Ким би ти не був – будь кращим !

Чи відомо вам, наші дописувачі, про «правило п’яти годин»?
Якщо ні, знайомтесь – Майкл Сіммонс (Michael Simmons), співзасновник компанії Empact, відомий також, як спікер і автор статей про культуру підприємництва, особистий розвиток і фінансову успішність.
Свого часу Сіммонс дослідив біографії багатьох видатних людей – Ілона Маска, Марка Цукерберга, Опри Вінфрі, Білла Гейтса, Воррена Баффета, – щоб зрозуміти, як вони застосовують принципи усвідомленої практики, іншими словами – саморозвиваються.  Йому вдалось виявити одне правило, що об’єднало всі ці особистості протягом їх кар’єри: попри надзвичайну зайнятість, всі ці видатні особистості виділяли принаймні 1 годину щодня на навчання. Майкл назвав це «правилом 5 годин».
Найчастіше «правило 5 годин» реалізується у самоосвіті та 3 формах діяльності: читання, роздуми, експерименти.
Так,   Ілон Маск, за словами його брата, у юності читав дві книги на день; Ден Гілберт, мільярдер і власник Cleveland Cavaliers, читає 1-2 години на день; Марк Цукерберг прочитує принаймні одну книгу що два тижні;   Білл Гейтс читає 50 книг на рік; Девід Рубінштейн прочитує 6 книг на тиждень; Опра Вінфрі пов’язує свій успіх напряму з читанням: «Книги стали моїм пропуском на свободу». Вона створила книжковий клуб і ділиться через нього своїми відкриттями в читанні.
Певний час самодостатні люди приділяли і приділяють роздумам, міркуванням, експериментам. Наприклад, протягом усього свого життя батько американської незалежності Бенджамін Франклін          виділяв час для експериментів, планував їх з однодумцями й аналізував наслідки; Джефф Вайнер з LinkedIn має 2 години на роздуми щодня; виробник білизни Сара Блейклі надає роздумам письмову форму: вона має безліч блокнотів і записує в них все; власник фінансового гіганта Рей Даліо залучає до роздумів усіх працівників компанії ; у Google працівникам дозволено експериментувати з новими проектами 20% від основного робочого часу;  Facebook заохочує експерименти через 30-денну програму Hack-A-Months  і т.п.
Стає зрозумілим, що люди, які не менше 5 годин на тиждень витрачають на особистий розвиток, є ерудитами, цікавими і досконалими у своєму фаху.
Сьогодні пропоную звернути увагу на звичку до читання серед держслужбовців ОТГ.
На таку пропозицію надихнув досвід Хмельницького міського голови Олександра Симчишина.


Переглянувши запис, одразу розумієш, що людина саме читає, а отже цінує книгу, бібліотеку, інформацію, культуру та розум.
А наскільки актуально «правило 5 годин»  для представників влади (голови, заступники голови, начальники відділів) міських, селищних, сільських ОТГ?
Найпростіший шлях це з’ясувати – організувати на місцях книжковий флешмоб.
Долучившись до промоції читання керівники громад власним прикладом потужно продемонструють дітям, підліткам, дорослим шлях до знань, а знання – це  успіх, самореалізація, відповідний соціальний статус.
Реалізація заходу бібліотечними працівниками ОТГ:
-сприятиме популяризації читання;
-підвищить імідж бібліотекарів і бібліотек;
-продемонструє навички комунікації із владою;
-дозволить дізнатись прізвища найосвіченіших, далекоглядних керівників місцевої влади (або навпаки –  поповнити галерею ретроградів);
-заохотить владу до оновлення бібліотечних фондів тощо.

Спробуйте! А науково-методичний відділ НБУ ім. Ярослава Мудрого на загальнонаціональному рівні із радістю представить найкращі приклади рекомендацій книг.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)