Порядок формування базової мережі закладів культури та закладів освіти сфери культури: що нового?

«Є таке прислів’я: “До просвітлення рубай дрова, носи воду. Після просвітлення рубай дрова, носи воду”. Навіть коли настає просвітлення, у нас усе одно лишається робота», – вважає Адам Кехейн, провідний фасилітатор з досвідом роботи в понад 50 країнах світу з представниками різних професій.
Час швидкоплинний. Промайнув лютий місяць між подіями громадського обговорення проектів Закону України «Про внесення змін до Закону України “Про бібліотеки і бібліотечну справу”», Стратегії розвитку читання на 2021–2025 роки та потужною інформаційною кампанією відзначення 150-річчя від дня народження Лесі Українки.
До виру актуалізації нормативно-правового забезпечення закладів культури та закладів освіти сфери культури потрапив ще один документ від профільного міністерства.
Отже, на громадське обговорення МКІП представив проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку формування базової мережі закладів культури та закладів освіти сфери культури». Докладніше ознайомитись із документом пропонуємо тут.

Коротко про головне. Що ми знаємо про документ:

  1. Проєкт акта розроблено з метою недопущення безпідставної ліквідації закладів культури та закладів освіти сфери культури, уточнення переліку документів, що подаються органами місцевого самоврядування, місцевими або центральними органами виконавчої влади для виключення закладів культури, закладів освіти сфери культури з базової мережі та покращення комунікації між Міністерством культури та інформаційної політики України, органами місцевого самоврядування, органами виконавчої влади задля вчасної актуалізації переліку закладів базової мережі.
  2. Зауваження та пропозиції до проєкту акта приймаються від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань до 10 березня 2021 року включно в письмовому та/або електронному вигляді на адресу Міністерства культури та інформаційної політики України: м. Київ, вул. І. Франка, 19 або на електронну пошту mcu@gmail.com.

Розлого про ВАЖЛИВЕ:

! Інформація про склад базової мережі оновлюватиметься щорічно:

до 20 березня – виконавчі органи сільських, селищних, міських, районних у містах Києві та Севастополі рад щороку подають затверджені відповідними радами переліки закладів місцевого рівня відповідній обласній, Київські або Севастопольській державній адміністрації;

до 01 травня – центральні органи виконавчої влади, обласні, Київська та Севастопольська міські державні адміністрації подають МКІП переліки закладів загальнодержавного та місцевого значення в електронній формі у форматі Excel за формою, що додається.

Чекаємо на 15 червня і ось, на офіційному вебсайті МКІП, можна буде проаналізувати зведений перелік закладів. Попередньо будьмо готові до коректного відображення певних відомостей про бібліотеки в адресній частині Електронної системи моніторингу базової мережі публічних бібліотек України (ЕСМаР).

НАДВАЖЛИВО знати:

!! Якщо бібліотека не юридична особа, вона є структурним підрозділом іншої організації.

Так у пункті 8 Порядку зазначено, що «…у разі включення до базової мережі закладу культури, закладу освіти сфери культури, що не є юридичною особою, у переліку зазначається код згідно з ЄДРПОУ юридичної особи, структурним підрозділом якої є такий заклад».

!!! У пункті 11 мова йде про те, що «…заклад культури, заклад освіти сфери культури може бути виключений з базової мережі внаслідок припинення юридичної особи в результаті реорганізації або ліквідації, чи ліквідації закладу культури, який функціонував як структурний підрозділ юридичної особи».

Одночасно надано роз’яснення стосовно інформаційного супроводу виключення закладів культури та закладів освіти сфери культури з базової мережі. Ми про це писали тут.

Варто взяти на замітку та пам’ятати про наступне:

    1. Отримуємо погодженням з МКІП із зазначенням причин та обґрунтуванням необхідності такого виключення.
    2. Подаємо інформацію щодо:
      • кількості штатних одиниць, які вивільняються/скорочуються в разі ліквідації або реорганізації закладу та виключення його з базової мережі;
      • заходів, спрямованих на дотримання прав працівників, які вивільняються/посади яких скорочуються внаслідок припинення юридичної особи/ліквідації структурного підрозділу юридичної особи;
      • передачі майна закладу, що виключається з базової мережі, в тому числі бібліотечних та музейних фондів, а у випадку клубних закладів також інформацію про кількість аматорських колективів, які функціонують на базі закладу, та за рахунок якого закладу буде забезпечено їх подальше функціонування;
      • закладу, на базі якого будуть надаватися відповідні культурні послуги жителям населеного пункту, де прийнято рішення про ліквідацію закладу та його виключення з базової мережі;
      • рішення засновника про намір реорганізації або ліквідації закладу (копія відповідного рішення) тощо.

Що ж, електронний документообіг стає реальністю для бібліотек та фахівців. До щорічного заповнення форм Електронної системи моніторингу базової мережі публічних бібліотек України (ЕСМаР) зі 100 відсотковою вірогідністю додаються моніторингові дані дотримання мінімальних стандартів забезпечення громадян культурними послугами та перелік закладів культури та закладів освіти сфери культури, що включені до базової мережі.

Рухаємося далі. Якщо не спрацьовує, перечитуємо прислів’я.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)