“Ніяку проблему не можна вирішити на тому ж рівні, на якому вона виникла”

Шановні колеги!
Сьогодні НМВ НБУ ім. Ярослава Мудрого пропонує ознайомитись із відповіддю на запити, які відділ отримував (і продовжує отримувати) упродовж останніх тижнів. Зміст цих запитів стосується виконання публічними бібліотеками окремих планових результативних показників, а саме  – по користувачам і книговидачі. Адже наприкінці поточного року саме середньорічна кількість користувачів бібліотек і середньорічна кількість видачі документів будуть визначати віднесення бібліотек, ЦБС, ПБ ОТГ до відповідної групи за оплатою праці (див. Додаток 7 до наказу Міністерства культури і туризму України від 18.10.2005  № 745).

Наша відповідь:
Бібліотеки постали перед певною загрозою щодо зменшення групи за оплатою праці на наступний рік.  Для більшості публічних бібліотек наздогнати виконання планових показників по читачам і книговидачі за три місяці простою – не реально.
У наказі Міністерства культури і туризму України від 18.10.2005  за № 745 питання перебування установ на карантині або наявність «обставин непереборної сили» (форс-мажор) не передбачено.  У наказі лише одне уточнення: вищі органи управління можуть переводити підвідомчі бібліотеки, централізовані бібліотечні системи, віднесені до II-IV груп за оплатою праці керівних працівників, при досягненні високих показників за основними напрямками роботи, а також здійсненні методичного керівництва на одну групу вище порівняно з установленою за показниками без виділення на цю мету додаткових асигнувань на їх утримання.
За даних обставин органам місцевого самоврядування, бібліотекам необхідно направляти відповідні звернення на адресу Міністерства культури та інформаційної політики України щодо необхідності внесення відповідних змін до наказу 745.
Не зайвим буде активізація дій щодо даного питання зі сторони загальноукраїнських, регіональних профспілок працівників культури, а також ГО УБА.

Альберт Ейнштейн свого часу зазначив, що: ”Тільки ті, хто розпочинають абсурдні спроби, зможуть досягти неможливого”. Об’єднуючи зусилля, активізуючи та ініціюючи кожну бібліотеку, яка зацікавлена у позитивному вирішенні даної проблеми, маємо уникнути негативних наслідків. Маємо час, діємо на випередження!

Назва посту – цитата Альберта Ейнштейна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)