На Волині триває процес формування сучасної мережі публічних бібліотек

Нещодавно у Волинській державній обласній універсальній наукові бібліотеці імені Олени Пчілки  відбувся тренінг з питань реформування системи бібліотечних послуг в умовах об’єднаних територіальних громад для керівників ОТГ, директорів та працівників публічних бібліотек окремих об’єднаних територіальних громад Волині. Ця форма роботи є для бібліотеки звичайною практикою, адже У Волинській області триває процес формування об’єднаних територіальних громад, а отже – змінюються умови функціонування бібліотек.

Наразі у регіоні функціонує  51 територіальна громада і ще 2 знаходяться на етапі формування, тож проблематика реформування системи та організації роботи публічної бібліотеки в ОТГ знаходить розуміння і підтримку управління культури, з питань релігій та національностей облдержадміністрації.

Групу учасників цього тренінгу із 20 осіб склали представники громад, які поки що не обрали моделі свого подальшого функціонування. Саме тому з боку директора Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки Людмили Стасюк було зроблено наголос на важливості вибору подальшого розвитку бібліотек у громадах, адже без організаційного оформлення документів страждають професійні напрямки діяльності – комплектування фондів та їх збереження, а також – система методичної допомоги філіям.

Під час роботи були  розглянуті  питання щодо варіантів організації мережі публічних бібліотек, їх структури та штату, обліку бібліотечного фонду та організації бібліотечного обслуговування.

Більш детальна інформація  про тренінг  розміщена на сайті Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки та  сайті Волинської ОДА.

З метою практичного ознайомлення з сучасною реформованою бібліотечною галуззю регіону учасники тренінгу відвідали  Жидичинську ОТГ, де вивчали досвід філії с. Кульчин, однієї з 3 бібліотек, підпорядкованих місцевій публічній бібліотеці.

Для довідки : Жидичинська ОТГ  створена 29 жовтня 2017 року, об’єднує 2 ради, площа об’єднаної територіальної громади – 79.33 км 2  , загальна чисельність населення громади – 3808.

За  рішенням сесії Жидичинської сільської ради у лютому 2018 року була створена Публічна бібліотека Жидичинської сільської ради з бібліотеками-філіями у селах: Кульчин, Липляни, Озерце.  З місцевого бюджету на ПБ і бібліотеки-філії було виділено 20000 гривень на поповнення книжкових фондів і 6000 – на періодичні видання. У Публічну бібліотеку придбали комп’ютер і принтер, під’єднали до мережі інтернет, у бібліотеці-філії с.Кульчин  здійсненні ремонтно-реставраційні роботи та закуплене необхідне обладнання. Завдяки небайдужій позиції керівництва ОТГ знайдено можливості для введення частково посади методиста, а також реформовано бібліотеку с. Озерце.

Уже влітку цього року Публічна бібліотека Жидичинської сільської ради перейшла у своє капітально відремонтоване приміщення. У бібліотеці створений дитячий простір для ігор, читання та інтерактивних занять. Тут можна малювати, користуватися мережею Інтернет, спілкуватися з друзями і змістовно проводити час.

Як повідомила директор публічної бібліотеки Галина Терпіль, цю ініціативу підтримали депутати сільської ради, і сьогодні це не тільки книгозбірня, а  й інформаційний  та  дозвіллєвий центр для мешканців громади.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)