Збереження ментального здоров’я в публічних бібліотеках: нові можливості та послуги (ч. 2)

 Психологічна підтримка для дітей

Окремої уваги потребує психологічна допомога дітям, які переживають наслідки війни. Бібліотеки можуть організовувати спеціалізовані заходи для дітей та підлітків, спрямовані на емоційну стабілізацію через ігри, літературні читання та арт-терапію. Це дозволяє не лише відволікти дітей від травматичних переживань, але й поступово допомагати їм осмислити те, що відбувається, у більш безпечний і зрозумілий спосіб.

Так, Публічна бібліотека Чорнобаївської селищної ради цьогоріч провела літній «Мандрівний ігровий простір «Караван пригод»». Бібліотечний проєкт отримав фінансування за Ініціативою з нагоди Міжнародного Дня Гри за підтримки #LEGOFoundation.

Це літній розважальний проєкт соціального згуртування дітей, покращення ментального здоров’я через спорт, активне проведення часу, поєднання ігрового святкування, цікавих дитячих книг, конкурсів, вікторин, розваг та веселого спілкування.

Полтавська обласна універсальна наукова бібліотека імені І.П.Котляревського провела читання терапевтичної казки Олега Михайлова «Хто живе у метро?» для дітей молодшого, середнього шкільного віку, їх батьків, та усіх, кого зацікавила тема казки як терапії.

Учасники Театру Сучасного Діалогу зробили театралізовану читку п’єси, показали декілька акторських вправ, які допомагають краще зрозуміти себе, заспокоїтись, відволіктись, стабілізувати психічний стан.

Подія відбулась в межах проєкту «Подолання викликів воєнного часу арт- терапевтичними методами сучасного театру», який виконує Театр Сучасного Діалогу за підтримки Global Fund for Children («GFC»).

Волинська обласна бібліотека для юнацтва реалізовувала проєкт на підтримку ментального здоров’я молоді “Зрузуміти та допомогти”. Проєкт діяв 12-16 серпня  2024 р. для молоді віком від 14 років та передбачав тиждень інтерактивних заходів, спрямованих на підсилення власної психологічної стабільності та здобуття навиків допомоги оточуючим.

Бібліотека-філія №2 для дітей ЧМ ЦБС реалізує проєкт арт-терапії «Перетворимо біль війни на творчість». Вдалося його реалізувати завдяки отриманню цільової стипендії у галузі культури

Творчий проєкт, авторкою якого є бібліотекарка Ірина Ядчук – це цикл майстер-класів для дітей, спрямованих на психологічно-емоційне розвантаження, які триватимуть протягом двох тижнів. Проєкт розрахований на 600 дітей мікрорайону, які відвідують літні пришкільні табори.

Метою проведення занять є допомога дітям відволіктися від постійних неприємних моментів, які їм доводиться переживати через війну. За допомогою творчості та спілкування дітей навчали виготовляти патріотичні символи та обереги, а також знайомили з українською культурою та традиціями.

Нещодавно ми відзначали Всесвітній день ментального здоров’я. Бібліотеки скористалися цією можливість, щоб ще раз заявити про необхідність дбати про своє ментальне здоров’я, демонструючи незламності українського духу.

Бібліотеки КЗ «Шосткинська публічна бібліотека» долучились до Всеукраїнської акції «Вежа стійкості» у рамках Всеукраїнської програми ментального здоров’я “Ти як?” Мета акції – привернути увагу до важливості ментального здоров’я, відновлення його шляхом спільної роботи та творчості.

Одеська обласна універсальна наукова бібліотека ім. М.Грушевського була проведена чергова лекція психолога Євгена Самсоннікова про збалансоване харчування з точки зору науки Аюрведи –  «Збалансоване харчування – важлива складова ментального здоров’я.

Долинська ЦПБ  з метою звернути увагу на проблеми, пов’язані з психічним станом людини та підтримки людей з подібними захворюваннями, запропонувала користувачам відеоогляд літератури «Живи на всі 100!». Читання таких книжок дуже допомагає у щоденній боротьбі з життєвими труднощами, тренує аналітичне мислення, а це може допомогти краще розуміти поведінку і мотиви як інших людей, так і самого себе.

Закарпатська Обласна Універсальна Наукова Бібліотека ім.Ф.Потушняка на День ментального здоров’я отримала відзнаку від Закарпатська обласна державна адміністрація Юрій Гузинець – заступник голови Закарпатської ОВА, як найкращий заклад Ти як? у сфері культури, молоді, спорту.

Макарівська дитяча бібліотека в рамках інформаційно -просвітницького екопроєкту  презентувала нову послугу “Бібліотека кімнатних квітів». Відвідувачі бібліотеки зможуть : запозичити кімнатні квіти для вирощування;поділитися кімнатними квітами з іншими ;обмінюватися знаннями та практичними навичками вирощування квітів та догляду за ними ; брати участь у майстер-класах та лекціях з фахівцями-флористами .

Мета цієї послуги-задовольнити потреби відвідувачів бібліотеки у нових знаннях, створити дружню атмосферу для спілкування та обміну досвідом вирощування квітів на підвіконні, а ще допоможе відновити емоційний стан та ментальне здоров’я мешканців громади .

Полтавська обласна універсальна наукова бібліотека імені І.П.Котляревського підготовлено бібліопорадник «Ментальне здоров’я особистості під час війни: як його зберегтита підтримати». Видання має рекомендаційний характер та призначене всім, кого цікавлять питання ментального здоров’я, його збереження та підтримки в умовах війни.

У АртГаражі Чортківської публічної бібліотеки провели особливий захід до Всесвітнього дня ментального  здоров’я разом із психологами громади –  «Стійкість одного – стійкість мільйонів».

Учасники мали можливість пройти «Стежкою ментального здоров’я» і відкрити для себе нові шляхи турботи про своє емоційне благополуччя та знайти внутрішні ресурси для самопідтримки. Учасники відвідали локації: Як зосередитись, коли емоцій забагато; Як впоратися зі стресом; Як покращити настрій; Коли емоцій забагато; Символ Сили; У пошуках ресурсу.

  Публічні бібліотеки відіграють важливу роль у підтримці ментального здоров’я своїх користувачів, пропонуючи як фізичний простір для відпочинку, так і доступ до ресурсів, програм та фахівців. Завдяки інноваційним підходам, таким як бібліотерапія, співпраця з психологами та організація тематичних заходів, бібліотеки можуть стати важливим елементом на шляху до емоційного благополуччя. В умовах, коли стрес, тривога та психічні травми стали щоденним викликом для багатьох українців, роль бібліотек як місць емоційної підтримки набуває нового, життєво важливого значення.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)