Амбітні та проактивні, котрі працюють на випередження

«Освіта, в тому числі й неформальна, є тією інвестицією і стартовим капіталом в майбутнє громад, за допомогою яких можливий прогрес. Кваліфіковані кадри і соціальні ліфти для молодих спеціалістів — ось чого потребують громади в Україні сьогодні!»
Катерина Давенпорт, Перший секретар з політичних питань Посольства Великої Британії в Україні.

Довідка: Галицинівська сільська об’єднана територіальна громада
Площа — 311,35 км
Чисельність населення — 9055
Весь бюджет у 2018 році — 109,9 млн, громада посідає 9 місце у «Рейтингу фінансової спроможності»
Серед пріоритетів на 2019 рік: три філії Центра освіти для дорослих на базі бібліотек і сільських клубів у с. Українка, с. Лимани, с. Лупареве

Саме на етапі розвитку ідей приймаються важливі рішення: з якою темою працювати та чому; які ставити цілі та яких змін прагнути; як конкретно повинна виглядати ініціатива? Якщо вміло поєднати особистий та суспільний аспекти, це зробить ініціативу довготривалою та підвищить її дієвість і шанси на успіх. «Оптимізм — це те, що рухає нас уперед», — стверджує Джон Біленберґ, засновник компанії Future Partners.

Ідея створення у Галицинівській громаді, що на Миколаївщині, Центру освіти для дорослих виникла під час тривалої співпраці громадського сектору з сільською радою, а саме після результатів використання мешканцями шести сіл знань і вмінь, отриманих на заходах із неформальної освіти.

Освіта не має вікових обмежень. Освіта дорослих — рушій взаємодії між трьома вимірами сталого розвитку (економічним, соціальним та екологічним), сприяє реалізації Стратегії ООН щодо сталого розвитку на період до 2030 р.

Освіта дорослих може запропонувати нові можливості для працевлаштування, допомогти особам, які свого часу не закінчили навчання, продовжити його, допомогти батькам у виконанні покладених на них завдань.

Освіта дорослих може забезпечити для особи навички та навчальний досвід, що несуть у собі ряд переваг та слугують різним цілям: від базових навичок до вивчення мови, від курсів у вільний час до професійної підготовки, від сімейного навчання до охорони здоров’я. Освіта дорослих може забезпечити ряд шляхів підтримки особи протягом її кар’єри та життя.

Саме тому сучасні керівники в органах влади України стають лідерами команд творчих людей, зосереджених на створенні додаткової цінності на основі знань.

Вивчаючи досвід бібліотек ОТГ, мені пощастило познайомитись через соціальні мережі із природоохоронною громадською організацією «Клуб сталого розвитку «Південна ініціатива».

Довідка: Віктор Сікаленко − голова Правління ГО «Клуб сталого розвитку «Південна ініціатива», заступник голови ОТГ з гуманітарних питань і соціальної політики. Головна мотивація — інтерес. Відсутність нудьги та захоплюючи завдання — частина стану комфорту. Покоління Z − «Змінюй країну заради комфортного життя».

Чим може опікуватись природоохоронна організація? Звісно навчанням громади ефективно використовувати енергію, дбайливо ставитись до навколишнього середовища.

Успішна практика залучення громадськості до спільного вирішення нагальних питань на сьогодні має приголомшливий результат. Інвестиції у майбутнє і сталість соціально-культурного зростання громади, наполеглива робота команди та довіра донорів міжнародної технічної допомоги — усе це дало можливість 26 жовтня у селі Прибузьке Галицинівської об’єднаної громади у партнерстві з Програмою Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE), Представництвом DVV International в Україні та ГО «Клуб сталого розвитку «Південна ініціатива» відкрити першу у Миколаївській області філію Центру освіти дорослих Галицинівської ОТГ.

«Відкриття такого освітнього центру свідчить, що ми розвиваємось і турбуємося про населення, прагнемо дати мешканцям додаткову можливість реалізуватися в своїй громаді. Центр освіти для дорослих, який створений у співпраці з програмою DOBRE та представництвом DVV, доводить, що в партнерстві можна втілити всі заплановані проекти», — наголосив голова Галицинівської об’єднаної громади Іван Назар.

Довідка: Приміщення Центру оснащене за фінансової підтримки програми USAID DOBRE (310 тис. грн.), Представництва DVV International в Україні (256 тис. грн.) та бюджету Галицинівської сільської ради (195 тис. грн.).

Програма USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) — це п’ятирічна програма, що виконується міжнародною організацією Глобал Комьюнітіз (Global Communities) та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). Програма спрямована на посилення місцевого самоврядування та створення кращих умов для розвитку ОТГ, підвищення рівня залученості громадян до прийняття рішень та забезпечення підзвітності та прозорості у громадському управлінні. Програма USAID DOBRE працює у сьоми цільових областях: Дніпропетровській, Івано-Франківській, Харківській, Херсонській, Кіровоградській, Миколаївській та Тернопільській.

DVV International в Україні — представництво Інституту міжнародного співробітництва Німецької асоціації народних університетів (DVV International) розпочало свою діяльність в Україні у 2010 році з метою просування освіти дорослих як ключового фактору для покращення якості життя населення та сталого розвитку.

Центр має три зони: тренінгову, інформаційну та стратегічну. Після урочистостей відбувся круглий стіл, присвячений питанням удосконалення освітніх послуг в об’єднаній громаді. Учасники обговорили результати зустрічей у фокус-групах і соціологічного опитування мешканців громади щодо пріоритетних напрямів розвитку неформальної освіти дорослих, а також чотири освітні програми з неформальної освіти, що були розроблені громадським сектором й експертами.

Радіємо за наших бібліотечних колег, адже на базі Прибузької бібліотеки-філії проводиться освітній курс з «Садово-паркового господарства та ландшафтного дизайну», на базі Галицинівської бібліотеки-філії організовують різноманітні робочі групи, влаштовують зустрічі громади з метою розробок важливих документів Галицинівська ОТГ. На базі Лиманівської бібліотеки-філії проводили засідання фокус-груп із вивчення можливостей впровадження додаткових освітньо-просвітницьких послуг, що можуть надаватися бібліотеками. На базі Українківської бібліотеки-філії проводять різноманітні майстер-класи мистецького спрямування для людей похилого віку.

За матеріалами сайту Українського кризового медіа центру

І можливо згодом ми побачимо не менш мотивуюче відео від бібліотекарів Галицинівської ОТГ на кшталт цьому, а громада буде пишатися своїми бібліотеками так само, як пишаються ними у Винниках, що на Львівщині.

Що для Вас бібліотека?

Хочемо привітати усіх наших колег з Всеукраїнським днем бібліотек. Зичимо вам натхнення, сили та підтримки у роботі, хай кожен робочий день приносить приємні сюрпризи і дарує вам радість! Нехай бібліотека як місце мудрості, креативу та гуртування громади завжди процвітає! В цей день ділимося з вами відео про місце бібліотеки в житті наших читачів та друзів.

Опубліковано Бібліотека Винники Неділя, 30 вересня 2018 р.

КОМЕНТАРІ:

  1. Pingback: Організація в бібліотеці центру освіти дорослих (продовження) – Публічна бібліотека об’єднаної територіальної громади

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)