Прес-клуб бібліотек Запорізького краю: Як впливати на формування культурного середовища в громаді

Сьогодні українське суспільство переживає зміни, пов’язані з реформою децентралізації та створенням ОТГ. Бібліотеки, як соціальні заклади, здатні позитивно впливати на формування культурного середовища в громаді, проте, через брак комунікації, існує гостра необхідність донесення інформації до ширшого кола людей: як жителів територіальних громад Запорізького краю, так і місцевих органів, що опікуються їхнім розвитком.
В мережі бібліотечних закладів області також відбуваються значні зміни: змінюються власники бібліотек, деякі заклади реорганізовуються, частина покращує матеріально-технічну базу, а деякі закривають. Зрозуміло, що в таких умовах з’являються проблеми, які неможливо вирішити за хвилину. Важливим завданням стає створення відкритого майданчика для обговорення проблем та здобутків бібліотек, взаємозбагачення бібліотек ОТГ через обмін найкращими практиками у бібліотечній сфері України. Саме для внутрішньої комунікації учасників, для взаємодії бібліотек та громадських організацій в рамках реалізації проекту USAID «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні», що впроваджує Асоціація міст України, була створена група “Прес-клуб бібліотек Запорізького краю” .
Зараз прес-клуб активно працює. Він став місцем у соціальних мережах, де працівники книгозбірень та усі небайдужі мешканці громад можуть виказати свою думку про стан впровадження реформ, розповісти про найбільш вдалі заходи по залученню нової аудиторії, взаємодії з місцевими засобами масової інформації.
За запрошенням консультанту з комунікацій РВ Асоціації міст України Наталі Федорової члени прес-клубу, журналісти області та районів взяли участь у прес-турі до Воскресенської та Комишуваської об’єднаної територіальної громади нашої області. Було цікаво дізнатися про зміни, які відбулися у громадах.
Все більш з’являються бібліотек, які опановують нові, інтерактивні форми роботи та розповідають про них на сторінках прес-клубу. Цікаві публікації ми отримали від працівників Веселівської, Широківської, Преображенської ОТГ. Активними журналістами стали бібліотекарі Мелітопольського, Василівського, Приазовського районів.
Ми радіємо коли нашими авторами стають сільські бібліотекарі. Дуже приємно, коли бачимо під публікаціями позитивні відгуки від них. Отож, вони не залишаються байдужими!
Сподіваємось, що учасники будуть ще активніше взаємодіяти з групою “Прес-клуб бібліотек Запорізького краю”, з місцевими засобами масової інформації та групами небайдужих громадян ОТГ, запрошуватимуть ЗМІ на свої заходи, більше дізнаватися про стратегії децентралізації, її успіхи та проблеми.

Олена Тарлінська,

завідувач науково-методичного відділу Запорізької ОУНБ


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)