Бібліотечні послуги США з підтримки працевлаштування

Пропонуємо познайомитись з цікавим матеріалом The Library Journal, підготовлений Елізабет Коберт – архіваріусом Бібліотеки Єврейської теологічної семінарії в Нью-Йорку, що знайомить з бібліотечними послугами США з підтримки працевлаштування.

Допомога користувачам в пошуку роботи та просуванні по службі, а також у відкритті, веденні та розвитку бізнесу є частиною основної роботи публічних бібліотек, однак вплив COVID-19 зробило цю задачу ще більш актуальною. Це також змінило потреби і пріоритети багатьох користувачів в області зайнятості, а також  урізноманітнили способи надання бібліотеками послуг. Мало того, що безпрецедентна кількість відвідувачів шукають роботу після періоду безробіття, багато хто з них прагнуть зберегти або домогтися віддаленої роботи або змінити кар’єру.

Бібліотеки по всій країні значно розширили використання віртуальних засобів комунікації  і ділових ресурсів під час пандемії, але це обслуговує тільки тих, у кого є доступ в Інтернет, тому подолання цифрового розриву як і раніше є високим пріоритетом. Ініціативи з кредитування портативних комп’ютерів і точок доступу, такі як Програма Workforce Ready в Бібліотеці округу Бровард (BCL) (Флорида), спрямовані на задоволення потреб клієнтів, яким не вистачає надійного доступу до Інтернет, необхідного для подачі заявок, співбесід і навчання для отримання нової роботи . Так з лютого власники бібліотечних карток в шести поштових індексах округу Бровард, визначені як спільноти, які сильно постраждали від COVID через високий рівень безробіття і нерівності в освіті, мають право взяти 14-дюймовий Google Chromebook і точку доступу на строк до 60 днів (включаючи одне продовження). У міру того як бібліотека отримує додаткове фінансування на придбання більшої кількості пристроїв, право на участь розшириться для відвідувачів з додатковими поштовими індексами.

Крім підключення відвідувачів до пристроїв, бібліотека округу Бровард була однією з 13 бібліотек, обраних в липні минулого року для отримання фінансування від Google.org і Американської бібліотечної асоціації в рамках програми Libraries Build Business (LBB). Мета LBB – фінансувати програми або послуги, які обслуговують підприємців з малозабезпечених і недостатньо представлених верств населення. В окрузі Бровард це приймає форму програми під назвою Built in Broward, яка забезпечує технічне і бізнес-навчання для чорношкірих і латиноамериканських підприємців, а також осіб з малозабезпечених сімей. Завдяки партнерству з General Assembly, бібліотека пропонує повністю субсидовані семінари з таких тем, як аналіз даних, маркетинг і кодування. Інший ключовий компонент програми – підготовка інструкторів, надається Black Valley Digital, за допомогою якої бібліотекарі оволодівають новими технічними навичками.

Ще одна інноваційна ініціатива LBB – це програма New Start Entrepreneurship Incubator (NSEI) в Публічній бібліотеці округу Гвіннетт (GCPL) (Джорджія), який надає повний шестимісячний бізнес-курс для людей, які раніше перебували в ув’язненні і тепер зацікавлені в створенні власного бізнесу. Учасники отримують допомогу у розвитку бізнес-ідей, дізнаються, що необхідно для успішного ведення бізнесу, та отримають індивідуальну підтримку від успішних підприємців та бізнес -експертів.

Деякі бібліотеки створюють програми, орієнтовані на конкретні професії, з пильною увагою до потреб ринку праці. У Публічній бібліотеці Фейєтвілль (FPL) (штат Арканзас), діє нова програма під назвою «Інтенсивний курс готовності до кухні в ресторанах і сертифікаційний курс ServSafe», який допомагає підготувати учасників до наявних вакансій в регіоні. Нова сучасна кухня, побудована в рамках широкомасштабного розширення бібліотеки, буде слугувати не тільки для постачання продуктами харчування особливих заходів, добровільних зусиль по забезпечення їжею тих, хто потерпає від браку харчів, а також для майбутніх заходів та навчання. Перед пандемією з виконавчим директором FPL Девідом Джонсоном зв’язалася група місцевих рестораторів і шеф-кухарів, щоб вирішити проблему гострого браку потенційних співробітників, що володіють базовими кухонними навичками, такими як методи санітарії, використання посудомийної машини, а також безпеки використання ножів. Беручи до уваги високу вартість навчання в поєднанні з плинністю кадрів в галузі, ресторани сподівалися співпрацювати з бібліотекою, щоб створити робочу силу, яка могла б заповнити цю порожнечу, яка тільки збільшилася після пандемії.  Хоча підготовку до сертифікації ServSafe Food Handler Національної асоціації ресторанів можна пройти онлайн, мета програми – не тільки підготувати користувачів курсу до отримання цього галузевого сертифіката, а й надати практичний досвід роботи на комерційній кухні. Програма буде складатися з шести двогодинних зустрічей протягом двох тижнів.

 Нова сучасна кухня Файетвільської публічної бібліотеки готова навчати майбутніх працівників ресторанного бізнесу

Схожа програма, що об’єднує бібліотечне кафе з підвищенням кваліфікації персоналу, запланована для публічної бібліотеки Провіденс у Род-Айленді.

Практичний досвід – це корисний спосіб перенаправити потенційних претендентів, які виявляють, що обраний фах їм не підходить, і допомогти претендентам отримати необхідну впевненість, щоб рухатися далі в оволодінні професією. Обидві цілі лежать в основі програми, розробленої Державною бібліотекою штату Невада (NSLAPR), яка використовує віртуальну реальність (VR), щоб допомогти відвідувачам буквально побачити себе в обраній професії. NSLAPR запустив пілотну програму з використанням гарнітур XR Libraries, в якій публічні бібліотеки в партнерстві з вчителями природничих наук в старших класах поліпшили викладання STEM (природничі науки, технології, інженерія, математика) з допомогою віртуальної реальності, допомагаючи студентам візуалізувати абстрактні концепції в 3-D.

Партнерські відносини відіграють центральну роль в зусиллях з розвитку персоналу в публічній бібліотеці Клівленда (CPL). На додаток до традиційного різноманітності бібліотечних ресурсів для тих, хто шукає роботу, таких як керівництво з написання резюме і супровідних листів, визначення грантів і аналіз ринку для підприємців, а також розвиток нових навичок за допомогою онлайн-курсів сертифікації, об’єднання зусиль з фінансованої з федерального бюджету OhioMeansJobs ( OMJ) розвивають Ініціативу, яка пропонує додаткову підтримку, у формі фінансування навчання для затребуваних робочих місць в області охорони здоров’я, виробництва та інформаційних технологій, а також фінансової допомоги для інших робочих потреб, наприклад таких як водійські права. OMJ, в свою чергу, покладається на взаємодію бібліотеки з спільнотою і навчання навичкам міжособистісного спілкування, наприклад, недавно розроблену сертифікацію з емоційного інтелекту. Крім консультування окремих осіб, які шукають роботу, CPL і OMJ співпрацювали в організації ярмарків вакансій та інших заходів з місцевими роботодавцями, щоб допомогти мешканцям Клівленда знайти гідну роботу.

У Публічній бібліотеці Сан-Франциско (SFPL) відділ бізнесу, науки і технологій створив новий ресурс під назвою Work It: Jobs, Business and Finance, який охоплює різні заходи і ресурси з пошуку роботи та кар’єрного росту.

У бібліотечній системі округу Кінг (KCLS), штат Вашингтон, веб-сторінка «Інвестуйте в себе» об’єднує ресурси для відновлення після фінансових втрат, індивідуальні консультації по роботі, віртуальні заходи і семінари в рамках програми «Ваша наступна робота», а також рекомендовані матеріали для читання і бази даних. Кураторська інформація також доступна передплатникам через інформаційний бюлетень «Інвестуйте в себе». Відвідувачі також можуть отримати сертифікат володіння ключовими компетенціями в Інтернеті (IC3), або пройти курс по підприємництву і управління малим бізнесом. За словами фахівця зі зв’язків з громадськістю KCLS Сари Томас, з весни минулого року кількість учнів, які отримали сертифікати, збільшилася на 147 відсотків у порівнянні з попередніми 14 місяцями.

Джерело: https://www.libraryjournal.com/?detailStory=Work-in-Progress-Workforce-Development-in-Public-Libraries

Матеріал підготувала

Валентина Горчинська, провідний бібліотекар НМВ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)