#Цифрова_взаємоДія

Добігає свій час 2021 рік. Усі ми шукаємо відповіді на запитання: що вдалося, на що сподівалися, чого очікували, що візьмемо із собою в прийдешній 2022 рік? Хочемо надихнути digital_авангард і дослідити дієві практики підвищення цифрових навичок і компетенцій бібліотекарів у Європі.
Цифрові технології стають невід’ємною частиною нашого світу. Від спілкування з близькими до ведення банківських операцій онлайн ми маємо бути в курсі наших цифрових навичок, щоб орієнтуватися в цьому середовищі та керувати ним. Цифрова трансформація змінює роль бібліотек і бібліотечних фахівців, і не завжди легко зрозуміти та адаптуватися до неї.
Отже, гайда до цифрової мандрівки еНавчанням!

Перша зупинка — Public Libraries 2030.
ДОВІДКА
Неурядова організація «PL 2030» розпочала свою діяльність у 2014 році за фінансової підтримки Фонда Білла та Мелінди Гейтс в рамках програми «PL 2020».
Програма мала на меті включити публічні бібліотеки в порядок денний ЄС та підвищити обізнаність суспільства про важливу роль, яку відіграють бібліотеки у навчанні протягом усього життя та розвитку грамотності.
Об’єднані спільними цінностями бібліотечні лідери та європейські політики у рамках програми «PL 2020» зосередили свою увагу, зокрема, на ролі бібліотек у підвищенні цифрових навичок.
Наприклад, проєкт «Libraries Lead with Digital», здійснений у співпраці з Google, дозволив створити бібліотекарям для бібліотекарів набір інструментів на основі онлайн-ресурсів та планів уроків з метою допомогти людям залишатися у безпеці в Інтернеті, розвивати цифрові навички та вивчати мову кодування.
Нині «PL 2030» реалізує різноманітні проекти, що фінансуються ЄС і зосереджені на цифровому залученні та оцінці навичок. Ці проєкти мають на меті надати можливості для набуття цифрових навичок маргіналізованим спільнотам та оцінити потреби бібліотечного сектору щодо підвищення кваліфікації в галузі цифрових технологій.

Зупинка друга — курси «Digital SkillUp».

Курси було розроблено спільними зусиллями дослідників та експертів з Європи за підтримки команди Digital SkillUp. Одним із учасників консорціуму, що працював над створенням нової освітньої платформи, є «PL 2030».

Курси дають базові знання про нові технології для всіх охочих, малого та середнього бізнесу. Digital SkillUp пропонує три онлайн-курси: «Цифрова революція», «Нові технології» та «Кібербезпека». Навчальний контент:

    • висвітлює теми: Інтернет речей, робототехніка, доповнена реальність/віртуальна реальність та кібербезпека для кожного;
    • викладено однією з європейських мов: англійською, голландською, французькою, німецькою, грецькою, польською, румунською, іспанською, хорватською або італійською;
    • рівень — базовий;
    • тривалість — до 4 тижнів;
    • оцінюється виконанням вправ онлайн.

Бонус від розробників — участь у навчанні безкоштовна, отримання сертифікату також.

Зупинка третя — #DigitalBiblio.

Проєкт Biblio має на меті проаналізувати бібліотечний сектор, висвітлити зміни, потреби та нестачу у цифрових навичках, а також підтримати бібліотеки у розвитку нових інноваційних послуг. Biblio — це не лише платформа для еНавчання, це так звана «цифрова екосистема» для оцінки навичок, пропозицій навчання, підтвердження та визнання.
Проєкт розраховано переважно на бібліотечних спеціалістів, які безробітні у бібліотечному секторі. Пройшовши навчання, такі фахівці зможуть застосовувати в роботі цифрові інструменти та пропонувати інноваційні послуги для користувачів.

Зупинка четверта… (лише медитативно-ціннісний перепочинок) — чи є у планах вашої бібліотеки на 2022 рік пропозиції еНавчання для ваших користувачів? Чекатимемо від вас digital_листівок про отриманий досвід освоєння цифрової галактики.

P.S. Моя еПідтримка вже витрачена — це 3 книжки для PROчитання у 2022 році! Прочитаю та подарую їх на Міжнародний день дарування книг бібліотеці, що поділиться цифровим досвідом.
З вами була я, #Marиsя_версія_2.0

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)