Бібліотеки все частіше стають ініціаторами громадських проєктів у програмі «Бюджету участі»

Учасниками Громадського проєкту «Бюджет участі» дедалі частіше стають бібліотеки, доводячи  жителям громад , що витрачаючи частину місцевого бюджету на інформаційно-культурний розвиток, значно покращують життя самих громад та сприяють їх розвитку.

Так, нещодавно у Хмельницькій міській раді комісія з питань Бюджету участі визначила громадські проєкти, які у наступному році реалізовуватимуть за кошти міського бюджету. Загалом перемогу здобули 23 проєкти із допущених до голосування 29 ініціатив. Для їх реалізації у 2020-му необхідно 2 мільйони 938 тисяч 765 гривень.

Серед громадських проєктів-переможців  – «Small Town» у бібліотеці, його бюджет складає 150 тисяч гривень. За цей проект містяни віддали 905 голосів, загалом  цьогоріч у голосуванні взяли участь 9 тисяч 200 жителів. Дуже приємно відзначити, що бібліотеки все частіше стають ініціаторами громадських проєктів у програмі «Бюджету участі», використовуючи можливості  для розвитку та осучаснення бібліотечних просторів та розробки нових форм роботи з користувачами.

Ініціатором цього проєкту виступила Бібліотека-філія для дітей № 10 ім. Д. Брилінського Хмельницької міської ЦБС (автор бібліотекар Анна Слободян).

«Ми вирішили в бібліотеці створити пізнавально-інформаційний центр, там де  діти зможуть цікаво та з користю провести час, підготувати домашнє завдання, міні-проєкти, реферати, презентації, в кольорі це роздрукувати, а також весело провести своє дозвілля», – розповідає  Анна Слободян.

За її словами, назва проекту «SMALL TOWN» не випадкова, бібліотека невеличка, але й тут можна створити справжнє  місце творчого розвитку та інтелектуального дозвілля, таке собі «маленьке місто у маленькому місці».  Планується  створити три зони – «Biblio-game», «Zone Wi-Fi», «Biblio-cinema», які будуть відповідно технічно обладнанні.

Проект розрахований на дошкільників, дітей шкіл Південно-Західного мікрорайону, батьків, та для всіх відвідувачів бібліотеки. Наразі бібліотека має  2 абонементи, читальний зал  та понад 2 тисячі користувачів бібліотеки віком до 15 років. Завідувачка бібліотеки-філії Інна Герман під час спілкування із журналістом  каналу Перший Подільський , розповіла, що поряд з бібліотекою розташовуються кілька шкіл та дитячих садочків, тож охочих її відвідати вдосталь. Працівники бібліотеки облаштували тут справжній центр роботи з дітьми  – безкоштовний гурток англійської мови для всіх охочих, клуб творчості «Яскрава палітра», гурток «Краєзнавець», однак на цьому зупинятися не збираються. А саме створити загальнодоступний, безкоштовний, пізнавально-інформаційний центр спілкування, комфортний і максимально зручний для відвідувачів з можливістю відпочити та реалізувати власні культурно-освітні, дозвільні, інтелектуальні потреби та ідеї. Створити місце де можна пограти у цікаві ігри, поспілкуватися з друзями, взяти участь у культурних заходах і забавах які відбуваються у бібліотеці, попрацювати над домашнім завданням, з допомогою бібліотекарів створювати міні-проекти, розробляти презентації, переглядати фільми, слухати музику.

За задумом авторів проекту, «SMALL TOWN» своїми удосконаленими послугами залучить більше нових читачів, волонтерів, зацікавить спонсорів, стане необхідним закладом для задоволення найрізноманітніших запитів дітей, батьків та мешканців мікрорайону. Зокрема, батьки, які прийшли разом з дітьми, отримають рекомендації бібліотекаря з питань дитячого читання, зможуть дізнатися про останні книжкові новинки та послуги у бібліотеці, а також підібрати художню та пізнавальну літературу для себе.

Під час підготовку проекту, бібліотекарі спиралися на  приклади європейського досвіду модернізації бібліотек. Так, за приклад  у функціональному зонуванні внутрішнього простору бібліотеки обрали нову центральну книгозбірню міста Штутгарт, зокрема її дитячий простір. Тут простір розбито на дев’ять тематичних «островів», кожен з яких присвячено відповідній темі (розваги, читання, світ, навчання, природа, технології, історія, культура, людство). «Острови» виглядають як звичайні дитячі кімнати, тут купа затишних пуфів, подушок, лавочок, де можна зручно й комфортно провести час разом із дитиною.

Хочемо відзначити, що це не перший приклад результативної активності  бібліотечних фахівців Хмельницької міської ЦБС.  У 2017 році Бібліотека-філія №12 стала переможцем Громадського проекту “Бюджет міських ініціатив”, завдяки чому у ній реалізовано проект “Інформаційно-розважальний центр “Дитячий простір”, а у Центральній бібліотеці міста реалізовано проект «БібліоХаб: сучасний простір у центральній бібліотеці міста».

Містяни отримали мультимедійний простір для зустрічей, навчання, обміну думками та ідеями, для проведення тренінгів, лекцій та майстер-класів творчими, активними, креативними хмельничанами, які генерують ідеї для розвитку міста. У БібліоХабі є все, що потрібно для плідної роботи невеликої групи людей та інтелектуального дозвілля:  Wi-Fi, стаціонарні комп’ютери, екран для демонстрації презентацій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)