Що це за іскра, яка запалює вогник допитливості ?

Я почну з прописних істин: публічна бібліотека – це простір, що забезпечує інформаційні потреби  користувачів, надає можливість міжособистісного спілкування практично всім жителям зони обслуговування, організує їхнє культурне дозвілля.
А тепер загадка: що, на вашу думку, сприятиме в бібліотеці:
розвитку інтелекту, уяви;
виховному потенціалу;
забезпеченню потреб у відпочинку, розвагах, пізнанні, розвитку духовних і фізичних сил;
виявленню особистісних рис – винахідливості, наполегливості, комунікабельності та навіть чесності;
створенню простору для фантазії, імпровізацій ?

Хвилина на роздуми !

Правильна відповідь – ГРА ! Звичайна, добра відома всім настільна гра!

Пропоную невеликий перелік сучасних настільних ігор, що дозволять зробити перебування в бібліотеці  пізнавальним і корисним.
1. Відвідати якомога більше українських міст та дізнатись, де в Україні знаходиться полунична столиця або пам’ятник мамонтові, яке село називають Українським Римом, де росте Чорний ліс і т.п. допоможе гра – «Мандрівка Україною».
«Мандрівка Україною» для тих, хто цікавиться історією України, любить читати і мандрувати.
Гра чудово підійде для дружньої вечірки чи сімейного пізнавального дозвілля з дітьми від 3 років.
Детальніше тут 

2. Гра «Подорож Європою» дозволить відвідати всі європейські країни, не виходячи з бібліотеки.
Зміст гри полягає в тому, що необхідно прокласти якомога більше маршрутів, обираючи необхідний транспорт та отримуючи бали, правильно їх витрачати.
Гра не має жорстких вікових обмежень, тому вона зможе об’єднати за одним столом декілька поколінь родини, однаково викликаючи у всіх її членів зацікавленість та позитивні емоції …

3. Український Інститут Національної Пам’яті створив цікаву пізнавальну історичну настільну гру «УКРАЇНСЬКА РЕВОЛЮЦІЯ 1917-1921».
Українські науковці, які брали участь у розробці гри, намагались зробити так, щоб важку історію Української Революції було цікаво вчити.
«Ми вважали за потрібне зробити так, щоб важку історію Української Революції було цікаво вчити і показати ті її моменти, які захоплюють. І я переконаний, що юні хлопці і дівчата, які візьмуться за цю гру, які почнуть її використовувати, відкриють для себе багато нового в історії: до цієї гри додано спеціальний невеличкий підручник, в якому прописано історію», — зазначив директор УІНП Володимир В’ятрович.
Гра пропонує як прості, так і складні відповіді, багато питань мають візуальну складову, цілий блок  присвячено Криму,  є “творчі” завдання.
Гра стане справжнім помічником у підготовці до ЗНО.
Як безкоштовно отримати гру «Українська революція 1917-1921»  дізнаєтесь тут  .

4. Російськомовним громадянам України стане у нагоді навчально-розважальна настільна гра “ВАЖНИЦЯ” , яку розробили експерти громадської організації «ЕкспертиЗА Реформ».
Гра має чотири види завдань, які не лише розважають, але й навчають. Молодіжний сленг, українські архаїзми, українська література і сучасна українська музика – лише незначний перелік тих тем, який відкриє «Важниця». Гравцям знадобляться не лише фактичні знання, але й логіка, ерудиція, почуття гумору. У «Важниці» перемагає не найшвидший, а найрозумніший.
Гра буде цікавою для представників різних вікових груп – підлітків, студентів і усіх тих, кому «вічно 18».
Детальніше тут  .

5. Настільна гра «Світ громад»це перша українська настільна кооперативна стратегія у жанрі соціального симулятора.
Ігрові події максимально наближені до реального життя і перемогти у грі можна тільки усім гравцям разом (додатково див.  пост Адаменко Марини «Гра є «арифметикою соціальних відносин» жовтень 31, 2017).
Гра спонукає до: моделювання сценаріїв розвитку громади;  включення різних верств населення до роботи над спільними цілями громади (в коробці є готові 8 соціальних ролей); навчання інструментам розвитку громади (у грі передбачено і описано 32 інструменти розвитку громади); виховання в молоді (і не тільки) громадянської свідомості та відповідальності; розвиток фінансової, бюджетної та податкової культури; інтеграції маргінальних груп населення в життя громади; виявлення та подолання конфліктів у громаді; виявлення та розвитку лідерських якостей серед гравців; просто якісного та цікавого проведення вільного часу.
Приємно відзначити, що «Світ громад»  не перший рік крокує бібліотеками  України (ЦМБ  м. Кам’янське , Рівненська ОУНБ , Барська районна бібліотека, Мелітопольська центральна районна бібліотека та багато ін.).
Детальніше тут .

6. Speech – це настільна гра для людей, які обожнюють вигадувати цікаві історії, розмовляти годинами, жартувати і змагатися. У грі кожен з учасників зможе вибороти титул кращого балакуна. У словесних змаганнях союзниками стануть уява, акторська майстерність і вміння закрутити інтригу.

7. Головне не самі знання, а вміння мислити і знаходити потрібні відповіді!
Саме це твердження лежить в основі популярної серії розвиваючих ігор Thinkers.
Існує сім релізів ігри, спрямованих на розвиток різних типів мислення:
«Логіка» — розвиток логічного мислення;
«Уява» — розвиток уяви та вміння мислити аналогіями;
«Гумор» — здатність нетрадиційно і несподівано аргументувати свою думку;
«Причина і наслідок» — визначення причинно — наслідкових зв’язків і вміння прогнозувати;
«Просторове мислення» (Структура) — знаходження оптимальної структури, ієрархії об’єктів та взаємозв’язки між ними;
«Алгоритмічна логіка» (Алгоритми) — визначення оптимальної послідовності (алгоритму) власних дій і розрахунок алгоритму дій опонентів;
«Економічне мислення» — розвиток умінь вибирати і приймати правильні економічні рішення в ситуаціях вибору в умовах фінансових та часових обмежень.
Вибір за бібліотекою!

Цей перелік може бути нескінченним. Тож, будьмо відкритими і щедрими на пропозиції !

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)