Медіатеки в ОТГ

Про інклюзивну освіту в Україні заговорили не так давно, але ставлення до дітей з особливими потребами та їхніх батьків у суспільстві дуже швидко змінюється.
Громади Чернігівської області не стоять осторонь проблем дітей з особливими потребами і активно долучаються до створення спеціальних освітніх просторів – медіатек, що є складовою соціальної програми «Інклюзивна освіта – рівень свідомості нації», яка підтримується Благодійним Фондом Порошенка.
Перша медіатека (саме не в обласному центрі, а у громаді) запрацювала у Корюківській ЗОШ №4 в листопаді. На її створення було виділено 511 тисяч гривень із міського бюджету. Завдяки новітнім технологіям та яскравим і сучасним меблям стара класна кімната перетворилася на інтерактивний  простір, де можуть навчатися, відпочивати та розвиватися всі діти в залежності від їх потреб та здібностей.
Кімната поділена на робочу та ігрову зони. У робочій – комп’ютери, зручні столики для занять. Кольорові та зручні крісла, дивани, килим, стіл для піскотерапії, цікаві книги на полицях, проектор для перегляду фільмів, іграшки – це все створює настрій для відпочинку та дитячих ігор.
Тобто медіатека – це як бібліотека, тільки більш сучасний простір, створений для розвитку дитини в залежності від її потреб.


А першого грудня запрацювала медіатека для дітей Деснянської громади. І хоча у Деснянському навчально-виховному комплексі сьогодні це поки що простір для молодших школярів, керівник закладу Костянтин Римарєв обіцяє, що наступного року медіатека запрацює і для старших класів. «У медіатеці крім художньої літератури є інтерактивні засоби отримання інформації і мультимедійний комплекс, сама медіатека ділиться на кілька зон: кругова зона, де діти спілкуються між собою, робоча зона, інтерактивна зона, зона трансформерів, де діти можуть працювати в групах», – каже директор.
На облаштування цієї кімнати Деснянською громада вклала 220 тисяч гривень. За ці гроші зробили ремонт, купили меблі та комп’ютерну техніку.
Чернігівщина долучилася до проекту «Інклюзивна освіта – рівень свідомості нації» у квітні 2017 року. З початку року в області відкрито шість Медіатек, а до кінця року планується створити ще дві. За даними Благодійного Фонду Порошенка, з нового навчального року в інклюзивних школах-учасниках освітнього проекту працюють майже сто медіатек.


Детальніше тут

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)