І знову локдаун…

Цьогорічні різдвяні свята принесли не лише надію, віру, радість, але й, на превеликий жаль, новий локдаун зі своїми новими заборонами і обмеженнями (див. пост «Нарешті з’явився офіційний текст постанови КМУ №1236» від  Грудень 15, 2020).
Приємно констатувати, що вже в перші дні нових карантинних обмежень публічні бібліотеки у віртуальному середовищі випромінювали позитивні емоції та заохочували користувачів, друзів, партнерів до цікавого й змістовного дозвілля .
    Так, бібліотека-філія № 4 Білоцерківської міської ЦБС ім. П. Красножона (Київська обл.)  запропонувала дітям долучитись до онлайн-конкурсу на кращу колядку та щедрівку: «Від Різдва до Меланки звучать щедрівки та колядки». 

Не лише зануритись у старовину зимового дореволюційного Херсону, а й дізнатись про стародавні ялинкові прикраси, їстівні іграшки, передріздвяні рекламні оголошення в газетах, благодійництво,  бали-маскаради і т.п. дозволив краєзнавчий екскурс, підготовлений Херсонською ОБЮ ім. Б.А.Лавреньова . Детальніше тут

Більшість пам’ятає, що “святочні” ворожіння проводяться в період з 6 січня по 19 січня. Харківська Бібліотека Толстого  запропонувала здійснити ворожіння по книзі! !Докладніше  тут.

А чи знають користувачі, що у кожного є свій янгол-охоронець? Чергова майстерка від бібліотечної майстрині Ольги Федорової – допоможе власноруч створити  свого “Янгола-охоронця” (Мелітопольська міська бібліотека ім. М. Горького)   Детальніше тут і  тут 

А черговий майстер-клас у гуртку «Диво в долоньках» від бібліотеки ім. В.Яна (м. Київ)  допоможе кожному зробити символ 2021 року.  «Диво – бичок» тут .

Львівська ОБЮ ім. Р.Іваничука  у ці  новорічно-різдвяні тижні рекомендує долучитись до Бібілотечника з Танею Пилипець. І це вартує того! Перегляд  теплих, душевних, веселих та інтелектуальних бесід не лише відволікатиме від негативних думок і занепокоєння, а й вселятиме віру у власні сили і краще майбутнє. Запропонуйте своїм користувачам, не пошкодуєте ! Переглянути 30 п’ятничних зустрічей можна тут .

   І все ж, загальною метою будь-якої бібліотеки – зробити читання «соціальною нормою, своєрідним фітнесом для мозку».
Реалії сьогодення змусили пригадати дослідження в університеті Сассекса у 2009 році, яке довело, що читання може знизити стрес до 68% і бути ефективнішим за деякі методи релаксації (наприклад, прослуховування спокійної музики чи смакування зеленого чаю).

Приємно, що цьогорічна промоція книг/читання розпочалась з:

ознайомлення з  неймовірними фактами про книги (Донецька ОБД). Детальніше тут.
 «Теплих Різдвяних читань» від Одеської ОБЮ #ТепліРіздвяніЧитання

конкурсу «Краща книга Рівненщини 2021» (Рівненська ОУНБ), основним завданнями якого – виявлення кращих видань місцевих авторів, виховання культури читання та любові до книги серед дітей та молоді. Детальніше тут.

 

 

 

 

«Ми – не те, що ми їмо. Ми – те, що ми читаємо».  З цієї цитати Миколаївська ОУНБ оголосила  челендж, що відкриє нові книжкові горизонти у 2021 р. Умови челенджу тут.

 

 

 

 

 

прослуховування віршів талановитої дівчинки – Марійки Голубчанської, читачки бібліотеки-філіі 2 для дітей Чернігівської міської ЦБС, яке, можливо, спонукатиме інших читачів до презентації  власних творчих здобутків….. Детальніше тут.

пригодницького Бібліо-квесту “Розшукується Мері Вестмакотт” від Biblioteka Dobrika (Добропільська МЦБС, Донецька обл.). Дізнатись про жінку, яка «заробила на вбивствах більше, ніж будь-яка інша, включаючи знамениту Лукрецію Борджиа» можна тут.

Хто з колег не встигає або не має певних навичок, знань щодо віртуальної промоції книг/ читання рекомендуємо:
запропонувати батькам разом із дітьми:
долучитись до  ресурсу “Почитай мені”  від Українського інституту книги за підтримки Простору української дитячої книги “Барабука”, Радіо Культура та продакшн-компанії МЕМО. Головна мета – поінформувати батьків щодо важливості та необхідності спільних сімейних читань і заохотити їх читати дітям вголос.
прослуховувати новорічні та різдвяні аудіоказки за творами українських авторів, озвучених голосами відомих українців. Записи є першою частиною Всеукраїнської акції «365 казок на ніч». 

Довідково. «365 казок на ніч» – спільна ініціатива Українського інституту книги, медіасервісу MEGOGO та агенції Big Bangers. Головна мета проєкту – заохочувати батьків читати дітям вголос, виховувати любов до літератури, проводити час разом та слухати аудіоказки. Записи доступні до прослуховування на YouTube каналі Українського інституту книги та у розділі MEGOGO Audio додатку MEGOGO для смартфонів на базі iOS та Android, а також для автомобілів із аудіосистемою Apple CarPlay та Android Auto.

прорекламувати сайти, де можна безкоштовно скачати та читати онлайн книги українською:
E-bookua   –  сервіс, який надає можливість читати книги в онлайн режимі. Більшість книжок – це художня література.  Poetyka   –  надає доступ до арбів української поезії у простій та зручній формі. Javalibre   – бібліотека, яка надає можливість як завантажити книги так переглядати їх в онлайн режимі. Чтиво   – онлайн-бібліотека україномовної літератури. УкрЛіб   – бібліотека української літератури. Відкрита книга  – електронна бібліотека класики української та світової літератури.
Ae Lib   – електронна бібліотека світової літератури, в якій зібрані оригінальні твори та їх переклади українською мовою.
АБУК    – українська аудіокнигарня, в якій представлено нові аудіокнижки у найкращій якості для смартфонів і планшетів.
“СЛУХАЙ”  – онлайн-бібліотека українських аудіокниг

І наостанок, трохи методичного супровіду професійного розвитку:
Промоція читання та реалізація кроссекторальних літературних проєктів у бібліотеках області : зб. ст. / Рівнен. обл. універс. наук. б-ка ; Рівнен. обл. від-ня Укр. бібл. асоц. ; ред.-упоряд.: Н. П. Волян ; ред.: З. М. Тирак ; ред., відп. за вип.: О. Л. Промська. – Рівне : [б. в.], 2020. – 47 с.

Бібліо+ : інформаційний бюлетень : вип. 23 /уклад. Н.В.Драгуновська. – Миколаїв : МОБЮ, 2020. – 23 с.

Дистанційна робота бібліотеки в умовах карантину: методичні рекомендації / КЗ “ЗОУНБ” ЗОР, науково-методичний відділ; [укл. О. Літвак, ред. та відп. за випуск О. Волкова]. − Запоріжжя: [Ред.- вид. сектор КЗ “ЗОУНБ” ЗОР] , 2020. – 16 с.

Словничок різноманітних форм онлайн-заходів з читачами, запропонований  Сумською МЦБС. 

Шановні колеги! В реаліях сьогодення хоч і дистанційно, але публічні бібліотеки мають зробити все від них залежне, щоб додати трохи позитивних емоцій у щоденні комунікації: випускати дайджести приємних новин, пропонувати корисні та цікаві поради на сторінках у соціальних мережах, влаштовувати онлайн-зустрічі, щоб просто поспілкуватись з користувачами/колегами тощо. Для когось це може здаватись недоречним, але такі маленькі речі можуть зробити великий вклад у підтримку бадьорого та працездатного духу кожного. Символічно, що гасло «Бібліотека – твоя точка опори» стало девізом ВГО Української бібліотечної асоціації і з яким ми житимемо у 2021 році.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)