культурно-освітнього центру для осіб з вадами зору на базі Конотопської центральної міської бібліотеки ім.С.І.Пономарьова. Проєктом передбачається забезпечити підвищення рівня обізнаності та інтеграції в суспільство 215 осіб з вадами зору, які мешкають на території Конотопської міської територіальної громади, шляхом створення на території Конотопської міської територіальної громади, на базі Конотопської центральної міської бібліотеки ім.С.І.Пономарьова, культурно-освітнього центру для осіб з вадами зору та проведення на базі даного центру тематичних заходів з використанням спеціалізованого обладнання та залученням фахівців відповідного напрямку. У подальшому центр функціонуватиме для мешканців громади з вадами зору щоденно на сталій основі.

Департамент культури і туризму Запорізької міської ради – Бібліохаб для кожного. Проєкт має на меті створення інклюзивної бібліотеки у м. Запоріжжя. Культурний простір доступний для кожного сприятиме соціальній адаптації та забезпеченню доступності культурного продукту для осіб з інвалідністю (у тому числі дітей та їх батьків) та інтеграції їх у загальнокультурному просторі, надаватиме можливості самореалізації. Проєкт стимулюватиме збільшення кількості доступних культурних просторів з універсальним дизайном та змістовним контентом.

Національна бібліотека України для дітей (м. Київ) – “Відкрий себе світу – відкрий світ у собі”. Інклюзивний креативний простір для дітей.  Створення сучасного комфортного, доступного та креативного простору для емоційно-психологічного розвантаження дітей та їх сімей; соціокультурної реабілітації та творчого розвитку в умовах інклюзії. Надання безкоштовних різноманітних послуг і ресурсів з урахуванням потреб кожної дитини. Діти отримають можливість читати у зручному для себе форматі, творити і навчатися новому, відвідувати майстер класи, творчі лабораторії, брати участь у виставах, благодійному ярмарку. Загалом понад 16 безкоштовних програм, заходів та психологічних тренінгів. За результатами проєкту буде виданий Альбом з творчими роботами дітей «Передай добро по колу», виставка художніх робіт «Я відчуваю серцем», залучено 260 нових користувачів, більше 1200 відвідувачів з числа громади.

Комунальний заклад “Рубіжанська публічна бібліотека” Рубіжанської міської ради Луганської області – проект «Безбар’єрне буття». В рамках проєкту “Безбар’єрне буття”- створення на базі бібліотеки інклюзивного креативного простору “Svої” для соціальної адаптації та психологічної реабілітації людей, усунення комунікативних труднощів, збільшення впевненості у власних силах і підвищення життєвої активної позиції, включення їх в активне громадське життя, зміцнення почуття приналежності до спільноти, розвитку їх комунікативних можливостей та творчої самореалізації. Проєкт спрямований на те, щоб виявляти сильні сторони кожної людини.

Комунальний заклад “Лисичанська централізована бібліотечна система” (Луганська область) – Організація безбар’єрного простору в Лисичанській центральній бібліотеці – «Бібліотека для всіх і кожного». Метою проєкту є організація безбар’єрного простору в Лисичанській центральній бібліотеці для забезпечення вільного доступу до культурних послуг маломобільних груп, людей третього віку 50+, родин з дітьми до 6 років, осіб з інвалідністю шляхом переобладнання внутрішнього простору бібліотеки згідно вимог ДБН «Інклюзивність будівель і споруд», а саме: ремонт дверей та підлоги, облаштування внутрішніх пандусів, нанесення тактильних та візуальних елементів доступності, переобладнання санітарно-гігієнічного приміщення. В результаті реалізації проєкту в місті буде створено першу інклюзивну бібліотеку.

 Чернівецька обласна універсальна наукова бібліотека ім. М. Івасюка – проект «Територія рівних можливостей».  Проблеми забезпечення життєдіяльності людей з інвалідністю та створення доступності до закладів культури залишаються невирішеними в м. Чернівці. На сьогодні в обласній книгозбірні відсутня доступність для осіб з інвалідністю. Для вирішення проблеми при бібліотеці планується створення комунікаційного інклюзивно-ресурсного простору (центру) «Територія рівних можливостей» для надання відкритого та безкоштовного доступу до читання, інформації, навчання та організації дозвілля особам з інвалідністю. Центр надаватиме інформаційні та сервісні послуги, доступ до інтернету, читання книг відповідних форматів для такої категорії користувачів, проведення освітніх тренінгів, заходів, презентацій, творчих майстерень, засідань літературних студій. Інклюзивний простір створюється для навчання, натхнення, зустрічей та подій.

Бібліотека-філія №6 для дорослих Комунального закладу “Луцька міська централізована бібліотечна система” –  Простір для людей з інвалідністю “Вільний, відкритий, доступний”. Проект передбачає ремонт і реконструкцію бібліотечного приміщення для створення комфортного простору для людей з інвалідністю.

Брилівська селищна бібліотека Виноградівського Відділу освіти, культури та спорту Виноградівської сільської ради (Херсонська область) –  проект «Бібліотека – центр новітніх технологій та відпочинку для жителів селища Брилівка». Загальна кількість жителів у смт Брилівка – 3915 ос., з них – 1144 пенсіонери (це третина від усіх жителів селища). Брилівська селищна бібліотека прагне допомогти незахищеним групам населення: мешканцям поважного віку, маломобільним групам, самотнім що живуть на незначну пенсію, які прагнуть до високого рівня освіти й культури оволодіти новітніми технологіями, навиками роботи з комп’ютером, щоб змогли без сторонньої допомоги користуватись сучасними послугами. Це допоможе їм крокувати в ногу з часом, тренувати пам’ять і розвивати інтелект. Прагнемо дати цим людям можливість покращити своє життя проконтролювавши стан здоров᾿я: зустрітися з лікарями в бібліотеці, ознайомлюватись з телевізійними новинами, цікаво й корисно проводити свій вільний час.

Центральна дитяча бібліотека імені Олени Теліги Комунального закладу “Покровська міська публічна бібліотека” – проект «Дитяча бібілотек@ – світ рівних можливостей». З метою допомогти дітям з інвалідністю адаптуватись в оточуючому світі, ліквідувати недостатність спілкування, оточити турботою, і виникла ідея на базі Центральної дитячої бібліотеки створити інклюзивну локацію «Дитяча бібілотек@ – світ рівних можливостей». Через змістовне та креативне дозвілля допомогти дітям з інвалідністю спілкуватись та вільно почуватись в оточенні однолітків, проявити свої творчі якості, розвити акторські здібності. Як результат – створення максимально комфортної обстановки для своїх особливих читачів, надання їм прав на задоволення різнобічних соціальних потреб в пізнаванні, спілкуванні, творчості.

Роменська центральна міська бібліотека для дітей (Сумська область) – проект «СВІТ ОДИН НА ВСІХ: ІНКЛЮЗІЯ В ДІЇ».  Проєкт передбачає створення безперешкодного життєвого середовища у публічному просторі, вільний доступ до об’єктів бібліотеки для маломобільних груп, осіб з інвалідністю тощо та надання інформаційно-бібліотечних послуг відповідно до їхніх запитів. Перетворення дитячої бібліотеки в територію якісної та корисної інформації, зміна її формату на новий доступний мультимедійний дитячий простір. Пріоритетним завданням стане створення умов для комфортного, змістовного відпочинку, розвитку, дозвілля дітей(осіб) з інвалідністю, бажаним місцем зустрічі з новою книгою, друзями, цікавими людьми.

Хмельницька обласна бібліотека для дітей імені Т.Г. Шевченка – проєкт «Інклюзивна артплатформа “Магія мистецтва”. Проєкт направлений на створення умов вільного доступу усім категоріям читачів, зокрема, дітям з інвалідністю, до бібліотечних послуг, що спрямовані на творчий розвиток, соціалізацію, шляхом використання арттерапевтичних методів із застосуванням засобів різних видів мистецтва. Буде створено інклюзивну артплатформу “Магія мистецтва”. Учасники цільової групи, зокрема, діти з інвалідністю, зможуть набути та розвинути творчі навички з допомогою музики, живопису, художнього слова, пісочної анімації, які позитивно вплинуть на їх адаптацію та самовираження. Планується проведення виставки творчих робіт учасників цільової групи та випуск інтерактивного художнього каталогу з репродукціями творчих робіт учасників проєкту і елементами арттерапевтичних занять на артплатформі.

Комунальний заклад «Обласна універсальна наукова бібліотека імені Дмитра Івановича Чижевського» (Кіровоградська область) – проєкт «Мистецтво. Доступно кожному». Пропонується у відділі мистецтв обласної універсальної наукової бібліотеки імені Дмитра Чижевського створити простір для осіб з інвалідністю та маломобільних груп населення, в якому можна було б не тільки зануритися в світ мистецтва, відкриваючи його через книги, а й спробувати власні сили. Планується провести цикл відкритих лекцій-бесід з живопису «Український наїв», присвячених творчості найвідомішої української мисткині у стилі народного наївного малярства Марії Приймаченко, а також краян, які працювали і працюють в цьому напрямку – Андрія Ліпатова, Надії Падурської, Макара Мухи, Софії та Ярини Гуменюк. Продовженням лекцій стануть студії живопису та кераміки в цьому стилі, зустрічі з дитячим письменником Петром Мельником, чиї книжки оформлював наш земляк, відомий художник та ілюстратор Федір Лагно, засідання дискусійного клубу та фестиваль-виставка робіт учасників проєкту. Всі заходи зніматимуться на відео та викладатимуться на сайті та ютуб-каналі бібліотеки, інформація розповсюджуватиметься в соціальних мережах та месенджерах для мобільного доступу до відео усіх бажаючих, а також за допомогою місцевих е-ЗМІ та телекомпаній.

Комунальний заклад культури “Міська бібліотека для дорослих” Криворізької міської ради (Дніпропетровська область) – проєкт «Інклюзивний КіноХаб у бібліотеці».  Облаштування КіноХабу в бібліотеці для осіб з інвалідністю по слуху для сприяння їхньому інтелектуальному розвитку, духовному збагаченню, можливості спілкування, залучення до бібліотеки більшої кількості людей з інвалідністю. Результати: духовний, культурний розвиток осіб з інвалідністю по слуху ; створення майданчику для обговорення переглянутих фільмів, обміну думками, спілкуванню людей з інвалідністю; створення гнучкого, креативного простору, який можна трансформувати як для роботи бібліотеки, так і для КіноХабу; запровадження нових, нетрадиційних форм популяризації бібліотеки; залучення до бібліотеки нових користувачів з інвалідністю.

Кіровоградська регіональна бібліотечна асоціація – проєкт «Лабораторія віртуальних технологій – неможливе стає можливим». На думку розробників проекту, Лабораторія надасть можливість людям з обмеженими фінансовими та фізичними потребами проводити дозвілля й по-новому поглянути на сучасні розваги. За допомогою VR-окулярів зможуть відвідувати віртуально заклади культури, спортивні події, подорожувати. А 3D-ручка, як інструмент, допоможе засвоїти початкові технічні знання, тісніше познайомитись моделюванням. Діяльність лабораторії допоможе відвідувачам краще соціалізуватися в суспільстві, розвиваючи уміння працювати в колективі та набуваючи таких якостей, як доброзичливість, чуйність і товариськість.

Відділ культури, молоді, спорту та інформаційної політики виконавчого комітету Путивльської міської ради (Сумська область) – проєкт «Студія мистецтв». Суть проєкту полягає в оснащенні бібліотеки сучасною технічною базою для організації цікавого дозвілля та розвитку творчого потенціалу людей з особливими потребами та сприяння трансформації бібліотеки у повноцінний інклюзивно-креативний простір. Створення креативного простору сприятиме наданню широкого спектр упослуг: театральні та образотворчі види мистецтва, кінематограф, музика, комп’ютерні ігри, нові медія із залученням до бібліотеки фахівців галузей. За допомогою спеціального обладнання користувач бібліотеки зможе створити фото і відео-контент.

Костянтинівська сільська рада Каховського району Херсонської області – Створення відкритого простору, на базі Костянтинівської сільської бібліотеки, для маломобільних груп людей третього віку, осіб з інвалідністю та родин з дітьми. Проєкт направлений на розширення переліку послуг, що надаються Костянтинівською сільською бібліотекою та їх інтеграцію відповідно до сучасних вимог та потреб осіб з інвалідністю та маломобільних груп населення. Проєкт дозволить покращити обізнаність осіб з інвалідністю щодо їх прав та можливостей саморозвитку з використанням найкращих українських та зарубіжних практик. Отримати практичні навики користування онлайн сервісами державних установ. Облаштувати зони для навчання та активного відпочинку, що дозволить відвідувачам пограти в настільні ігри, розгадати кросворд, випити кави. Ми плануємо започаткувати перегляд кінофільмів сучасних режисерів з подальшим їх обговоренням. Проводити вечори української поезії та прози, де знайомити учасників з сучасними українськими авторами.

Програма «Аудіовізуальне мистецтво».

Національна бібліотека України для дітей (м.Київ) – проєкт «Літературний відеокешинг. “Унікальне місце мого міста». Проєкт покликаний розкрити всьому світу літературну, культурну, туристичну Україну очима дітей та підлітків розвиваючи у них практичні навички зі створення сучасного літературного відеоконтенту; сприяти їх самореалізації та розкриттю творчих здібностей та талантів; формувати у дітей патріотичні почуття, повагу до літературного та культурного надбання рідного краю, естетичну свідомість, згуртовувати дітей різних регіонів у бажанні досліджувати та популяризувати літературну, культурну спадщину своєї малої батьківщини. Відеоролики тривалістю 7-10 хв кожний, зокрема, відеозамальовки, інтерв’ю, відеоблоги, відеоекскурсії по сторінкам творчості відомих українських письменників, відеорепортажі, відеонариси про митців, або літературну чи творчу колекцію музеїв.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)