Спільний пошук дієвих доріг

Вже кілька років поспіль спостерігається зацікавленість бібліотек такою інтерактивною роботою як Форумтеатр.
Дозволю коротко нагадати, що:
Форумтеатр  – методика інтерактивної роботи серед різних прошарків суспільства, спрямована на вирішення соціальних проблем. Сутність методики  – це в рамках запропонованої вистави – разом із учасниками й учасницями – отримати інформацію та набути певних навичок щодо вирішення існуючої проблеми з підключенням можливостей власного емоційного інтелекту.
Теми вистав форум-театру – найрізноманітніші проблеми суспільства: стосунки між членами родини, співробітниками, представниками різних націй, культур, релігій, проблеми ВІЛ-інфікованих, людей з обмеженими можливостями, питання щодо здорового способу життя, наркоманії, алкоголізму, торгівлі людьми тощо.
У ході вистави актори розігрують добре знайому глядачам проблемну ситуацію з реального життя, а глядачі упродовж кількох годин “проживають” цю ситуацію, пропускаючи її крізь себе, ставлячи себе на місце головного героя та намагаючись змінити ситуацію на краще. Однією з особливостей форум-театру є відсутність рекомендацій глядачам, як необхідно поводитися, адже кожна людина робить свій вибір сама, і ніхто не може їй сказати, як їй треба поступати в конкретній ситуації. В ході постановки кожна людина може припинити хід спектаклю, щоб власним прикладом показати, як, на його думку, протагоніст міг би виправити ситуацію.

У «Форум-театрі» сценою може стати будь-який майданчик або кімната,  пишні декорації замінюють прості стільці, столи, пуфіки …
Детальніше тут  і  тут  .
Існує Декларація принципів форум-театру, прийняту організацією “Міжнародний театр пригнічених”. У Декларації зазначено основну мету –  зробити суспільство гуманнішим і людянішим.
З метою сприяння вирішення низки суспільних проблем публічні бібліотеки долучились до використання цієї інтерактивної роботи :
Миколаївська міська ГО «Діалог» спільно з Центральною бібліотекою ім. М.Л. Кропивницького створили виставу «Кардіограма байдужості». Детальніше тут

За ініціативи Інституту «Республіка» в міській бібліотеці Скадовська (Херсонська обл.) у форматі форум-театру пройшла міні-вистава «Право голосу переселенців» Мета заходу – сприяти реалізації конституційних прав ВПО.

«Молодь проти корупції та насилля! Молодь – за європейські цінності!» – тема форум-театру в Чернівецькій ОУНБ ім. М. Івасюка

За допомогою форум-театру молодь Дружківки (Донецька обл.) відверто розповіла дорослим про свої прагнення: проблеми спілкування між батьками та дітьми/підлітками, де реалізувати себе  влітку,  навчатися за кордоном і не повертатися додому і т.п.


Джерело: ІА «Вчасно»

У Лубенській ЦРБ ім. Володимира Малика (Полтавська обл.) увагу було акцентовано на  темах булінгу в шкільному середовищі, міжособистісних стосунках, стосунках між дітьми та батьками. В основу такого підліткового соціального театру покладено принцип “рівний — рівному”. Школярі в інтерактивній формі отримали інформацію про ознаки булінгу та форми його попередження. “Молодь набула навичок дій у ситуації вибору з використанням досвіду інших людей та власного емоційного інтелекту. Поведінка молодих людей змінилася з асоціальної на більш неагресивну. У підлітків та молоді з’явилися додаткові зовнішні стимули для креативності, активності, самостійності, відповідальності за своє благополуччя та стосунки з оточуючими”, — пояснює керівник ГО «Твій Світ» Олександр Чепур.  Детальніше тут
Київська Го «Театр для діалогу» у співпраці з Бориспільською центральною бібліотекою (Київська обл.) за підтримки Програми розвитку ООН та Уряду Японії запропонували у форматі форум-театр знайти відповіді на складні запитання: «Як не сваритися з батьками?», «Як уникнути приниження дитини в сім’ї?», «Як правильно будувати взаємовідносини учителів з учнями?».  Детальніше тут 

13 квітня 2017 року в Запорізькій області (на базі Запорізької обласної бібліотеки для юнацтва) стартував регіональний проєкт «Я тебе чую: зниження насилля в родинах ВПО та учасників АТО, сприяння попередженню нових конфліктів в українському соціумі за допомогою методу Форум-театру». Проект реалізується НГО «Комунікаційний центр «Долоні» у партнерстві з Комунальним закладом «Запорізька обласна бібліотека для юнацтва» Запорізької обласної ради, Запорізьким коледжем радіоелектроніки ЗНТУ, Запорізьким металургійним коледжем ЗДІА в межах міжнародного проекту «Подолаємо наслідки війни разом» за підтримки DRA, ГО «Країна вільних людей », МЗС Німеччини.
Дотепер у Запорізькій обласній бібліотеці для юнацтва раз на місяць, в один з п’ятничних вечорів, актори Форум-театру «Я тебе чую» (ГО «Комунікаційний центр» Долоні») продовжують тішити своїх шанувальників новою виставою.

Вистава “Зупинка” :
головний герой Сергій приходить додому у відпустку із зони ООС. Відносини з дружиною, сином, друзями, просто сторонніми людьми, непорозуміння, недомовленість, образи, самотність –  саме про це. Зазвичай на виставі присутні люди, які брали участь у бойових діях. «Проблеми, які піднімаються у виставі, виникають у 60-70% сімей військовослужбовців, які перебувають у зоні ООС», – зауважив голова ГО «Запорізька обласна організація ветеранів АТО» Михайло Пирог, який був запрошений на захід разом з дружиною Ольгою.

Вистава “Вибір” змушує учасників дійства замислитись над ситуаціями:  що відчуває одинадцятикласниця на прийомі у гінеколога, коли дізнається про свою явно не заплановану вагітність? Що робити? До кого звернутися за порадою? Чи втримає найближча подруга язик за зубами? Хлопець-одноліток не в захваті від майбутнього батьківства. Аборт у приватній клініці?

Історія кохання «Пашкина любов, або НЕ за двома зайцями» поставила багато питань перед вибагливими глядачами: що робити, коли почуття згасають і раніше кохана людина раптом починає тебе дратувати своїм постійним ниттям і настирливістю? що робити коли ти в стосунках, але зустрічаєш іншу людину і розумієш, що в тебе з’явилися до неї справжні почуття?

Аналізуючи досвід бібліотек, які використовують методику форум-театру, переконуєшся, що ця форма реально надає можливість різним соціально-віковим групам приміряти на себе ту чи іншу проблемну ситуацію, змінити своє ставлення до неї або до героїв ,побачити або відчути  шляхи її  вирішення …

 Безперечно  цікавий досвід, вартий професійної уваги!Наостанок

Хто зацікавився даною методикою рекомендую скористатись навчальним семінаром (тренінгом) “Давайте зробимо форум-театр!” ,  а також долучитись до проєкту «Форум-театр. Єдиний простір», який реалізовується за підтримки Dutch Jewish Humanitarian Fund (Голландського єврейського гуманітарного фонду). Даний реалізовується в кілька етапів:

  • навчальні семінари та ряд вебінарів для учасників щодо аспектів організації та проведення форум-театру
  • поетапні заняття з підготовки соціальних постановок за підтримки координатора проекту і ментора в кожному місті
  • Форум-театр із підведеними підсумками та соціальними змінами, що відбулися з учасницями за час реалізації проекту.

У проекті «Форум-театр. Єдиний простір» уже беруть участь такі міста України, як Кропивницький, Мелітополь, Запоріжжя, Одеса, Харків, Київ, Луцьк, Полтава.
Долучитись можна тут: https://www.projectkesher.org.ua/projects/forum-teatr-yedynyy-prostir/

І наостанок хочеться пригадати слова  Теодора Рузвельта: “Варто тільки повірити, що ви можете – і ви вже на півдороги до цілі” !

 

 

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)