Всебічно – насичено – стратегічно

Ми не могли обійти увагою ІІ обласний форум бібліотечних працівників Чернівецької області. Це саме той випадок, коли організатори і учасники форуму професійно та відповідально підійшли до висвітлення місця, ролі, потенціалу публічної бібліотеки в житті будь- якої громади.
26 вересня 2017 року на базі обласної книгозбірні відбувся ІІ обласний форум бібліотечних працівників області на тему: «Бібліотека і громада: партнерство заради стійкого розвитку».
У форумі взяли участь провідні бібліотечні фахівці області публічних, наукових книгозбірень та бібліотек вищих навчальних закладів Буковини, голови районних адміністрацій, голови об’єднаних територіальних громад, українські та зарубіжні партнери бібліотеки.
Основна мета форуму: обговорення питань співпраці з органами державної влади та управління, удосконалення роботи з потенційними та пошуки нових граней та напрямів діяльності з постійними партнерами бібліотеки задля стійкого розвитку бібліотечних установ області.
З доповіддю «Бібліотеки Буковини і громада: грані співпраці та орієнтири на майбутнє» виступила начальник управління культури ОДА Віра Китайгородська, яка окреслила напрямки розвитку бібліотек області як соціально-культурних центрів, їхні культурно-освітні та дозвіллєві функції.
Бібліотечна мережа області трансформується в умовах проведення адміністративно-територіальної реформи. Новостворені ОТГ повинні бути зацікавлені у збереженні бібліотек, адже сучасна бібліотека пропонує та надає набагато більше послуг, ніж просто збереження та видача документів. Активне застосування інформаційних технологій у практиці обслуговування змінює образ бібліотек, зумовлює переосмислення поняття професіоналізму бібліотечних працівників, змінює мотивацію їхньої діяльності, успішно виконує свою головну роль – об’єднує місцеву громаду та забезпечує інтелектуальні та культурні потреби користувачів.
Бути привабливою для читача сільській бібліотеці непросто: фонди майже не оновлюються, приміщення не ремонтують, мало коштів виділяється на передплату періодики, у деяких бібліотеках відсутній доступ до Інтернету.
З цих та інших питань велась між учасниками форуму жвава дискусія.
Із співдоповіддю «Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Михайла Івасюка: створюємо майбутнє разом» виступила директор Наталія Філяк, яка ознайомила присутніх з роботою інформаційно-ресурсних центрів книгозбірні, проектною діяльністю, партнерською та міжнародною співпрацею та науково-методичною діяльністю.
Директор Повітової Бібліотеки Буковини ім. І. Сбієру Габріель Карабуш (м. Сучава, Румунія) поділився досвідом роботи бібліотеки як культурного, освітнього та інформаційного центру громади.
Нову роль бібліотеки як центру підтримки розвитку громад висвітлив у своєму виступі голова Недобоївської ОТГ Хотинського району Юрій Юзва. Він наголосив на тому, що бібліотеки громад не можна скорочувати і доцільно їх залишити в складі ЦБС.
Про організацію діяльності бібліотек в ОТГ і перші кроки до оптимізації та модернізації в Сторожинецькому районі говорила директор ЦБС Іванна Лугина. 23 бібліотеки району знаходяться в ОТГ. Зі Сторожинецькою ОТГ підписано угоду про співпрацю, внаслідок якої Сторожинецька центральна районна бібліотека взяла на себе функції комплектування та надання методичної допомоги бібліотекам об’єднаної територіальної громади. Серед озвучених проблем – переведення працівників на 0,5 ставки, відсутнє фінансування на придбання літератури, передплату періодичних видань та надання послуг.
Експерт, заступник голови ЧОГО «Комітет виборців», керівник Чернівецького ресурсного центру підтримки місцевої демократії Ігор Баб’юк наголосив, що бібліотека повинна бути складовою соціально-культурного середовища територіальної громади в умовах децентралізації. місцевій владі необхідно організовувати робочі місця, а не скорочувати заклади культури.
Про електронні ресурси, інформаційно-бібліотечні сервіси та використання сучасних технологій в обласній книгозбірні розповіла завідувач відділу інформаційних технологій та електронних ресурсів Галина Добровольська.
З проектом благодійного фонду «Суспільні ресурси та ініціативи» «Відкритий університет для дорослих», який діє на базі обласної книгозбірні, ознайомив присутніх віце-президент фонду Сергій Гакман.
З темою «Публічні бібліотеки Герцаївщини в процесі євроінтеграції» виступила директор Герцаївської ЦБС Олена Мігай. У своєму виступі вона розповіла про міжнародну співпрацю бібліотек Герцаївщини з сусідніми країнами – Румунією та Молдовою.
Голова молодіжної секції Чернівецького обласного відділення Всеукраїнської громадської організації «Українська бібліотечна асоціація» Анжела Марку провела презентацію на тему: «Професіоналізм + креативність = сучасний молодий бібліотекар області».
З роботою сільської бібліотеки, яка орієнтована на громаду та її потреби, ознайомила присутніх завідувач бібліотеки-філії с. Іспас Вижницького району Олена Білич.
На завершення, учасники підвели підсумки роботи форуму та прийняли рекомендації щодо збереження бібліотечної мережі в умовах ОТГ.
Впродовж дня діяли експозиції виставок: фотовиставка «Мобільні бібліотеки світу», «Книги нового покоління», «Культові книги в 50 країнах світу», «Буковинці в історії світу та України», «Видавнича діяльність обласної книгозбірні», «Фахівцю бібліотечного сервісу» та книжкові інсталяції.

Детальніше тут

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)