Перемога там, де є рух вперед

Наприкінці року, зазвичай, прийнято згадувати події, які найбільше закарбувалися в пам’яті чи в позитивному, чи в негативному аспекті.
Скорочення бібліотек, штатів, недофінансування – це перелік дій, якими у поточному році відзначились окремі малоосвічені, малопрофесійні управлінці сфери культури міст, районів, ОТГ. Але маємо розуміти,  що «не кожен уміє танцювати під музику майбутнього» (Станіслав Єжи Лец).
Тому, напередодні Нового року, хочеться подякувати саме тим, хто підтримуючи інтелектуальний та творчий потенціал населення, сприяв змістовній, матеріально-технічній модернізації закладів культури, і в першу чергу – публічних бібліотек.
Завдячуючи небайдужим колегам, далекоглядним представникам влади  у 2018 році бібліотечне намисто України поповнилось яскравою низкою з нових та відремонтованих бібліотек.
Так, у Тростянецькій міській ОТГ, що на Сумщині, відбулась чергова знакова подія – відкриття оновленої публічної бібліотеки.

  

Шлях бібліотеки до цієї радісної події не був усипаний трояндами. Районна бібліотека перейшла в міську ОТГ на правах головної для чотирьох книгозбірень громади. Певний час зі шпальт місцевих газет не сходили дискусії про подальшу долю закладу, його кадрову оптимізацію. «Перезавантаження» роботи бібліотеки проходило дуже болісно, але іншого шляху не було. У першу чергу змінювались бібліотечні працівники. Поєднуючи традиційні форми роботи з інноваційними, налагоджували  партнерські стосунки з різними закладами і організаціями, брали участь у проектній діяльності, підвищували власний професійний рівень шляхом  тренінгів та дистанційних навчань… Одним словом, намагалися йти в ногу з часом та формувати позитивний імідж бібліотеки у громаді.
Як результат – оновлена публічна бібліотека з : відкритим простором для спілкування, новими книжками на всі смаки, захоплюючими іграми для дітей, сучасним дизайном інтер’єру, новими яскравими меблями, обслуговуванням користувачів за «Карткою мешканця Тростянецької ОТГ» !
Детальніше див. у пості «Історія успіху. Тростянецькій публічній бібліотеці попутного вітру!» від Листопад 14, 2018
До Всеукраїнського дня бібліотек чудовий подарунок отримали мешканці і бібліотекарі Перещепинської міської ОТГ (Дніпропетровська обл.) – після капітального ремонту гостинно відкрили двері будинок культури та Новомосковська ЦРБ.


Світлі, ошатні, комфортні приміщення пристосовані для покращення обслуговування користувачів, проведення змістовного дозвілля населення, впровадження сучасних форм роботи з книгою та використання новітніх технологій, що сприятимуть промоції читання і книги .
Глибочицьку об’єднану громаду (Житомирська обл.) було створено 27 березня 2017 року. Мережу закладів культури сформовано з: 2- Будинків культури , 3- клубів та 5- бібліотек, Кмитівського музею образотворчого мистецтва імені Й. Буханчука.  І вже у 2018 році було відремонтовано бібліотеку села Гадзинка.

 

У листопаді відбулось відкриття Павлівської сільської мультимедійної бібліотеки (Іллінецька міська ОТГ, Вінницька обл.), що у рамках проекту «Тепла медіатека — творчий осередок сільської громади» була переобладнана в сучасний інформаційний центр. Детальніше у пості  “Із ПУЛЬСОМ у серці та БІБЛІОТЕКОЮ в душі” від Листопад 21, 2018р.

У мікрорайоні Лезневе (м. Хмельницький) відчинила двері оновлена бібліотека-філія № 6. Відремонтували книгозбірню коштом міського бюджету. Також закупили нові меблі та поповнили фонди. Усе в комплексі стало чудовим дарунком на ювілей закладу. Адже цьогоріч бібліотека відзначила 50-річчя. Тож у день відкриття теж не обійшлося без презентів.

Хмельницький міський голова Олександр Симчишин долучився до флешмобу «Подаруй україномовну книгу рідній бібліотеці». Він символічно подарував до ювілею бібліотеки 50 книг із власної колекції. Далі Олександр Симчишин передав естафету міським головам Тернополя та Івано-Франківська.

За підтримки голови районної державної адміністрації Р. Гончарова, голови Кегичівської районної ради Л.В.Стефанюк і усього депутатського корпусу відбулась повна реконструкція Кегичівської ЦРБ  (Харківська обл.).

 Щира радість на обличчях бібліотечних працівників, яскраві емоції приємного здивування у читачів зрозумілі, адже приміщення бібліотеки перетворено на справжній храм книги з новими меблями і суттєвим поповненням фонду, а ще рік тому воно було на межі аварійності.

У свій 80-тий ювілей дві бібліотеки міста Василівка (Запорізька обл.) отримали гідні приміщення .

Джон Девісон Рокфеллер  якось зазначив: «Ваше благополуччя залежить від ваших власних рішень» . Відомо, що основним джерелом фінансування публічних бібліотек залишаються місцеві бюджети. Як підтверджує практика серед видатків на культуру переважають видатки утримання, натомість видатків розвитку вкрай мало. Тому особливо приємно відзначити  бібліотеки, які активно реалізовують проекти із залученням позабюджетного фінансування, спрямованого на актуалізацію діяльності бібліотек та поліпшення бібліотечного обслуговування.
У цьому контексті Комунальний заклад “Барська районна бібліотека” (Вінницька обл.) залишається серед лідерів з реалізації бібліотечних проектів. Розпочавши цей шлях у 2002 році з виграного проекту «Створення якісних послуг у сфері культури м. Бар (бібліотека: ремонт, придбання обладнання)» від Українського фонду соціальних інвестицій (УФСІ) за кошти Світового банку та співфінансування з боку місцевої влади та внеску громади, Барська районна бібліотека станом на вересень 2017 року успішно реалізувала вже 26 проектів.  2018 рік – проект «Створення навчального центру розвитку громади (надання послуг з проектного менеджменту жителям Барської міської об’єднаної територіальної громади в публічній бібліотеці)» Бюджет проекту 317200 грн. (частину коштів отримано Державного Фонду Регіонального Розвитку,  Барська міська рада співфінансує проект в розмірі 30 % від його загальної вартості).  Актуальність проекту зумовлена вимогами сьогодення організовувати проведення  навчань для активних представників Барської громади, які прагнуть опанувати практичні навички ефективного використання інструментів проектного менеджменту на благо розвитку своєї громади. Ця унікальна послуга з плином часу стає все більш затребуваною і є своєрідним ключем до розвитку громади.
У 2018 році бібліотеки не знехтували можливостями  взяти участь у партисипативному бюджеті (бюджет участі або громадський бюджет).

Так, у Баранівській ОТГ (Житомирська обл.) перемогли одразу два бібліотечні проекти:

 1) URBAN – бібліотека як інформаційний інтелект центр (90 тис. грн.);

 

 

 

 

2) Мобільна бібліотека (передбачає створення мобільної бібліотеки для обслуговування жителів міста в зонах відпочинку, на дитячих майданчиках, жителів віддалених від стаціонарної бібліотеки вулиць).

Реалізація проекту “Відкрите небо” на суму 49700 грн. (Дунаєвецька міська ОТГ, Хмельницька обл.) передбачає облаштування простору біля Дунаєвецької міської бібліотеки, який стане додатковою зоною її функціонування.

Гідний приклад для наслідування продемонструвала громадська організація «Молодь обирає життя». В листопаді цього року вона розпочала кампанію збору коштів на краудфандинговій платформі Na-Starte із проектом «Арт-центр в селі Іванківці», який реалізовують в селі Іванківці Семенівської ОТГ на Житомирщині.
«Арт-простір» охопить своєю діяльністю всі дванадцять сіл Семенівської ОТГ. Працюватиме з 09:00 до 20:00, адже організатори анонсують насичену програму заходів та курсів для розвитку молоді, народних промислів, підприємництва й здорового способу життя.
22 грудня кампанія збору коштів завершилась, команді громадської організації вдалось зібрати 33,6 тис. грн. І згідно з умовами роботи платформи Na-Starte ці кошти будуть передані на реалізацію проекту.
 «Коли ми побачили, як активно молодь долучилась до реалізації ідеї створення «Арт-простору», то зрозуміли, що жодні проблеми не стануть нам на заваді, щоб у старій бібліотеці знову забурлило життя», – наголошує Наталія Семенюк, голова Семенівської сільської ради.

Підводячи певні підсумки зрозуміло, що пройдешній рік приніс бібліотечному співтовариству ОТГ  як перемоги,  досягнення, так і помилки, втрати …
Але ми віримо, що Новий – 2019 рік стане не просто початком нового календаря, а роком нових надій, успіхів, перемог.
З прожитого року візьмімо лише хороше, а неприємності і негаразди переборемо!

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)