Петиція “Про збільшення посадового окладу працівника І тарифного розряду ЄТС”

Шановні колеги!

На веб-сайті Електронних петицій Кабінету Міністрів України оприлюднено петицію «Прийняття рішення Кабінетом Міністрів України про підвищення І тарифного розряду Єдиної тарифної сітки до розміру 3600 грн».

З 1 квітня 2024 року, згідно із Законом України “Про державний бюджет на 2024 рік”, розмір мінімальної заробітної плати було збільшено до 8000 грн.

Відповідно до визначення Міжнародної організації праці (МОП), мінімальна заробітна платня є мінімальним розміром винагороди, яку роботодавець зобов’язаний виплачувати працівникові за виконану ним роботу протягом певного періоду, що не може бути зменшений колективним або індивідуальним договором. Метою МЗП є захист працівників від невиправдано низької оплати, а вона сама також може бути механізмом державної політики боротьби з бідністю та нерівністю. Тобто з цього визначення випливає насамперед соціальна функція МЗП.

Окрім соціальної гарантії держави МЗП є механізмом для :

  • регулювання рівня зайнятості;
  • гарантії певного рівня податкових надходжень;
  • мотивуванням до праці і т.п.

На жаль, з 01.04.2024р.  не змінились оклади для працівників з оплатою за ЄТС. Зростання посадового окладу працівника 1 тарифного розряду наразі у постанові КМУ «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 № 1298 у 2024 році передбачено лише один раз (а не двічі, як було у проєкті постанови) — тільки з 1 січня 2024 року до розміру 3195,00 грн.

Посадовий оклад працівника І тарифного розряду Єдиної тарифної сітки (ЄТС) залишився незмінним.

Тому встановлення посадового окладу працівника І тарифного розряду за ЄТС в розмірі 3 600 гривень вкрай необхідне , адже це дозволить з забезпечити диференціацію заробітної плати працівників бюджетної сфери, з урахуванням професійної кваліфікації, складності, важливості, відповідальності їхньої роботи.

Забезпечення гідного життя для працівників і зменшення бідності серед тих, хто працює, є важливим під час кризи, а також необхідним для сталого та інклюзивного економічного відновлення країни.

Петицію було створено за ініціативи Львівської обласної організації Профспілки у зв’язку із зволіканням Урядом прийняття рішення про підвищення розміру посадового окладу працівника І тарифного розряду за ЄТС до 3 600 гривень, виходячи з якого розраховуються посадові оклади та ставки заробітної плати працівникам бюджетної сфери .

Текст петиції, для розгляду Кабінетом Міністрів України якої необхідно зібрати не менше 25 000 голосів протягом не більше трьох місяців з дня її оприлюднення (дата початку збору підписів: 21 серпня 2024 р.).

Проголосувати тут: https://petition.kmu.gov.ua/petitions/7065

На ранок  29.08.24р. проголосувало  7480 осіб.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)