Ділимося досвідом !

Перший день літа не порадував нас справжнім теплом і безхмарним небом Спромоглися підтримати життєвий тонус та поліпшити настрій приклади наполегливості, професійності, вмотивованості, небайдужості нашої професійної спільноти.
Сподіваюсь, що добірка позитивних і корисних новин від колег надихнуть на власні майбутні професійні здобутки.

Кілька днів тому Чернігівська ОУНБ ім. В. Г. Короленка стала володаркою премії «Мій бренд» від Чернігівської регіональної торгово-промислової палати. Сертифікат на 3000 гривень урочисто вручили Інні Аліференко, директорці бібліотеки.
Ця приємна подія відбулася в межах ХІХ обласного ярмарку «Що може жінка». Мета ярмарку – промоція жіночого бізнесу, розвитку і вдосконалення жіночого підприємництва та реалізація лідерського потенціалу жінок. Цей захід – соціальний проєкт, який звертає увагу на важливу роль жінки в житті нашого суспільства та дає можливість презентувати на широкий загал свої досягнення.
Цьогоріч, зважаючи на карантинні обмеження обласний ярмарок «Що може жінка» відбувся 22 травня просто неба – на Алеї Героїв.
Чернігівська ОУНБ ім. В. Г. Короленка розташувалася на двох локаціях. На першій чарівні привітні бібліотекарки рекламували бібліотечні фонди та послуги й запрошували людей ставати користувачами бібліотеки. Кожен охочий міг узяти з собою візитку бібліотеки, афішу заходів на найближчий місяць чи декілька закладок з інформацією про послуги, які надають відділи бібліотеки. До уваги гостей ярмарку пропонувалися краєзнавчі видання про Чернігів, сучасна українська й зарубіжна література та книги місцевих авторів. Той, хто бажав стати новим користувачем бібліотеки, отримував комплімент – цукерку з передбаченням. Солоденьким можна було поласувати, а передбачення – неодмінно зберегти, бо це – своєрідний «бонус» при записі до бібліотеки.
Малюки та підлітки отримували в подарунок «бібліорозмальовки» із серії «Радимо почитати».
Особливо приваблювала увагу оригінальна фотозона – інсталяція з книжок. Дехто навіть понюхати їх намагався – мовляв, старі книжки дуже приємно пахнуть. А воно й так. Спогадами, дитинством… До речі, малюки та підлітки отримували в подарунок «бібліорозмальовки» із серії «Радимо почитати».

На другій локації бібліотеки дарували відвідувачас свою творчість – поети з Чернігова та області. Модераторка й ведуча заходу Наталія Утиро традиційно провела інтерв’ювання, зазначивши тематику – «Ваша філософія життя», спонукавши учасників до піднесених роздумів.
Лунали поезії про весну, про кохання, про красу природи та любов до рідної землі і ще про щось – таке незбагненне й сокровенне… Недаремно ж тема зустрічі – «Чарівно співає весна». Не обійшлося і без дотепних та влучних пародій. Бо весна – то не лише романтика та розквіт природи, але й щирі усмішки.
Було все: буяння зеленолисту й каштанового цвіту, сонце, спілкування, піднесення, захоплення, переплетіння музики та поезії. І навіть ніжно-повітряно-прозора миттєвість білого вальсу…
Детальніше тут 
Фото з сайту Суспільний кореспондент

Цьогоріч на Львівщині у межах конкурсу «Топ – 10 бібліотек» визначили кращі читацькі установи. Мета такого конкурсу – виокремлення та нагородження найкращих бібліотек в області та надання їм фінансового ресурсу на розвиток. Кошти на реалізацію конкурсу становлять 600 тисяч гривень. Відповідно, кожна з бібліотек-переможців отримає по 60 тисяч гривень.
Заявки подали 110 установ. Відтак, комісія обрала переможців:

  1. Радехівська міська публічна бібліотека. 
  2. Жидачівська міська публічна бібліотека.
  3. Бібліотека – філія смт. Підкамінь.
  4. Яворівська міська бібліотека імені Ю.Липи. 
  5. Бібліотека с. Підгірці (Заболотцівська ТГ).
  6. Верхньогаївська сільська бібліотека (Дрогобицька ТГ).
  7. Бібліотека-філія с. Добряни (Стрийська ТГ). https://www.facebook.com/bibliotekadobryany
  8. Сокальська публічна бібліотека для дітей .
  9. Бібліотека смт. Щирець.
  10. Бібліотека-філія с. Нижнє Висоцьке (Боринська ТГ).

Рівненська ОУНБ запрошує усіх охочих відвідати Клуб оптимістичного дозвілля «Дякую за запізнення!», ціль якого – об’єднувати людей для проведення активного дозвілля, неформального спілкування та співпраці, спрямованої на задоволення літературних, мистецьких, спортивних інтересів. Так, у червні всіх зацікавлених очікують:  краєзнавчі екскурсії, майстер-класи, перегляд та обговорення кінофільмів, лібротерапія, медитація, настільні ігри, фізичні вправи на свіжому повітрі…

Нещодавно Херсонська обласна бібліотека для юнацтва ім. Б.А. Лавреньова та кафе «Дон Марко» започаткували спільний проєкт –  цикл кінематографічних вечорів «Cinema hall». На першій зустрічі за чашкою ароматної кави говорили про Марлен Дітріх — всесвітньо відому актрису, яка створила один з найбільш досконалих кінематографічних жіночих образів і зробила яскравий, незабутній вплив на моду, кіно, стиль і жіночу свідомість.
До Дня Києва, на даху Центральної бібліотеки ім. Т. Г. Шевченка для дітей м. Києва запрацювала нова локація – зона відпочинку. Терасу облаштували зручними стільцями, декоративними квітами, ліхтарями та скляною огородою. Також на локації розмістили проектор, що дозволятиме переглядати фільми, лекції тощо у вечірній час.
«За попередні п’ять років з міського бюджету інвестовано понад 9 млн грн на реновацію бібліотеки. Кошти були використані на ремонт, придбання нових меблів та закупівлю сучасного обладнання для проведення різнотипних заходів». Вона додала, що програма з модернізації бібліотек міста — один із пріоритетних напрямів роботи, спрямованих на культурно-освітній розвиток Києва», – зазначила директорка Департаменту культури КМДА Яна Барінова.
Інформація та фото: офіційний портал Києва

Нещодавно у пості «Читання як життєва стратегія» (березень 9, 2021 ) ми висвітлювали досвід публічних бібліотек Великобританії, які впровадили нові послуги, спрямовані на подолання нового виклику сучасності – «епідемії самотності». Виявляється, маємо подібний досвід і в Україні! Так, з квітня поточного року в бібліотеці міста Шостки (Сумська обл.) реалізовується новий проєкт –  читання по телефону.
Завідувачка читальним залом Анжеліка Пєнкіна щодня, безкоштовно читає книги по телефону людям, які з тих чи інших причин не можуть самостійно читати – незрячі, літні або з важкою хворобою. Телефоном не лише слухають, а й обговорюють твір, діляться враженнями, обмінюються думками. «Живе спілкування, а особливо під час карантину, ніщо не замінить», – зазначають бібліотекарі.
Поки слухачів небагато  (8 осіб), але онлайн-читання стає дедалі популярнішим і з бажаючих вже черга. На заваді – обмежені технічні можливості бібліотеки.   Відео тут
 
Гельсінкі в Полтаві ! Полтавський Батальйон Небайдужих має на меті перетворити закинуту карамельну фабрику на  аналог знаменитої бібліотеки Oodi.  Як зміниться старовинна будівля, і до чого тут архієпископ — у відео !

Шодня кожен відвідувач Центральної міської ПБ ім. В.Г.Короленка (м. Маріуполь) може долучитись до активного і веселого відпочинку. Сенсорні ігри нового покоління Xbox + Kinect , музичний килимок X-TREME Dance PAD,  настільні топові ігри («Зрозумій мене», КА-ЗА-ЗЯ-КА, «Битва інтелектів», «Монополія»,  «UNO» і т.п.)  – невеликий перелік з того, що пропонує бібліотека.

Детальніше тут .

У Всесвітній день ірисок ( 23 травня) Корюкківська ПБ організувала малечі візит до  кондитерської «Солодке королівство», яку полюбляли відвідувати літературні герої книг про Гаррі Поттера письменниці Джоан Роулінг. Адже саме в цій крамниці разом із усілякими чарівними солодощами продавали і медові іриски. Тут дітлахи познайомилися зі смачним досьє цих цукерок, навчилися розрізняти ірисові ласощі та залюбки взяла участь у цікавих конкурсах і веселих розвагах: «Сліпий цукерковий дощ», «Відгадай, що за цукерка», «Знайди скарб», «Дістань іриску», «Іриска замість рибки». Ще й збирали урожай чарівного цукеркового дерева, варили суп з ірисок, виконували різнокольорові солодкі завдання тощо.

Сільська бібліотека с. Сальник   (Калинівська міська ТГ, Вінницька обл.) запросила дітей 9-14 років провести літні канікули з користю і навчитися вишивати. В процесі навчання кожний не лише ознайомиться з  традиційною та сучасною вишивкою хрестиком, бісером, основам вишивки гладдю, декоративними швами , але й навчиться  прикладному оформленню вишивки: в листівки, закладинки, гольнички, брошки та багато іншого.

З червня  бібліотека-філія 2 (м. Сміла, Черкаська обл.) розпочала Бібліотечний ЕКОдесант . Всі бажаючі щоп’ятниці  можуть долучитись до корисних справ на території Парку Бобринських.  Парк садиби Бобринських – улюблене місце сотен смілян. Тут є все для активного відпочинку, піших прогулянок, занять спортом. Зелено, тихо, затишно. Птаство виспівує. Навіть зозуля активно відраховує комусь роки життя… Є старезний величезний дуб з дуплом, який бачив усіх Бобринських… Зрозуміле бажання бібліотеки – не лише зберегти але й примножити красу парка.

Радіємо успіхам колег, відкриваємо нові горизонти та можливості, ділимося власними здобутками!

Фото заставки Alice Su.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)