Місцева бібліотека – як майданчик суспільної активності, соціальної інклюзії та спілкування різних середовищ

Реалізація громадського  проєкту  «Можливості-обмежені, здібності-безмежні» – стала першим досвідом  участі тернопільських бібліотек у конкурсі  міських проектів, які фінансує міська рада в рамках «Громадського бюджету». Цей досвід може бути використано бібліотеками в ОТГ, де запроваджено (або планується) бюджет участі (громадський бюджет).

Проєкт підготували дві міські бібліотеки  КУ “Тернопільська міська ЦБС” – бібліотека-філія №4 для дітей та бібліотека-філія №8 для дорослих, на його реалізацію із міського бюджету було виділено  197 тисяч гривень.

Обидві бібліотеки об’єднує близьке сусідство з дитячими навчальними закладами, де навчаються багато дітей з інвалідністю – це й навчально-реабілітаційний центр для дітей з ДЦП і навчально-виховний комплекс №28, де навчаються діти, які погано бачать.  Тож організатори, розпочинаючи роботу над проектом, визначили свою місію у сприянні  соціальній інклюзії  людей з особливими потребами.

Першим кроком у цьому напрямку було  встановлення партнерських  зв’язків та залучення до проєкту зацікавлених  та небайдужих громадських об’єднань , це ГО «Крила ангела»,  ГО «Бебіко», ГО «Українська молодь Христова» , Спеціальна загальноосвітня школа – інтернат для дітей із зниженим слухом,  ТОО НСПУ, СЮТ, громадська організація людей з інвалідністю з Луцька «Сильні духом», які у себе друкують книжки шрифтом Брайля.

Наступним етапом  стала  організація внутрішнього комфортного  бібліотечного простору. У рамках реалізації цього проєкту бібліотеки мали можливість придбати  мультимедійний екран, мультимедійну дошку,  мультимедійні проектори, фотоапарати, офісні дивани та розкладні стільці, закупити матеріали для проведення майстрів-класів. А також вивчити  інформаційні потреби своїх  особливих користувачів та організувати  для них спеціальні бібліотечні  послуги.

«Бібліотека має бути не просто місцем для збору книжок, а платформою для спілкування, зустрічей, мистецтва, сучасних воркшопів, коворкінгу.  Сьогодні в бібліотеках регулярно  відбуваються навчальні, інформаційні благодійні заходи, літературні зустрічі, АРТ-терапевтичні заняття «Творчість без обмежень».  Особливі відвідувачі  спілкуються, навчаються , проявляють себе»,  – розповідають   учасники проєкту.

«Ми плануємо організовувати круглі столи для мам, які мають дітей з особливими потребами. Вони зможуть тут психологічно відпочити, поспілкуватися з психологами. На базі бібліотеки для дорослих будуть поводити безкоштовні майстер-класи – це буде і декупаж, і писанкарство, і малювання, і різний розпис. І це лише один з напрямків проєкту. Також ми будемо озвучувати книжки. А ще один напрямок – це поповнення фонду бібліотеки книжками з шрифтом Брайля», – ділиться своїми планами Керівник міських бібліотек Світлана Козелко.

Джерело інформації: публікації місцевих ЗМІ Сайт 20minut, Тернопільської філії Суспільного телебачення.

Про перебіг подій та анонси заходів можна дізнатися на сторінці фейсбуку бібліотек №8 для дорослих і №4 для дітей.

Довідково:

Проєкт «Громадський бюджет» започаткували у 2016 році. Щороку на конкурс подають 18-19 проєктів.  На фінансування щороку виділяють один відсоток від бюджету розвитку міста Тернополя.  На «Громадський бюджет-2020» заплановано виділити 14 мільйонів 99 тисяч гривень. Реалізувати власну ідею за рахунок бюджетних коштів мають право жителі обласного центру. Для цього потрібно зареєструватися та під час голосування набрати найбільшу кількість голосів підтримки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)