Яскраві події 2021 року в житті Чернігівської міської бібліотеки імені М.М. Коцюбинського

Серед бібліотек стає доброю традицією підводити підсумки року, розповідаючи мешканцям громади про вдалі події, реалізовані проекти та ідеї, що віднайшли своє втілення впродовж року.
Так, Чернігівська міська бібліотека імені М.М. Коцюбинського розповіла про яскраві події в житті бібліотеки впродовж 2021 року, презентувавши короткий відео звіт.
Серед іншого, це безкоштовні курси української мови, які користуються незмінною увагою з боку мешканців міста, продовжують роботу і відкривають набір на інтенсив із підготовки до ЗНО. Координатором проєкту є директор Чернігівської міської ЦБС, кандидат філологічних наук Людмила Зіневич. На курсах слухачі не лише удосконалюють знання української мови під керівництвом досвідчених університетських викладачів, а й мають змогу зустрітися з цікавими людьми, визначними українськими письменниками та науковцями. Вивчення мови відбувається двічі на тиждень, а щосереди відвідувачі практикуються говорити українською на «розмовнику».
Окремою окрасою бібліотеки є Центр поліської автентики. Цей проект поєднує і збереження, і дослідження, і популяризацію українського автентичного одягу, прикрас, предметів побуту. Центр не лише  став привабливим туристичним об’єктом, але й допомагатє зберігати унікальні зразки традиційної матеріальної та духовної культури Чернігівщини. Музейні експонати поділяються на три основні експозиційні розділи: Український старовинний костюм; Предмети домашнього вжитку та побуту; Український рушник.
Центр не лише  проводить музейну діяльністю, а й  здійснює реконструювання традиційних обрядів з українською музикою та традиційними українськими стравами, проводить  майстер-класи народних ремесел, створює тематичні фотозони, виставкові експозиції. Знайомить місцеву громаду з традиціями та звичаями свого регіону, особливостями поліського строю, вишивки, зав’язування хусток, розписування писанок, стравами.

 Працівники  проводять театралізовані дійства, зокрема це фольклорне дійство під назвою “Колодій”, присвячене святу Масниці. В давнину колодієм називали шматок деревини, який використовувався як покарання для неодружених чоловіків. Окрім відтворення обряду колодія, на глядачів дійства чекав автентичний конкурс – треба було розгадати значення застарілого слова або діалектизму, а також правильно назвати яку-небудь побутову річ, яка була у вжитку в давні часи. Майстер-класи «Дідух» та різдвяний «павук», плетиний коник «Кошлатий Борушко», лялька-мотанка, екскурсії до Центру поліської культури

У 2021 році був проведений відкритий  Літературни конкурс для дітей та молоді  поезії та прози про Чернігів «Під знаком Симаргла» у партнерстві з ГО «ДіяСлова», Управлінням у справах сім’ї, молоді та спорту, Управлінням культури та туризму Чернігівської міської ради. На адресу оргкомітету надійшло близько чотирьох десятків творів від учасників різного віку (від 8 до 25 років) із Чернігова та з інших міст України (Києва, Харкова, Херсона, Остра, Вінницької та Дніпропетровської області) а також із Мілану (Італія). Серед надісланих робіт журі конкурсу відібрало 16 переможців у трьох вікових групах та в двох номінаціях «Поезія» та «Проза».
Фото 8
Конкурс мальованих листівок «Вишивана моя Україна». Учасники конкурсу мали зобразити те, якою вони вбачають роль вишиванки в житті своєї родини та рідного краю. На конкурс надійшло понад три десятки робіт, серед яких журі визначило 15 переможців у трьох вікових групах і одне гран-прі.

Проведено зустріч з письменниками від українського ПЕН-клубу. Чернігівці мали нагоду зустрітися із Анатолієм Дністровим, Катериною Міхаліциною, Світланою Поваляєвою, Іриною Славінською, Тетяною Терен і Артемом Чапаєм. Творчий вечір молодих авторів «У пошуках цвіту папороті». П’ятеро молодих письменників та поетів читали власні твори на вільну тематику. Серед них і випускники чернігівської літературної школи при бібліотеці, яка працювала тут раніше.

Реалізовано проект «АртБліндаж» – виставка мистецьких та фоторобіт воїнів АТО. На виставці представлені роботи Захисників України, волонтерів, медиків: намальовані та вишиті картини, художня фотографія, власноруч створені ляльки з різних матеріалів, вироби з соломи і дерева. Її основу складають “живі” фотографії із зони бойових дій. “Живі” – це значить любительські, відзняті воїнами, волонтерами та медиками на власні телефони. Ще один розділ виставкової експозиції – це книги про цю війну, а також написані безпосередньо її учасниками.

Відбулась Перша дитяча літературна школа «Кошлатий Борушко». Проєкт реалізувався за підтримки Українського культурного фонду та спільнокоштової платформи «Big Idea» і є єдиною на Чернігівщині дитячою літературною школою, де викладання ведуть відомі письменники та митці. Протягом тижня у програмі школи проводились лекції, практичні заняття, майстер-класи з літературної майстерності, екскурсії, творчі зустрічі з відомими письменниками. Твори учасників увійшли до колективної збірки, яка була видана за підсумками роботи школи. Загалом,  до збірки «Смаколики для Борушка» увійшло понад три десятки творів юних авторів із Чернігова, а також із інших міст України, які долучилися до роботи школи онлайн. Примірники книги були передані  до міських бібліотек, та бібліотек тих шкіл, де навчаються маленькі автори.

Проєкт «Живі картини» за мотивами творів художників. Напередодні свята Катерини та Всесвітнього дня української хустки бібліотекарі вирішили відчути себе героїнями картин художників, які надихалися неповторною красою українських жінок.

Фото Елена Куннова

І нарешті відкриття бібліоковоркунгу «Край неба». Це сучасний осередок для культурних зустрічей і місце, де можна взяти й почитати літературу в комфортних умовах. Приміщення ремонтували протягом трьох місяців, тут оновили меблі, декор та освітлення. Проєкт реалізований за рахунок міського та державного бюджетів.

 

Бібліотечний фонд ЦБС на сьогодні має понад 110 тисяч примірників. Щороку тут обслуговується понад 9000 користувачів. Творчий колектив складається з 30 бібліотечних працівників. У міській бібліотеці тільки протягом цього року реалізовані такі проєкти як “Файнбук”, ПОЛІС (Поліція і Спільнота), “Університет 60 “плюс”, серед конкурсів: “Книга року”, “Створимо логотип ЦБС разом!”.

Матеріал підготувала

провідний бібліотекар НМВ

Валентина Горчинська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)