В Україні знов змінили правила адаптивного карантину

Згідно постанови КМУ за №1240, з 6 грудня невакциновані громадяни не зможуть відвідувати бібліотеки, концерти, кінопокази, спортзали, кав’ярні й ресторани навіть у «жовтих» зонах епідемічної небезпеки, а строк використання жовтого сертифіката, який свідчить про отримання першої з двох доз вакцинації, скорочено до 30 днів (раніше він становив 120 днів. Це означає, що на 31-й день сертифікат про отримання першої дози вакцини проти COVID-19 не буде валідним).

Нагадаємо, що мінімально можливі інтервали для введення других доз вакцин: Pfizer – 21 день, Moderna – 28 днів, CoronaVac – 14 днів, AstraZeneca – 28 днів.

Обмеження, передбачені жовтим рівнем, не будуть діяти, якщо всі працівники та відвідувачі матимуть один із документів:

  • «жовтий» COVID-сертифікат або паперову довідку 063-О (чинні 30 днів);
  • «зелений» COVID-сертифікат (чинний 365 днів);
  • Міжнародне свідоцтво про вакцинацію (чинне 365 днів);
  • іноземний COVID-сертифікат про щеплення вакцинами, дозволеними ВООЗ (чинний 365 днів);
  • негативний результат ПЛР або експрес-тесту на визначення антигена (чинний 72 години).
  • сертифікат про одужання від COVID-19 (чинний 105 днів із дати встановлення діагнозу).

З 6 грудня всі заклади мають перевіряти наявність “ковідних” документів як у співробітників, так і у відвідувачів.

  • У “жовтій” зоні у разі відсутності “ковідних” документів забороняється:          проведення всіх масових (культурних, спортивних, розважальних, соціальних, релігійних, рекламних, наукових, освітніх, професійних тематичних та інших) заходів;
  • приймання відвідувачів у кінотеатрах, інших закладах культури та приймання відвідувачів іншими суб’єктами діяльності у сфері культури.

Звертаємо увагу, що:

 «жовтий» COVID-сертифікат не буде чинним для роботи та відвідування громадських закладів на червоному рівні епіднебезпек;

починаючи з помаранчевого (сигнального) рівня, місцева влада може ухвалювати додаткові заходи щодо посилення протиепідемічних правил в регіоні.

У випадку відсутності у відвідувачів чи співробітників необхідних документів, власник закладу може понести відповідальність за статтею 44.3 «Порушення правил щодо карантину людей» Кодексу України про адміністративні правопорушення .  Йдеться про штраф від 34 до 170 тисяч гривень.

Станом на 6 грудня в Україні у “жовтій” зоні адаптивного карантину через поширення коронавірусу перебуває шість областей : Закарпатська, Кіровоградська, Тернопільська, Харківська і Чернівецька.

“Помаранчевою” є Полтавщина. Решта областей і м. Київ є “червоними”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)