Людяність і взаємодопомога

Публічні бібліотеки можуть похвалитись значною кількістю  арт-терапевтичних проєктів. Так, навскидку, пригадую «Можливості-обмежені, здібності-безмежні» (бібліотека-філія №4 та бібліотека-філія №8 Тернопільської МБС), Арттерапія для дітей з аутизмом у бібліотеці на Мулярській (м. Львів), проєкт «Мережа інклюзивно-мистецьких просторів в бібліотеках міста Добропілля»  (Донецька область), арт-терапія онлайн щоп’ятниці для дітей молодшого шкільного віку (бібліотека ім. В.Котика, Подільська ЦБС, м.Києва), арт-майстерня в бібліотеці ім. М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва, арт-терапевтичні заняття в бібліотеці-філії №9 Білоцерківської МЦБС, використання методів казкотерапії та арт – терапії на заняттях школи раннього розвитку “Бібліознайки” ЦБС м. Кам’янського і т.п.
Тим цікавіше дізнатись про подібні проєкти, що отримали  підтримку «Українського культурного фонду».
Цього року арт-терапевтичний проєкт «Ранкова книготерапія» переміг у категорії «Інклюзивне мистецтво». Мета проєкту – подарувати позитивні емоції та усмішки дітям, які проходять стаціонарне лікування у відділеннях лікарень для онкохворих. Проєкт об’єднав небайдужих людей, які й раніше співпрацювали з дітьми, що потребують уваги та турботи. Це видавництво «Ранок» та «Харківський фонд психологічних досліджень» (лікарняні клоуни).
Інформаційно та організаційно «Ранковій книготерапії» допомагає БФ «Таблеточки», а також друзі журналісти.
Серед  різноманітних заходів проєкту:

  • презентація нової дитячої книжки «Бузковий ведмідь, або Живий іграшковий Я», автором якої є харківська письменниця Мар’яна Гончарова-Горянська (Майя Северіна);
  • для підлітків: презентація книжки популярної французької авторки Кайлі Форнасьєр «Все, що я тобі не сказала»;
  • інтерактивний спектакль лікарняних клоунів, які є членами Харківського фонду психологічних досліджень. Головний герой казки бузковий ведмедик Буня вже прямує в Україну з Білорусі. Крім того, зараз створюються спеціальні подарунки від Буні, у вигляді незакінчених листівок, складові якої наймолодші дітки додаватимуть самостійно. Йдеться про носики, вушка та окуляри ведмедика;
  • для дорослої групи розробляється майстер-клас зі створення власного супергероя, непереможного та надихаючого на швидке одужання.

Лікарняні клоуни з файними носами в проекті "Ранкова книготерапія"

Хочеться дуже поділитися необхідністю спілкування з дітьми, які зараз змушені переживати карантин будинку або в лікарні, так би мовити, розставити акценти. Дорослі турбуються про нинішні та майбутні події. Так, звичайно, батьки вирішують всі завдання про побудову в нових умовах. Але діти, також сильно переживають, хоч і не розуміють часто свої емоції, особливо, якщо знаходяться в складних життєвих обставинах. Лікарняні клоуни, вони такі клоуни, які приходять і грають з дітьми про все, про радість і печаль, про щастя і злість, в загальному, про життя. І роблять це з великим задоволенням. Вони можуть полетіти на дирижаблі, або поплисти на найбільшому кораблі в саму казкову країну, де немає ніяких крокозябра, де спокійно і безпечно, весело і цікаво, як в дитинстві, в нормальному і хороше. Але, може, потрібно подолати перешкоди і захистити слабких або добути найцінніші скарби світу … ось це дуже необхідно дітям, коли всім дорослим складно. Лікарняні клоуни це друзі, які поспішають на допомогу, від нудьги і болю в світ фантазії. В команді проекту "Ранкова книготерапія" працюють наші колеги – лікарняні клоуни з Харкова. В них є вже величезний досвід роботи з дітками, які борються за своє життя на шляху до одуження в медичних стаціонарах. Ми впевнені, що разом з ними нам вдасться втілити задумане та створити дійсно святкову фієрію для малюків!#РанковаКниготерапія #лабораторія_книготерапії #видавництвоРанок #БФ_Таблеточки #ЛікарняніКлоуни #УкраїнськийКультурнийФонд #ІнклюзивнеМистецтво #Арттерапія

Опубліковано Ранкова книготерапія Вівторок, 4 серпня 2020 р.

Карантин наклав на проєкт неочікувані обмеження, тому на жаль, частину заходів «Ранкової книготерапії» терміново довелося перевести винятково у віртуальний простір. Майстеркласи та читання книжок проходитимуть онлайні, і їх можна буде подивитися на «Ютуб-каналі проєкту «Ранкова книготерапія».
Але головне, що передбачає проєкт «Ранкова книготерапія», — це створення у спеціалізованих лікарнях «Лабораторій книготерапії». Кожне відділення, де побувають учасники проєкту, отримає у подарунок  невеличку бібліотеку української дитячої книжки.
Це майже 130 нових дитячих книжок та розвиваючих ігор. Загалом у лікарню привезуть понад тисячу найменувань сучасних видань. До речі, більшість книжок можна віднести до класу інтерактивних, тому що розміщені в них QR-коди надають  можливість дітям завантажувати мультики та мобільні додатки.
Перша зустріч відбудеться 24 серпня у Полтаві, в дитячій міській клінічній лікарні, потім буде Черкаська обласна лікарня, Миколаївська дитяча обласна лікарня, Дніпровська обласна дитяча клінічна лікарня, і на завершення проєкту виставу побачать діти, які лікуються в Київському обласному онкодиспансері та в Охматдиті.

На мою думку, проєкт дуже людяний. Можливо, окремі бібліотеки забажають долучитись до  його реклами та певного інформаційного супроводу.  Не менш важливим є те, що обізнаність щодо потреб окремих користувачів (мешканців громади),  спонукатиме до пошуку можливостей  доукомплектувати бібліотечні фонди певними виданнями:
Мар’яна Гончарова-Горянська (Майя Северіна). «Бузковий ведмідь, або Живий іграшковий Я»;
Кайлі Форнасьєр «Все, що я тобі не сказала».

Джерело інформації : https://umoloda.kyiv.ua/number/3625/164/149046/

Фото  : #Бузковий_ведмідь

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)