Бібліотечні кроссекторальні проєкти у сфері культури та освіти: нові формати співпраці (ч.2)

Проєкти в партнерстві з культурними установами

Співпраця бібліотек із культурними установами дозволяє організовувати унікальні заходи, що популяризують національну культуру та мистецтво. Бібліотеки стають майданчиками для проведення культурних вечорів, виставок та творчих зустрічей.

У партнерстві з музеями та мистецькими організаціями бібліотеки можуть організовувати культурні заходи на основі своїх книжкових фондів. У співпраці з кінотеатрами та театрами бібліотеки можуть проводити спеціальні кінопокази та театральні читання для широкої аудиторії. Наприклад, у Великобританії, бібліотеки часто працюють з місцевими театрами, пропонуючи читання п’єс або адаптацію літературних творів для театральних виступів.

КЗ “Луцька міська централізована бібліотечна система”  у партнерстві провели  театралізований квест «Таємниці древнього Лучеська». Попри дощ, нічого не завадило учасникам насолодитися грою та відкривати для себе багатовікову історію міста.

Квест був побудований на основі QR-кодів, що дозволяло гравцям подорожувати між локаціями, виконуючи завдання та зустрічаючи історичних персонажів. Учасники мали змогу спілкуватися з такими постатями, як князь Вітовт з дружиною, меценатка Галшка Гулевичівна, письменниця Леся Українка, Ключник замку, а також міщан з далекого минулого та європейських монархів, що відвідували Луцьк.

Кожен, учасник квесту отримав пам’ятні сувеніри.

Партнери події: Департамент культури Луцької міської радиNGO “Volyn Prospects” / ВОГО “Перспективи Волині”, Волинський академічний обласний театр ляльок, Волинська обласна бібліотека для юнацтва , Театральна студія Волинського театру ляльок.

Черкаська обласна бібліотека для дітей стала екскурсійною локацією в межах проєкту «Сила історії». Проєкт передбачає проведення циклу екскурсій по місту Черкаси, благодійні кошти з яких йдуть на потреби військових. Роль екскурсоводів взяли на себе як місцеві історики та краєзнавці, так і письменники та журналісти. Екскурсію бібліотекою провела завідуюча науково-методичним відділом Алла Зимовець. Учасники екскурсії познайомилися з історією бібліотеки, оформленням будівлі, книжковими фондами, дізналися про сучасні форми роботи, які організовуються у закладі, щоб заохотити дітей до читання.

Щовівторка у відділі краєзнавчої літератури та бібліографії Публічна бібліотека імені Лесі Українки, м. Київ проходять цікаві зустрічі, під час яких засновник проєкту «Спрага»: в Києві цікаво Юрій Чабан розповідає про київську культурну спадщину, історію древнього міста Київ та відомих киян. Такі зустрічі нагадують справжні авторські екскурсії по Києву.

Крім того, спільно з києвознавцем В’ячеславом Дзівалтовським у бібліотеці розробили маршрути «Мандрівки київськими адресами Лесі Українки та її родини».

Двічі на місяць разом з Лігою гідів міста книгозбірня організовує для користувачів екскурсії. Найближча «Цікавинки Ботсаду» відбудеться 5 липня у ботанічному саду Національного університету біотехнологій і природокористування. Проведе її автор, краєзнавець та еколог Михайло Макаренко.

Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека імені В.Г. Короленка презентували спільний освітній проєкт “Google знає не все, що знає бібліотека”.

Проєкт реалізується Департаментом культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської облдержадміністрації, обласним центром розвитку туризму та обласною універсальною науковою бібліотекою.

Мета проєкту – створення додаткових умов для отримання гідами-екскурсоводами Чернігівщини цікавої маловідомої інформації, яка стане у пригоді під час проведення турів областю. Перша зустріч відбувалася у змішаному форматі, до гостей, присутніх у залі, доєдналися в онлайн-режимі представники громад Чернігівської області та була присвячена туристичним цікавинкам Корюківського району.

Бібліотека ім. М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м Києва запустила проєкт «Увімкни українську культуру». У рамках проєкту пропонуються щотижневі заходи: пізнавальні документальні та історичні фільми проєкту «Гра долі» від студії ВІАТЕЛ у форматі перегляду та обговорення; книжкові виставки, які розкажуть багато нового про українську культуру; захоплюючі дискусійні зустрічі з обговорення свіжих книжкових та кінематографічних новинок.

Центральна міська бібліотека ім. Василя Земляка до 100-річчя від дня народження українського письменника та кіносценариста Василя Земляка відкрито музейний простір “ЗемлякOPEN”, який починає набирати все більшої популярності серед дітей, молоді та дорослих. Так, вже було проведено 14 екскурсій та прийнято близько 300 відвідувачів.

Музейний простір в бібліотеці відтворює атмосферу 50-70-хх років минулого століття – періоду творчості письменника. Цьому передував проєкт “Земляк і земляки”, який об’єднував культурну та літературну інтелігенцію Житомирщини. Читачі та друзі бібліотеки почали приносити речі, які були характерні для тієї епохи. Так виник музейний простір “ЗемлякOPEN”.

Львівська обласна науково-педагогічна бібліотека триває цикл лекцій львівським екскурсоводам з метою популяризації роботи книгозбірні, привернення уваги до приміщення , в якому знаходиться бібліотека.

Гостей знайомлять з діяльністю книгозбірні як науково-педагогічної , спеціальної освітянської установи, тут є цінні та унікальні джерела інформації, розповідають про інноваційну автоматизовану бібліотечну систему , з якою бібліотека розпочала працювати від початку поточного року .

Публічна бібліотека Казанківської селищної ради спільно з Казанківським історико-краєзнавчим музеєм з метою привернення уваги до пам’ятних місць селища організували для учнів фут-квест «Минуле заради майбутнього». Учасники літературно – краєзнавчого фут-квесту побували на локаціях: «Дім, де зберігається народна мудрість», «Дім, де зберігається історія краю», «Постоялий двір кінця 19-го століття», «Панський маєток початку 20-го століття», «Пам’ятний знак великому пересмішнику України».

Полтавська обласна універсальна наукова бібліотека імені І.П.Котляревського спільно з Полтавським краєзнавчим музеєм імені Василя Кричевського провели інтерактивний захід “Феномен Григорія Сковороди” для учнів Полтавського ліцею №1.

Діти знайомилися з біографією Григорія Сковороди, його головними філософськими засадами, виконували інтерактивні завдання, писали літерами скоропису XVIII століття, брали участь у рухливих іграх. Під час майстер-класу власноруч розмальовували глиняні свистунці, виготовлені визначним опішнянським гончаром М. Є. Китришем.

Онлайновий проєкт  «Літературна зустріч з Гончарівкою» Херсонської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олеся Гончара проходить у форматі презентації нових книжкових видань, бесід із письменниками, лекцій літературознавців, працівників музеїв про маловідомі сторінки життя й діяльності українських письменників доби Розстріляного Відродження та митців-шістдесятників.

Цільовою аудиторією проєкту є педагогічна спільнота Херсонщини, зокрема вчителів української мови та літератури, вихователі дитячих садків,  а також викладачі ВНЗ, бібліотекарі, лікарі, військові, учні херсонських шкіл та люди пенсійного віку.

Проєкт з популяризації творчості місцевих авторів «Обласний літературний тур»: популяризуємо українських письменників»  Хмельницької обласної універсальної наукової бібліотеки, реалізовується у партнерстві  з Хмельницьким обласним літературним музеєм, Обласною організацією НСП України, бібліотеками ТГ  та іншими закладами культурами.  В рамках проєкту було здійснено 3 літературні тури, присвячені творчості особистостям та творчості письменника, поета, засновника музею “Літературна Хмельниччина”  Миколи Мачківського, поета, прозаїка Григорія Храпача та українського журналіста, письменника, заслуженого працівника культури України Миколи Федунця.

Протягом трьох місяців дитяча бібліотека №37 у Пересипському районі міста Одеси працювала під наставництвом незвичайного ментора — Одеського художнього музею. Заклад отримав сучасне обладнання, а діти та підлітки в ньому можуть не лише читати, але й брати участь у цікавих заходах.

Як відбувалося перетворення бібліотеки, розповіло онлайн-видання “Читомо”.

Бібліотека, що має 15 тисяч видань та обслуговує понад 5 тисяч читачів, зазнала значних змін: тут з’явилися нові комп’ютери, зручні меблі, стильні полиці та освітлення у скандинавському стилі. Особлива увага приділяється залученню найменших читачів, для яких створено відповідні умови.

Інклюзивні проєкти: соціальна інтеграція та підтримка

Одним із найважливіших напрямків діяльності бібліотек є інклюзивність — забезпечення доступу до ресурсів для всіх верств населення. Кроссекторальні проєкти з громадськими організаціями дозволяють бібліотекам надавати підтримку  людям з інвалідністю та представникам соціально вразливих груп. У співпраці з місцевими органами влади та соціальними службами, бібліотеки пропонують послуги для літніх людей.

Наприклад, Полтавська обласна універсальна наукова бібліотека імені І.П.Котляревського виступила майданчиком для Театру «Рубікон» з прем’єрною постановкою «Лаврово-вишневі каплі» за мотивами драми В. Винниченка «Брехня». Театр «Рубікон» утворився на базі театрально-поетичного факультету відділення денного перебування людей похилого віку територіального центру соціального обслуговування Шевченківської у м. Полтава у жовтні 2019 року під керівництвом Тараса Духовного.

На сьогодні учасницями колективу є 10 жінок поважного віку. Попри Covid та війну, «Рубікон» знаходить шляхи та способи для репетицій і виступів. Зокрема, завдячуючи бібліотеці.

У багатьох бібліотеках, зокрема в Україні, реалізуються програми для людей з порушеннями зору, включаючи створення книг шрифтом Брайля та організацію спеціалізованих навчальних програм. Це забезпечує людям з інвалідністю доступ до освіти та культурних ресурсів.

Так, Бібліотека Країна Друзів м. Суми проводить засідання бібліотечного клубу “Інфотека”, на якому зібралися справжні поціновувачі кіномистецтва для перегляду сучасного Українського фільму з тифлокоментарем “Гуцулка Ксеня”. Тифлокоментар до цього фільму створила ініціатива “Доступне кіно”.

Завдяки тифлокоментуванню глядачі з порушеннями зору мали можливість дивитися фільм на рівні з іншими: зануритися у атмосферу гуцульського життя, пізнати красу карпатських краєвидів, відчути гуцульський колорит сповна.

У відділі «Інклюзивний читальний зал» Житомирська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Олега Ольжича у співпраці з Благодійним фондом «Дім Гідності» розпочалися тренінгові заняття для молоді з інвалідністю.

Щоп’ятниці у відділі працівники фонду проводять заняття з розвитку особистості та комунікативних навичок молоді з інвалідністю. Зокрема, вже були проведенні заняття, присвячені будові внутрішніх органів людини, відчуття людини (шкіра) та обговорювали тему власних кордонів; говорили про зір: як зберегти зір, гімнастика для очей, що ми дивимось та як це на нас впливає.

КЗ Публічна бібліотека Жмеринської міської ТГ розпочав реалізацію соціального проєкту «По Чуй/Бач», в рамках якого у приміщенні бібліотеки облаштують спеціальні робочі місця для відвідувачів, які мають вади зору, слуху та мовлення.

Реалізація проєкту стала можливою завдяки залученню грантових коштів від Благодійного фонду «МХП-Громаді» та співпраці з Вінницькою обласною організацією «УТОС». Завдяки залученим коштам облаштовуються робочі місця з тифлокомплексом, електронними лупами та індивідуальним освітленням. Також будуть придбані книги із шрифтом Брайля та переносний телевізор із функцією субтитрів для людей із вадами слуху.

Запорізька обласна універсальна наукова бібліотека та ГО “БЕЗБАР’ЄРНЕ СЕРЕДОВИЩЕ, РЕАБІЛІТАЦІЯ ТА ПАРАОЛІМПІЙСЬКИЙ СПОРТ” підписали Меморандум про співпрацю.

Основна мета — об’єднання зусилля для забезпечення доступу людей з інвалідністю до інформації та культурних цінностей, сприяння їхній інклюзивній інтеграції в суспільство.

Центральна міська бібліотека ім. І.Рядченка м. Чорноморськ має налагоджені систематичні та цікаві взаємовідносини між працівниками бібліотеки, педагогами та учнями центру соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Веселка». Зокрема, це заняття з інформаційної грамотності. Відвідувачі разом з бібліотекарями навчаються працювати на комп’ютері, набирати тексти, завантажувати цікавий матеріал із інтернету.

В рамках бібліотечного клубу «Інфотека», який працівники книгозбірні створили спільно з ГО «Ініціативи Слобожанщини», Сумська Інклюзивна бібліотека-філія № 11 Бібліотека Країна Друзів здійснюється запис аудіокниг сучасних українських письменників (в приорітеті твори сумських авторів).

На сьогоднішній день аудіобібліотека налічує 12 тисяч звукових книжок різної тематики і жанрів. Аудіокнигами з бібліотекою поділилися її партнери Анатолій і Дарія Сасси, які збирали власну колекцію аудіокниг протягом 15-ти років і продовжують цю справу досі.

Аудіокнижки призначені для читачів з глибокими порушеннями зору або для тих людей, які хочуть зберегти свій зір. Є й такі люди, котрим ніколи читати друковану літературу, а аудіокниги слухають залюбки.

Міжнародні ініціативи та грантові програми

Завдяки міжнародній співпраці бібліотеки можуть реалізовувати проєкти, що підтримуються грантовими фондами. Це дозволяє впроваджувати інновації та залучати нові технології у бібліотечну діяльність. Бібліотеки також можуть отримувати підтримку від міжнародних культурних інститутів, спрямовану на створення інклюзивних бібліотек для соціально вразливих груп, зокрема для людей з обмеженими можливостями та дітей з неблагополучних сімей​.

Так, КЗ “Березнівська міська публічна бібліотека” отримала фінансування у сумі 5 тис. євро за результатами третього конкурсу грантів «Culture Helps / Культура допомагає» на реалізацію проєкту по створенню інклюзивного Простору можливостей без меж “БібліоАртиК” на базі Березнівської бібліотеки – філії для дітей

Метою проєкту інклюзивного Простору можливостей без меж “БібліоАртиК є створення умов для м’якої інтеграції та соціалізації, подолання і зменшення наслідків психлогічного стресу в умовах війни дітей з особливими освітніми потребами з родин, що постраждали від війни, в тому числі родин внутрішньо переміщених осіб, які мешкають на території Березнівської міської територіальної громади.

Програма грантів «Culture Helps / Культура допомагає» підтримує організації та ініціативи, що працюють в Україні чи закордоном та реалізовують проєкти з інтеграції українців у нові громади через культурні заходи

Полтавська обласна універсальна наукова бібліотека імені І.П.Котляревського діє інклюзивний простір, створений в межах проєкту «Інклюзивна взаємодія: бути почутим» та за підтримки Міжнародної організації з міграції.

У просторі розміщені електронний стаціонарний відеозбільшувач, принтер шрифтом Брайля, комплект 3:1 для скріплення брошур, дидактичних матеріалів та книги шрифтом Брайля.

Відвідувачі цього простору мають можливість почитати книги чи роздивитись схеми, малюнки, фото, використовуючи відеозбільшувач. Взяти додому книги шрифтом Брайля. Набрати текст або заздалегідь набраний текст роздрукувати на принтері, також здійснити брошурування роздрукованого матеріалу.

Публічна бібліотека Шумської міської ради цього літа реалізовано проєкт з облаштування молодіжного простору «Shum.Ok, який впроваджений спільно міською радою та Програма DOBRE.

У молодіжному просторі «Shum.Ok» працює неформальний клуб для бажаючих покращити свою розмовну англійську. А ще тут можна почитати цікаві українські книги , скористатися Інтернетом , переглянути улюблені фільми, пограти ігри, помалювати , поспілкуватися з друзям. Нещодавно відбулась зустріч активної молоді громади із міським головою Вадимом Боярським. За конструктивним діалогам обговорили багато актуальних питань, поділились планами та ідеями на майбутнє.

Любомльська публічна бібліотека (Волинська обл.) в рамках молодіжного проєкту UPSHIFT проходять заходи молодіжної команди «Дії до мрії»: воркшоп з медіаграмотності з Олександром Соловеєм,під час якого учасники набули нових навичок на тему відеоконтенту ; майстер-клас з розпису шоперів; квести та спілкування.

Проєкт передбачає створення на базі Любомльської публічної бібліотеки освітнього простору для комфортного і корисного розвитку молоді на території Любомльської громади.

Тростянецька публічна бібліотека (Сумська обл.) діяла  Літня школа демократичної освіти. Це серія тренінгів на тему муніципального демократичного розвитку, котрі будуть присвячені прийняттю рішень на рівні місцевого самоврядування, проєктному менеджменту, а також специфіці роботи бюджету.

Проєкт “Підтримка Літньої школи демократичної освіти в рамках роботи Центру неформальної освіти “Тростянець”” в співпраці з ГО “Центр Європейської інтеграції Слобожанщини” за партнерства ГО «Клуб “ШАНС””», Тростянецькою публічною бібліотекою, в рамках проєкту «Програма ЄС Міцні Регіони – Спеціальна програма підтримки України» співфінансується Європейським Союзом та Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) та реалізується Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Бібліотечні кроссекторальні проєкти у сфері культури та освіти розширюють можливості бібліотек та роблять їх важливими центрами для розвитку громади. Взаємодія з культурними, освітніми та соціальними інституціями дозволяє бібліотекам надавати різноманітні послуги, що відповідають сучасним потребам суспільства. Ці ініціативи сприяють розвитку інклюзивності, соціальної інтеграції та культурного збагачення населення, роблячи бібліотеки справжніми центрами громадського життя.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)