Історія успіху. Тростянецькій публічній бібліотеці попутного вітру!

Місто Тростянець (Сумська обл.) засноване   1660 року.

Точний  рік створення бібліотеки на території Тростянця невідомий. Але існує документ, який свідчить, що до революції (з 1890 р.) в одному приміщенні з казенною чайною була розташована єдина в Тростянці народна читальня з бібліотекою.

У 1874 році землі Тростянецького маєтку придбав промисловець Л.Е. Кеніг. Чому ми про це згадуємо? Бо сьогодні нащадки Кенінга знають і пам’ятають не тільки про Тростянець,  а й про бібліотеку.

Реформа самоврядування внесла свої корективи у   бібліотечну справу:  районна  бібліотека перейшла до ОТГ на правах головної серед чотирьох книгозбірень громади. З березня   тростянецька книгозбірня  почала працювати в новому статусі –  публічна бібліотека ОТГ. Разом з новою назвою, сюди прийшло й нове життя. Бібліотека стала  активно запроваджували нові бібліотечні послуги, налагоджувалися  партнерські стосунки з різними закладами й організаціями, бібліотекарі брали участь у проектній діяльності та   підвищували свій професійний рівень шляхом  тренінгових та дистанційних занять. Намагалися йти в ногу з часом та як могли формували позитивний імідж бібліотеки у громаді.

Як наслідок, це не просто класична бібліотека, це цілий культурно-освітній центр: з електронним каталогом, електронним читацьким формуляром та автоматизованою видачею літератури,  який гостинно приймає в своїх стінах користувачів різних категорій, має в розпорядженні сучасні інтернет-комунікації,  став незамінним місцем зустрічей для активістів, посадовців, де можна вирішувати питання розвитку міста.

Простір бібліотеки поєднує різні фокус-зони: зона для невеликих груп користувачів, де можна обговорювати різні проблеми й громадські ініціативи; зона для великих груп, де проводяться соціокультурні заходи; простір для творчих людей і тиха відокремлена зона для читання.

Яскравий інтер’єр відповідає сучасним критеріям «третього місця» як середовища, де можна цікаво і з користю провести час, поспілкуватися з друзями.

Читачі, які вже отримали «Картку мешканця Тростянецької ОТГ», змогли вперше скористатися нею в бібліотеці, а бібліотекарі продемонстрували цілком атоматизовану видачу літератури – від електронного каталогу до електронного формуляра.

Тростянецькі бібліотекарі готові пропонувати членам своєї громади ті форми обслуговування й комунікації, які відповідали б їхнім очікуванням, потребам і запитам.

Важливим напрямком є поповнення книжкового фонду. Саме в цьому контексті бібліотека і місто співпрацюють із пра-пра-правнучкою мецената та цукрозаводчика Леопольда Кеніга пані Sibylle Strack-Zimmermann. Вона відвідала   бібліотеку   у вересні і тоді ж на оновлення книжкового фонду   передала близько 36 тисяч гривень. На них закупили 340 примірників дитячої літератури. Зараз вона пожертвувала на книжки для Тростянецької бібліотеки 7 тисяч євро. Про це тут.

У бібліотеки великі плани! Великі плани у міста на бібліотеку – створити соціальне кафе, де можна буде не лише почитати книги чи знайти необхідну інформацію в Інтернеті, але й просто поспілкуватися, створити окремий арт-простір для мистецьких подій та акцій; перетворити бібліотеку на культурно-мистецький освітній простір європейського рівня.

Зараз бібліотека у місті стала одним із найважливіших об’єктів відвідування жителів. Проходять постійні екскурсії. Переймати досвід їдуть колеги з інших регіонів.

Варто зауважити, що бібліотека була готова до змін. Історія  перетворення  бібліотеки у м. Тростянець розпочалася після перемоги у конкурсі програми «Бібліоміст». Заклад поступово впроваджував інноваційні технології, а відтак ставав більш сучасним і цікавим.

Детальніше про Тростянецьку бібліотеку можна почитати тут .

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)