Постанову про держпроєкт “Інтернет-субвенція” прийнято!

Гарні новини для територіальних громад!

Кабмін прийняв постанову про держпроєкт “Інтернет-субвенція”, завдяки якому понад 1,5 млн українців уперше зможуть підключитися до оптичного інтернету — найбільш швидкого та надійного.

Звертаємо увагу всіх, хто має намір долучитися до проекту, на помилки, виявлені у третині поданих заявок.

Мінцифра створила сайт, присвячений Інтернет-субвенції, і дашборд, на якому можна в реальному часі стежити за перебігом проєкту. Процес відбуватиметься максимально прозоро та антикорупційно — кожна заявка буде перевірятися.

Відбір заявок, враховуючи ціну і соціальний ефект, здійснюватиме комісія, яку утворять при Мінцифрі. Згодом відбудеться розподіл коштів — і громади зможуть оголосити публічні закупівлі. Мінцифра очікує, що перші підключення сільських соцоб’єктів розпочнуться в серпні.

Детальніше тут: https://thedigital.gov.ua/news/pid-chas-perevirki-zayavok-na-pidklyuchennya-sil-do-internetu-mintsifra-viyavila-pomilki-yaki-mogli-koshtuvati-derzhavi-265-mln-grn

Дозволимо нагадати, що паралельно здійснюється цифровізація cільських бібліотек. Міністерство цифрової трансформації завдяки проєкту Дія.Цифрова освіта отримало можливість комп’ютеризувати міста та села і передати за сприяння Української бібліотечної асоціації 5000 одиниць комп‘ютерної техніки бібліотекам.  Комп’ютери не нові, але підходять для використання бібліотеками як для суто бібліотечної роботи, так і для доступу користувачів до інтернету та можливості здобути цифрові навички на платформі Дія. Цифрова освіта.

Заступник Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан підкреслила, що забезпечення бібліотек технікою — це реальний крок до масштабного перетворення бібліотек по всій країні на сучасні хаби цифрової освіти, які стануть популярною і корисною локацією для місцевих мешканців. «Ми заручилися підтримкою партнерів для впровадження проєкту в національному масштабі. В тому числі завдяки цій ініціативі, мільйони українців безкоштовно навчатимуться цифрової грамотності», — наголосила Валерія Іонан.

У бібліотеках-хабах цифрової освіти можна отримати безкоштовний доступ до порталу Дія.Цифрова освіта, де вже розміщується більше 50 освітніх серіалів із цифрової грамотності — від оплати комуналки та отримання базових цифрових навичок до протидії домашньому насильству та навчанню держслужбовців. Загалом вже зареєструвалися на навчання цифрової грамотності на платформі більше 520 000 українців.

Комп’ютери вже отримали Вінницька, Закарпатська, Львівська, Миколаївська області.

Тиждень тому почала отримувати комп’ютерну техніку Одещина. Передача першої партії комп’ютерів відбулась на базі Одеської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Михайла Грушевського:

Матеріал підготувала – Зозуля Олена, провідний бібліотекар НМВ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)