Перевтілення київських бібліотек: реалізація проєкту «Сучасний бібліотечний простір – БібліоHUB»

Щороку 30 вересня ми відзначаємо Всеукраїнський день бібліотек, це чи не єдиний день упродовж року коли про бібліотеки та бібліотекарів згадують на всіх рівнях, відзначають внесок бібліотек у розвиток суспільства, роблять подарунки та дають обіцянки підтримки. Однак є приклади, коли місцеві органи влади дбають про розвиток бібліотечної мережі та ставлять амбітні плани перетворення бібліотек у сучасні комфортні культурно-комунікативні та інклюзивні простори. Так, до Всеукраїнського дня бібліотек Департамент культури КМДА підготував серію розповідей про  реалізацію проєкту «Сучасний бібліотечний простір – БібліоHUB» у Києві, який розпочався в 2017 року. Проєкт передбачає модернізацію бібліотек з перетворенням їх у сучасні простори, які надихають зовні і всередині, сприяють навчанню протягом життя,  дозволяють зустрітись із друзями та  змістовно відпочити,  долучають до соціальної взаємодії. Наразі учасниками програми вже стали 8 бібліотек у 7 районах Києва – Шевченківський, Дніпровський, Святошинський, Деснянський, Подільський, Голосіївський і Дарницький.
Як запевняє Департамент культури КМДА, їх мета  – перетворити бібліотеки з пункту отримання-повернення книг у сучасний комфортний культурно-комунікативний та інклюзивний простір.
Отже, що було зроблено упродовж останніх років у Центральна бібліотека ім. Т.Г.Шевченка для дітей м. Києва : відремонтовано фасад будівлі; здійснено капітальний та поточний ремонти приміщення; замінено фасадні склопакети; оновлено комп’ютерну та мультимедійну техніку та всі меблі; створено новий сучасний сайт; упроваджено автоматизацію книговидачі та обліку; створено зону відпочинку на відкритому повітрі.
Окрім цього оновлено бібліотечний фонд, облаштовано ігрову зону для найменших й дві зони відпочинку для старших, а також надається вільний і безкоштовний  Wi-Fi. Бібліотека регулярно проводить як власні, так і партнерські культурно-освітні заходи: літературні зустрічі, презентації, концерти, профорієнтаційні заходи, майстер-класи. Також на базі бібліотеки на безоплатній постійній основі діють різні гуртки та регулярно відбуваються зустрічі з дитячим психологом. А ще активно розвивається інклюзивний напрямок роботи.
Посадовці обіцяють, що до кінця цього року  облаштувати зони відпочинку біля бібліотеки.

Центральна районна бібліотека ім. П. Тичини Централізованої бібліотечної системи Дніпровського району м. Києва, після капітального ремонту у 2017 році, отримала  стильні комфортні приміщення, нові меблі та сучасне технічне обладнання.

  

Наразі бібліотека пропонує своїм користувачам:
– оновлений бібліотечний фонд  з усіх галузей знань;
– періодичні видання та послуги чергового бібліографа, який допоможе скористатись електронним каталогом;

 – вернісажі, виставки художніх робіт, концерти, майстер-класи, презентації, зустрічі з письменниками та видатними особистостями;
– доступ до світових інтернет-ресурсів, зону Wi-Fi;
– індивідуальні та групові місця для читання, дитячий куточок з різноманітними настільними  та електронними іграми,  місця для роботи на власному комп’ютері ;
– кінопокази фестивальних фільмів;
– тренінги в рамках соціального проєкту КМДА та Асоціації інноваційної та цифрової освіти «Освітній хаб міста Києва».

 

 

    

Також із 2018 року на базі ЦРБ реалізується проєкт «BIBLIOHUB» для людей з вадами зору. Тут є відеозбільшувачі тексту, програма  синтезу мовлення для людей з порушенням зору, аудіоплеєри, література, надрукована шрифтом Брайля.

Додатково тут:

 Фейсбук – https://www.facebook.com/tychyny/

Instagram – https://www.instagram.com/biblioteka_…

Telegram – https://t.me/tychyny

2,5 роки здійснювалось оновлення   Дитячої Бібліотеки на Подолі.   Було витрачено  3 мільйони гривень.
Наразі бібліотека стала ідеальним місцем для навчання, відпочинку й читання. Тут досить часто проводять кінопокази, тренінги, майстер-класи, зустрічі. Якщо раніше всі розваги для відвідувачів працівники бібліотеки влаштовували власними силами, то після оновлення у них з’явились партнери та проводяться заходи, що пов’язані не лише з літературою та навчанням. Наприклад, Інститут космічних досліджень провів у бібліотеці цикл майстер-класів з освоєння космосу «Зоряне небо» для дітей 4-15 років. Бібліотека була локацією для проведення XVI Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA. Тут працювала режисерська майстерня Дарини Феденко, де діти дізнавалися секрети відеомонтажу та створювали власні ролики. Спільно платформою ORMAN та Всеукраїнським благодійним фондом «Ти можеш» реалізовано проєкт арт-субот, спрямованих на розвиток художнього інтелекту дитини.

 

ЦРБ ЦБС “Свічадо” Святошинського району м. Києва також мала у 2017-2019 роках капітальне перевтілення-ремонт. Сьогодні комфортне обслуговування користувачів забезпечують:
– комунікативно-інформаційна зона (ресепшн, айстопери, зона топ книг, зона літератури з різних жанрів, тематичні зони та зона періодики, фріланс простір, спеціальне обладнання для обслуговування користувачів з особливими потребами та ін.);

– інтерактивна зона (відбуваються арт- та івент заходи,  журфікси,  воркшопи, коучинги, PR-акції для промоції,  квести та інші активні форми масової роботи);

– інформаційно-інтелектуальна зона (це платформа онлайн-сервісу, яка працює у напрямі популяризації веб-технологій, поширення ідей, інструментів і сервісів для ефективної роботи користувачів, отримання особистісного розвитку та професійної компетенції);
– зона відпочинку (зручні крісла і дивани, можливість випити каву, подивитись телевізори, почитати, наявний безкоштовний wi-fi, зали з комп’ютерами та ін.);

 

– МініБіб для дітей (game-простір, kinekt-зона, проєкти «Юні обирають майбутнє», «Бібліо-Продльонка», «Казкотерапія», «Розмови з психологом», «Літературний гороскоп», серія майстер-класів та ще багато цікавого для навчання і розвитку).

 Також бібліотека активно працює у онлайн-площині: цикли уроків із інформаційної грамотності, проєкт «Звукова книга», віртуальні виставки літератури, відеоперегляди, майстер-класи для дітей, кіноклуб «Книга в кадрі» та ін.                                            Детальніше тут

Відносно недавно почалось оновлене життя Бібліотеки 115 для дітей м. Києва ЦБС Деснянського району.  Капітальний ремонт відбувся у 2018-2019 рр. Продовжується облаштування бібліотеки.

  


У бібліотеці розроблено спеціальні навчально-розважальні програми для дітей та батьків: «Гризти не можна читати»  (від 0 до 6 років), «Читаміни для дитини» (від 6 до 9)  та «Світ відкриває таємниці» для дітей середнього та старшого шкільного віку. Вони включають безліч ігор, кейсів, занять, гуртків, майстер-класів тощо. Також тут працюватимуть різноманітні об’єднання, клуби та гуртки для молоді й дорослих (відповідна програма матиме назву «Покоління NEXT»).

Днями відкриє свої двері для відвідувачів після трирічного капітального ремонту Бібліотека ім. М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва.
Завдяки перевтіленню бібліотека стане платформою для масштабних культурно-освітніх інновацій та соціально-корисних громадських ініціатив у районі, центром соціально-культурної адаптації і реабілітації незахищених верств населення (людей похилого віку, дітей з малозабезпечених сімей, осіб  із обмеженими фізичними можливостями), надаючи їм вільний доступ до інформаційних технологій та ресурсів.
У закладі створили 24 комп’ютеризові робочі місця (12  стаціонарних та 12 мобільних), новий мультимедійний зал на 35 місць, побудували ліфт для людей із особливими потребами і влаштували інші сучасні зони комфорту для користування закладом.

 

Детальніше тут .

Будемо сподіватися, що це тільки початок суттєвих змін наших бібліотек у сучасні комфортні культурно-комунікативні простори, які  затребувані суспільством. Сподіваємось, що подібні зміни віднайдуть підтримку громад і подібних закладів буде все більше по всій Україні. А ще ми повинні пам’ятати, дуже багато залежить від того якою буде бібліотека саме від її фахівців – від бібліотекарів! Зі святом шановні колеги, будемо працювати, вчитися, розвиватися і досягати поставлених цілей!

Матеріал підготовлений гол. бібліотекарем НМВ – Горчинською В.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)