Сприймати життя оптимістично

Психологи стверджують: якщо ви відчуваєте щось приємне або думаєте про нього, то негативні думки відійдуть на другий план. Найнещасніший з усіх людей той, хто постійно думає про свої образи, прикрості, нещастя.
Впевнена, що важливим кроком  у підтримці оптимістичного  настрою, впевненості у завтрашньому дні є взаємообмін позитивними новинами.
Прийдешній рік вже приніс ціле гроно таких новин. Тож порадіємо за колег, збагатимося досвідом, візьмемо на озброєння…

Усім відомо, що в умовах реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади за принципом децентралізації найбільш незахищеними залишились ЦРБ.
У цьому сенсі на сторінці Facebook Директорату стратегічного планування та європейської інтеграції Мінкультури від 10.01.2019р. наведено приклад співфінансування районної бібліотеки.
Так, у 2016 році у Чернівецькій області було створено Сторожинецьку міську об’єднану територіальну громаду. Це одна з найбільших громад в області (населення – понад 38 тис.осіб).
Після утворення громади, що об’єднала 11 сільських рад, виникло питання про реорганізацію бібліотечних установ, що входили в єдину центральну бібліотечну систему (ЦБС). Втім, після утворення на базі району чотирьох ОТГ, єдина районна бібліотечна система почала розвалюватись – громади почали виводити бібліотеки з ЦБС, залишаючи власні бібліотеки без поповнення книжкового фонду та методичного обслуговування.
Для вирішення цієї проблеми, за ініціативи Чернівецького ресурсного центру спільно з працівниками Чернівецької обласної універсальної наукової бібліотеки ім. М. Івасюка, на базі Сторожинецької районної бібліотеки було проведено ряд публічних заходів (круглих столів та громадських обговорень) щодо процедури реорганізації бібліотечної системи в районі, поширення кращого досвіду в інших громадах.
За підсумками обговорень було запропоновано реорганізувати Сторожинецьку районну бібліотеку в районну публічну бібліотеку, яка укладає угоду про співробітництво територіальної громади зі Сторожинецькою міською радою. ОТГ перераховує кошти міському відділу культури за послуги, які надає ЦРБ бібліотекам громади: комплектування, обробка літератури, надання методичної, практичної допомоги.
Перші кроки вже зроблено – підписано угоду про співпрацю, згідно якої Сторожинецька центральна районна бібліотека взяла на себе функції комплектування та надання методичної допомоги бібліотекам усієї об’єднаної громади.
Свого часу Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України своїм наказом від 27.08.2014 за № 233 затвердило примірні форми договорів про співробітництво територіальних громад.
На часі: Аналізуємо, вивчаємо, комунікуємо, впроваджуємо !

Наприкінці 2018 року в Подільському,  Біляївському, Любашівському  районах Одеської області було відкрито низку сучасних медіа-центрів на базі бібліотек .
Начальник управління культури, національностей, релігій, охорони  об’єктів культурної спадщини  ОГА, Олена Олійник зазначила, що: «Нашою метою було перетворити бібліотеки на місця цікавого відпочинку та навчання. У них проводяться мовні курси, семінари та конференції. Зокрема, для мешканців організовують просвітницькі лекції за участю юристів, лікарів та представників поліції, під час яких кожен охочий може поставити питання, які хвилюють».
Відкриття сучасних культурно-освітніх медіа-просторів на базі закладів культури передбачено Стратегічним планом дій голови Одеської обласної державної адміністрації Максима Степанова «Розумний регіон» на 2017-2019 роки. Кожен такий центр облаштовано для людей з інвалідністю. На придбання технічного обладнання спрямовуються кошти з обласного бюджету.

Приємно, що оновленою зустріла Новий рік “Публічна бібліотека Райгородської ОТГ” (Вінницька обл.): було перекрито металочерепицею дах будинку культури, в якому знаходиться бібліотека; отримано зручні сучасні меблі.

Також варто звернути увагу на режим роботи бібліотеки:
Вівторок – субота    з  12.00 до 20.00
Неділя                      з 15.00 до 20.00
Вихідний день        Понеділок
Обідня перерва      з 16.00 до 17.00
Санітарний день      остання субота місяця.

На часі: Не боїмось міняти середовище, інакше середовище змінить нас !

Поетапна комп’ютеризація всіх бібліотек – у центрі уваги голів місцевих рад Волинської області. Наприкінці року було відремонтовано та комп’ютеризовано бібліотеки сіл Мирків та Скобелка (Горохівський р-н ).
Комп’ютерну техніку у передноворічні дні отримала й Ліщинська сільська бібліотека (Станишівська громада, Житомирська область).

КЗ «Оріхівська Центральна районна бібліотека» (Запорізька обл.) наочно продемонструвала впроваджені електронні послуги  :

На часі: Шукаємо та створюємо можливості для впровадження змін, а не чекаємо, коли вони з’являться самі собою !

Книги завжди були, є і будуть найкращим подарунком для бібліотеки. Напередодні Нового року Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» оновив книжкові фонди сільських та шкільних бібліотек Луцького району. Зокрема нові книги отримали книгозбірні сіл Воротнів, Гірка Полонка, Лаврів, Підгайці та шкільна бібліотека села Лище (Волинська обл.). Це – романи, повісті, а також яскрава дитяча література.
Проект Фонду «Тільки разом» з придбання книг реалізується з метою зміцнення матеріальної бази та підтримки сільського населення. Адже не секрет, що саме сільські та шкільні книгозбірні постійно потребують оновлення книг.

На початку 2019 року на абонементі ЦМБ ім. Лесі Українки (м. Черкаси) облаштували справжній «Книжковий ювілейний бум (книги ювіляри 2019)».  Творчий підхід завідувача відділу обслуговування  – Світлани Науменко у популяризації бібліотечного фонду дозволить  не лише перечитати класику, але й відкрити для себе щось нове. Найповажнішому ювіляру, представленому на виставці – 415 років. Читачам пропонують вгадати, що це за книга.

На часі: Якщо віримо, що читання спонукає людей до самореалізації, досконалості – обираємо такі рішення, які допоможуть це робити якісніше!

Бажаємо добра, успіхів і нових здобутків !

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)