Календар-нотатник «Щоденна звичка»: травень – 2024

Травень – чарівний місяць буяння життя в природі, яскравості барв, справжнього тепла, надій.

Звертаємо вашу увагу на травневі можливості бібліотек щодо організації заходів з популяризації книг і читання:

2 травня – Міжнародний день Гаррі Поттера

Міжнародний день Гаррі Поттера, присвячений герою книг англійської письменниці Джоан Роулінг – хлопчику зі шрамом, який став видатним чаклуном та переміг Темного Лорда Волдеморта. На думку фанатів поттеріани, свято було впроваджене прем’єр-міністром Великобританії Девідом Кемероном 2 травня 2012 року, хоча доказів цього факту немає. За змістом твору, саме 2 травня 1998 року відбулася фінальна битва за чарівний світ Гогворста.

Цей день – неоране поле для творчості і польоту фантазії бібліотекарів, користувачів, фанатів поттеріани…

Зробіть івенти особливим, запропонувавши:

  • полювання на Гаррі Поттера. Сховайте підказки в бібліотеці/біля бібліотеки, які приведуть до особливого частування в кінці:
  • перегляд фільмів про Гаррі Поттера від початку до кінця;
  • одягнутись улюбленими героями серіалу та влаштувати костюмовану вечірку;
  • пограти у квідич , вікторини,  годину «Питань і відповідей»
  • ігрову або фотозону для майбутніх спогадів;
  • майстер-класи з виготовлення чарівної палички (див. тут ), сортувального капелюха, сови Гедвіґа, листівки «Welcome to Gryffindor», в’язання шарфів різних факультетів і т.п.

  Серія «Гаррі Поттер» — це неймовірно популярна серія книг, яка познайомила покоління дітей із радощами читання та розпалила їхню уяву. Міжнародний день Гаррі Поттера — це чудова нагода як для батьків, так і для бібліотекарів заохотити дітей долучитися до сили читання та досліджувати захоплюючий фантастичний світ.

3 травня – День написання відгуку

День написання відгуку (Write a Review Day) – це день, присвячений заохоченню людей писати відгуки про продукти, послуги та досвід, який вони мали. Подія нова, заснована у 2022 році TripAdvisor.

Цей день може стати чудовою нагодою не лише для написання користувачами відгуків на прочитані книги, а й можливістю поділитися своїми думками щодо сервісності бібліотеки.

Користь від отриманих відгуків:

  • слушна нагода щодо аналізу смаків наших читачів;
  • думки та враження читачів допоможуть іншим знайти для себе цікаву книгу;
  • створення відчуття єдності та підтримки користувачів;
  • відмова від неефективних та впровадженням нових послуг/сервісів;
  • усунення недоліків та зниження ризиків для бібліотеки.

Культура написання та користування відгуками зростає у суспільстві. Важливі і негативні, і позитивні відгуки, особливо, відверті та об’єктивні, які створюють конструктивний зворотній зв’язок та надають підстави для прийняття управлінських рішень в короткостроковій та стратегічній перспективах.

4 травня – Всесвітній день дарування

Це всесвітнє свято вперше відзначалося в 2010 році як спосіб заохотити людей віддавати користь своїм громадам і робити позитивний вплив на світ.

Для бібліотек – додаткова можливість заохотити людей подарувати книгу улюбленій бібліотеці.

На жаль, в реаліях сьогодення для значної кількості публічних бібліотек проведення благодійних акцій (“Подаруй бібліотеці українську книгу”, “Допоможеш бібліотеці – допоможеш собі” тощо) – майже єдине джерело поповнення бібліотечних фондів.

Аліна Гулик із подарунками від щедрих фейсбучан

12 травня – День Лімерику

Лімерикце гумористичний вірш у п’ять рядків, його назва походить від назви міста Лімерик, Ірландія. Дата відзначає день народження англійського поета Едуарда Ліра. У 1846 році в його «Книзі дурниць» він популяризував цей стиль. Ці травневі заходи у другий декаді місяця мають традиційний щорічний характер.

Якщо не вдасться організувати, наприклад,  конкурс лімериків у травні, то попереду червень. Червень – місяць літніх бібліотечних таборів, виїзних читальних залів і т.п. Лімерики — чудова розвага для дітлахів!

Правила написання лімериків :

♦римуватись між собою мають перший, другий та п’ятий рядки, а окрему риму мають третій та четвертий рядки;

♦у першому рядку треба познайомити читача з вигаданим героєм та місцем його проживання;

♦наступні три рядки мають розповісти про дії персонажа, або про дивовижні події, які з ним стались;

♦а в п’ятому рядку можна вигадувати завершення неймовірної історії (як відреагували оточуючі, що було наслідком описаних подій тощо);

в лімериках Едварда Ліра, які в основному беруть за приклад, закінчення першого та останнього рядків повторювались. Проте цю умову виконують за власним бажанням.

Приклади лімериків:

Тарган у місті Мадрид
Завзято, як жук-короїд,
Танцював на банані
Гопака ігуані,
Та був з’їдений нею в обід.
(Соня Лашкевич-Вереск)

У одного добродія з Луцька

Була хата така здоровуцька,

Що у ній він завів

Аж стонадцять котів,

В самім центрі славетного Луцька.

(Сашко Дерманський)

   Захоплює не лише створення, а й просто читання лимериків. А якщо робити це в компанії добрих друзів та ще й з мішечком смаколиків, то вийде пустотлива та весела вечірка, яку ще довго будуть згадувати всі її учасники.

16 травня – День біографа 

Дата святкування обрана на честь дати зустрічі Семюела Джонсона (лексикограф, поет та критик) з письменником Джеймсом Босуеллом – людиною, яка пізніше написала легендарну біографію Джонсона. Зустріч відбулась саме цього дня у 1763 році. Знайомство стало справді доленосним, адже завдяки спілкуванню двох талановитих людей через 28 років з’явилась друком біографія під назвою «Життя Семюела Джонсона», котра підкорила світ.

Біографи старанно працюють над тим, аби дослідити життя людини та створити якісний і точний життєпис. Нерідко їм приходиться з головою поринати у життя видатної особистості, щоб біографія вийшла дійсно правдивою та цікавою для читача.

Пам’ятаємо, що біографіка завжди була дуже важливим спрямуванням української гуманітаристики, а сьогодні в умовах війни набуває особливого значення для патріотичного згуртування людей, збереження традицій та гуманістичного духу українського світу: «Біографію окремої людини іноді дуже важко вписати в канони нашого розуміння історії, бо людина не завжди пливе за течією. Іноді – проти неї. Людське життя, його сприйняття і людські дії складні і суперечливі. Вони не складаються у звичайну схему», – зазначив Володимир Попик, директор Інституту біографічних досліджень (ІБД) Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського член-кореспондент НАН України .

Цей день – чудова можливість присвятити час вивченню життєвого шляху відомої особистості.

Розкриваємо свої бібліотечні фонди і презентуємо назагал художні та наукові біографії,  біобібліографічні посібники,  організовуємо зустрічі з науковцями,  біографістами, письменниками, видавцями …

Додатково пропоную колегам переглянути презентацію видання “Українська біографіка ХХІ століття: мозаїка контекстів і форм” :

 

Натхнення для творчих успіхів !

ВСЕ БУДЕ УКРАЇНА !

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)