Добре злагоджена команда — це результат важкої праці

   Кажуть: «Де багато кухарок, там борщ пересолений». Може й так, якщо говорити ЛИШЕ про борщ, про невелику подію. Але багато ініціатив, як і велике застілля, складаються із більш ніж однієї страви. Для цього на кухні потрібні багато голів і рук, щоб у результаті вийшло добре збалансоване меню…
Якщо більш детально розглянути прислів’я з борщем, то проблема полягає в розмірі команди або у засобах комунікації, розподілі завдань, культурі роботи або манері поводження одне з одним.
Коли запрошуєш людей на спільну «кухню», не завжди знаєш, хто взагалі вміє «готувати», хто робить неперевершені «десерти», а хто краще «накриватиме на стіл». Добра команда повинна спершу познайомитися. Лише після цього різноманіття слабких і сильних сторін її членів можна скористатися на її користь. Мова не йде про те, що всі повинні все однаково добре знати або вміти робити. Сильна командна доповнюється своїми характерами, талантами та мотиваціями.
Про команду бібліотекарів Смизької ОТГ, що на Рівненщині йтиметься далі.
Де-юре: до Смизької громади увійшло 3 сільські ради, а це 14 населених пунктів.
Де-факто: бібліотекарі почали проводити фахові консультації, аби знайти механізм як правильно у правовому полі в умовах децентралізації надати людям робочі місця, а мешканцям громади – доступ до публічних бібліотек.
План дій: ініціативна група бібліотекарів звернулися до консультантів АМУ щодо варіантів діяльності бібліотек у громаді. Потім узгодили та обговорили усі варіанти з обласним управлінням культури та Обласною універсальною науковою бібліотекою.
Результат: на базі селищної ради створили комунальний заклад «Смизька центральна  бібліотека», що має вісім філій. Тут працює вісім бібліотекарів та директор. Затверджено Статут комунального закладу. Нещодавно з бюджету громади виділено 20 тис. грн на оновлення бібліотечних фондів.
P.S. Під час проведення VI Всеукраїнської школи методиста (Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого, м. Київ) із презентацією на тему «Об’єднана територіальна громада та публічна бібліотека: грані співпраці» виступила Вікторія Костюк, начальник відділу освіти, культури, туризму, молоді та спорту Смизької ОТГ.

Головний посил виступу полягав у тому, щоб бібліотекарі навчилися проводити адвокаційну компанію щодо своїх прав, можливостей та завдань, сформували візію сучасної сільської бібліотеки у своїй громаді та представили її перед ОМС.

«Особисто я рада тому, що у нашій громаді такі активісти з’явилися і ми разом змогли пройти всі етапи створення та становлення бібліотеки як юридичної особи, а тепер вже маємо досвід та дорожню карту, якою охоче ділимося з усіма бажаючими. Тому потрібно вірити у власні сили та впевнено іти до мети!», – зазначила на своїй сторінці у Facebook Вікторія Костюк.

І відеосюжет «Бібліотечні будні Смизької громади» цьому підтвердження.

Інформацію підготовлено за матеріалами сайту «Асоціація міст України», видання «Кулінарна книга ініціатив».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)