Із ПУЛЬСОМ у серці та БІБЛІОТЕКОЮ в душі

П’ятниця… Переддень вихідних. Ранок розпочався запашною кавою, розмовами про те, хто, як і коли має дарувати подарунок бібліотеці, чи встигнемо ми на потяг до Києва… На нас, методистів Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого, чекало знайомство з Іллінецькою міською об’єднаною територіальною громадою, відкриття оновленої та осучасненої бібліотеки, спілкування у дружньому колі колег Вінницької області. День видався сонячним, погода обіцяла бути лагідною, подорож цікавою.

Подолавши автобусом 57 км, фізичну відстань від обласного центру міста Вінниця до міста Іллінці, вдивлялися у величезний білборд із написом «Іллінці — місто для життя». Місто нас зустріло привітно. Перше особисте враження — відчуття внутрішнього комфорту. Центральна площа вражає своєю просторово-архітектурною перспективою, впадає в око концентрація скульптур та елементів сучасного декору у вигляді сердець, скупчення в одному місці трьох Державних Прапорів України: один поряд міської ради, інший – біля районної адміністрації, ще один – на головній площі.

Довідка: Основні стратегічні цінності громади: житель – первинний соціальний капітал; влада – креативний виконавець волі народу; зростаючий рівень економічного добробуту; соціальна злагода та порозуміння; відповідальне співжиття з навколишнім середовищем.

Розпочалось наше «бібліотечне» знайомство зі спітчу міського голови Володимира Ящука, який розповів про об’єднану громаду, реалізовані проекти в культурній сфері.

Увага! Із матеріалом «В Іллінецьку ОТГ за досвідом» можна ознайомитись на офіційному сайті «Іллінці. Іллінецька міська ОТГ Вінницької області».

Невипадково громаду об’єднує принцип «Перш ніж щось побудувати — слухайте місто, перш ніж щось знести — слухайте серце». «Соціально-культурні об’єкти мають бути збережені тому, що коштів на будівництво чогось нового сьогодні не вистачає. Навіть при тому бюджеті, якій має громада», — переконаний міський голова.

І на підтвердження цих слів присутніх запросили на відкриття Павлівської сільської мультимедійної бібліотеки, що у рамках проекту «Тепла медіатека — творчий осередок сільської громади» була переобладнана в сучасний інформаційний центр.

До відома: кількість населення у Павлівському старостинському окрузі (села Павлівка та Слобідка) — 707 чол.

Реалізація проекту «Тепла медіатека» стала можливою завдяки співфінансуванню з бюджету ХV обласного конкурсу розвитку територіальних громад, бюджету об’єднаної громади та фінансовій допомозі базового сільськогосподарського підприємства СТОВ «Злагода». Вартість проекту — 298,2 тис. грн., обласний бюджет — 148, 7 тис. грн., міський бюджет — 149,5 тис. грн.

Проведено утеплення та капітальний ремонт приміщення, придбано сучасні меблі, комп’ютерну техніку, копіювальний апарат, плазмовий телевізор, нові друковані видання та інтерактивні ігри. Бібліотеку підключено для мережі Інтернет.

На урочистому відкритті медіатеки міський голова привітав гостей та подякував усім, хто брав участь у реалізації цього проекту, хто допомагав успішному його завершенню. До слова було запрошено: директора СТОВ «Злагода» с. Павлівка Віктора Лисака, голову обласної профспілкової організації працівників культури Вінниччини Тетяну Побережну, директора обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Тімірязєва Ларису Сенник.

Ми також підготували подарунок. Підбірку сучасної літератури українською мовою від колег із Києва отримала Катерина Іванівна Демура, завідувач Павлівської сільської бібліотеки-філії. Тут й остання книжка Макса Кідрука, декілька книжок Братів Капранових, Любко Дереш, підручник з проектного фінансування, книжки для підлітків від Андрія Кокотюхи та Олени Рижко, а для найменших — «Дівчинка, яка рятувала книжки» Гаґеруп Клаус.

Що отримала громада, молодь, читачі бібліотеки? Усі без винятку:

  • матимуть безкоштовний доступ до мережі Інтернет;
  • зможуть здійснювати запис отриманих матеріалів на носій інформації, що використовує флеш-пам’ять, або друкувати їх на принтері, сканувати та копіювати;
  • зможуть скористатись skype–зв’язком та оплатити комунальні послуги на місці.

Для дітей та мешканців будинку людей похилого віку, що розташований у Павлівці, медіатека відкриває створений у бібліотеці простір для спілкування. Хочеться вірити, що ті діти, які урочисто перерізали стрічку осучасненої бібліотеки, вже завтра створюватимуть додаткові робочі місця у громаді, працюватимуть над креативними стартапами для розвитку індустрій у громаді, підтримуватимуть цінності БІБЛІОТЕКИ.

Докладніше про відкриття медіатеки читайте у інформаційному матеріалі Олесі Шуткевич на сайті газети «День» та «Тепла медіатека — творчий осередок сільської громади».

У планах керівництва громади багато творчих ідей та задумів щодо ревіталізації просторів бібліотек. На часі модернізація Іллінецької міської мультимедійної бібліотеки. Тому після закінчення урочистостей ми завітали з дружнім візитом до головної книгозбірні громади. Саме тут відбулося виїзне заняття курсів підвищення кваліфікації Вінницького обласного науково-методичного центру галузі культури, мистецтв та туризму.

Довідка: Населення громади — 18850 чол., з яких міське населення — 11335 чол., сільське населення — 7515 чол.

До Комунального закладу «Центр культури, мистецтва та естетичного виховання Іллінецької міської ради» (директор Микола Романов) входять: 15 сільських закладів культури клубного типу, 12 бібліотек, Іллінецька дитяча музична школа.

Іллінецька міська мультимедійна бібліотека Іллінецької міської ОТГ активно брала участь у проектах програми Бібліоміст. Завдяки перемозі користувачі бібліотек отримали доступ до мережі Інтернет.

Участь у проекті ПУЛЬС («Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні», Міжнародна організація IREX) надихнуло колектив книгозбірні на створення Школи молодіжної активності «ІДЕЯ змінює громаду».

Особливістю бібліотеки є те, що вона розташована на території спорткомплексу. «У планах бібліотеки на майбутнє — сформувати новий образ, що відповідатиме тенденціям розвитку інформаційної сфери», — наголосила Наталя Леонідівна Покрищук, директор Іллінецької міської мультимедійної бібліотеки. Сьогодення бібліотечного закладу наступне — в 2018 році головна бібліотека ОТГ відзначає свій 95-річний, а міська бібліотека для дітей — 70-річний ювілеї. Вітаємо колег і зичимо надійних партнерів, творчих проектів, модернізації мультимедійного сервісу бібліотеки та оновлення парку мультимедійних засобів, адже «Молодь — це наше майбутнє»!

Докладніше про те, як міська мультимедійна  бібліотека  гостинно зустрічала колег з різних куточків Вінниччини читайте тут.

Завершилася зустріч  дискусією «Роль методичної служби в процесі становлення публічної бібліотеки ОТГ», яку провела завідувач науково-методичним відділом ВОУНБ ім. К.А. Тімірязєва Тетяна Миколаївна Марченко.

Що ця подорож дала нам? В першу чергу, розуміння проблем, з якими щодня стикаються на місцях бібліотеки: неможливістю знайти кваліфікованого бібліотечного спеціаліста, очікуванням дорожніх карт (покрокових інструкцій) щодо участі у проектній діяльності, малою обізнаністю про можливості продукування культурного продукту тощо. Ми впевнились, що методичне просвітництво сьогодні набуває нового значення — партнерства на ціннісній основі.  

Раптом ваш мандрівний шлях пролягатиме Вінниччиною і ви завітаєте до Іллінеців, громада зустріне зі щирим серцем, гостинною щедрістю та виром життя у #БібліоВулику.

КОМЕНТАРІ:

  1. Pingback: Перемога там, де є рух вперед – Публічна бібліотека об’єднаної територіальної громади

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)