З ідеями потрібно щось робити

У сучасному світовому суспільстві, яке стрімко розвивається і зазнає кардинальних змін, бібліотечна Україна не може розраховувати на успішний розвиток, не вивчаючи і творчо не застосовуючи досвід зарубіжних колег. Вивчення досвіду інших країн дає можливість визначити основні закономірності і тенденції розвитку бібліотечної галузі. У цьому сенсі особливого значення набуває вивчення такого досвіду у період радикальних суспільних змін і реформування бібліотечної мережі в умовах децентралізації тому підтвердження.
Враховуючи певні тенденції розвитку публічних бібліотек зарубіжних країн, особливого значення набуває метод порівняння. Порівняння дозволяє виокремити загальні тенденції та специфічні особливості в діяльності бібліотек різних країн та зважено застосовувати у власній діяльності, враховуючи українську, історичну і культурну специфіку.
Починаємо подорож…

АНГЛІЯ
У січні 2019 року Бібліотека West Norwood (мікорайон Ламбет у Лондоні) переїхала у нове, відремонтоване приміщення, яке ділить з кінотеатром.
Як зазначили мешканці, бібліотека одразу захопила їх своїм дизайном, атмосферою і новими пропозиціями. Бібліотека одразу набула широкої популярності серед мешканців мікрорайону, відвідувачів.  Що зробило бібліотеку привабливою у місцевій громаді? Це:
постійне оновлення бібліотечного фонду;
пристосованість бібліотек для  людей з обмеженими можливостями;
оснащення сучасними і зручними меблями для роботи, навчання, відпочинку. (наприклад, пересувні стелажі дозволяють адаптувати простір для будь яких заходів);
кваліфікований персонал та оновлений режим роботи (збільшено години роботи).

Детальніше тут: https://thedesignconcept.co.uk/project/united-kingdom/london/west-norwood-public-library-united-kingdom/pr/26288

Республіка Ірландія
Щороку публічні бібліотеки Ірландії нараховують близько 20 млн. відвідувань (населення Республіки Ірландія — трохи більше 4,5 млн осіб).
Близько 750 тисяч людей є користувачами бібліотек, хоча в найближчі п’ять років планується подвоїти їх кількість до 1,5 мільйону.
Міська бібліотека Дубліну пропонує користувачам понад 500 безкоштовних електронних курсів з різних галузей: мовних, бухгалтерського обліку, психології, офісних навичок, догляду за домашніми тваринами, виготовлення свічок тощо.  Бібліотека розглядається дублінцями як останній бастіон навчання для навчання.
Робота з боржниками. У 2018 році було стягнуто понад 360 тисяч євро штрафів за невчасно повернуті документи. Але, з 01 січня 2019 року штрафи скасовано. Згідно з новими правилами, користувачі будуть отримувати нагадування електронною поштою за три дні до дати повернення, а ще більше повідомлень після закінчення терміну. Потім, через дев’ять тижнів після закінчення терміну, документи будуть вважатись втраченими, а читацький квиток заблоковано до того часу, поки користувач не вирішить дану проблему. Дорослим буде запропоновано внести плату за заміну книг (вартість книг, актуальних саме у поточному році).  Ця вартість буде розраховуватись як покупна ціна нового товару. Дане правило не розповсюджується на дітей.
Детальніше тут: https://www.irishtimes.com/news/consumer/do-your-shelf-a-favour-and-get-back-into-your-local-library-1.3840318?fbclid=IwAR0e6lcWYahZgbtfLAmBRq1bi8NOG356_Dn-Xf2iPgixv7u8LpelxgtEw68#.XKW9QtQ5B04.twitter

НОРВЕГІЯ
Бібліотека Biblo Tøyen в Осло розрахована на підлітків. Це єдина дитячо-юнацька бібліотека у Норвегії, що працює виключно для цієї вікової групи – від 10 до 15 років. Дорослим вхід заборонено, це місце лише для підлітків і тих, хто тут працює.
Бібліотека спирається на такі основні цінності, як знання і культура.
В бібліотеці багато книг саме для підлітків (підручники відсутні), і саме тут тестується  власна система розстановки книг. В бібліотеках Норвегії книги стоять за першою літерою прізвища автора і по десяткової класифікації Дьюї. В підлітковій бібліотеці все розставляють по категоріям. Наприклад, категорія Spenning – «пригоди», категорія  «суперхіт» і т.п.
Виникає питання: як же розтавляти або знайти потрібну книгу?  В бібліотеці використовується радіочастотна ідентифікація RFID. Коли книга повертається в бібліотеку її сканують і  екран показує, де місце книги: «Поверніть її на полицю номер 10 – «Пригоди».
Приємно відзначити, що підлітки полюбляють виконувати домашні завдання саме в бібліотеці. Тут завжди раді допомогти з «домашкою». Наприклад, раз на тиждень в одному з підйомників на учнів очікує волонтер, який допомагає розібратись із завданнями по математиці.


У цілому це неймовірний, трохи божевільний бібліотечний простір. Майже кожний елемент дизайну має власну дивовижну історію і власне призначення. Так, стара модель Piaggio з Італії, була перероблена під майстерню, стара вантажівка з норвезького містечка Ейдсволл була перетворена на  кухню і т.п.
На сцені виступають письменники або проходять концерти. Щоп’ятниці працює кіноклуб.
Підліткам дозволено приносити в бібліотеку їжу, але їсти мають лише на кухні. Існує певне правило: якщо група з хлопців і дівчат щось готує, то їжі має вистачити на усіх присутніх в бібліотеці.
Бібліотека домовилась з магазином, що знаходиться по сусідству, про передачу продуктів, які уціняються. Так, було передано цілий ящик трошки перестиглих бананів, які були перероблені на банановий хліб та смузі.
Бібліотека відкривається о другій годині дня, а о 13:30 перед дверима часто утворюється черга … Закривається о 19.00.

НІМЕЧЧИНА
В «Gubener Bibliothek» (місто в Німеччині, розташоване в землі Бранденбург) діє так звана «Служба соціальної бібліотеки», що опікується людьми з обмеженими фізичними можливостями. Однією з її складових є Служба доставки додому (подібно книгоношенню в Україні). В даний час послугою доставки книг користується десять користувачів бібліотеки, а також читачі в будинках престарілих. Читачі можуть замовляти книги конкретного автора, або бібліотекарі самостійно здійснюють добірку у відповідності до певних жанрових уподобань.

  Обслуговування здійснюється раз на місяць. Окрім книг та періодики бібліотека пропонує лекційні години в будинках престарілих.

За дану послугу користувачі вносять щорічну плату.

Далі  буде…

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)