Публічні бібліотеки об’єднують однодумців. Частина 1.

Публічні бібліотеки мають великий досвід організації клубів за інтересами. Сьогодні цей напрям роботи має вагоме значення для розвитку бібліотеки та її спільноти з різних точок зору:

По-перше, це залучення нових користувачів. Любительські об’єднання привертають увагу різних груп людей, що допомагає збільшити відвідуваність бібліотеки та розширити її аудиторію. Люди приходять не лише за книгами, а й за можливістю активного та цікавого відпочинку. Такі об’єднання  сприяють формуванню спільноти, де люди з подібними інтересами можуть обмінюватися досвідом, ідеями та підтримкою. Це сприяє підвищенню соціальної активності та взаємодопомоги, що особливо важливо в сьогоднішніх умовах.

По-друге, це популяризація книги та читання. Клуби за інтересами, книжкові клуби та інші форми роботи допомагають залучати людей до читання, вивчення нового, розвитку креативних навичок тощо. Клуби можуть стати платформою для проведення освітніх заходів, майстер-класів, творчих зустрічей та інших цікавих заходів. Вони сприяють розвитку навичок та знань у різних сферах життя.

По-третє, підвищення важливості  та ролі бібліотеки в громаді. Соціокультурна робота дозволяє бібліотеці відчувати себе не лише як місце зберігання книг, але й як центр культурного життя громади. Вона робить бібліотеку більш привабливою та активною для місцевих мешканців. Створюються можливостість для бібліотекарів взаємодіяти з громадськістю на більш особистому рівні. Це дозволяє створити ближчі стосунки з аудиторією та краще розуміти її потреби та інтереси.

Читацькі клуби при публічних бібліотеках України мають численні спрямування та є активною формою роботи книгозбірень. Пропоную познайомитися з деякими ідеями для клубів за інтересами, ігрових клубів та інших форм роботи, які широко використовуються нашими бібліотеками:

  1. Клуби за інтересами:

– Книжковий клуб: групи людей, що обирають та обговорюють книги за певною тематикою або жанром. Це може бути класика, сучасна література, наукова фантастика, детективи та інше.

У Чуднівській міській бібліотеці у 2023 році  розпочав діяльність читацький книжковий клуб за інтересами “Сідай і читай”. Ідея організації книжкового клубу за інтересами при бібліотеці належить постійній читачці Катерині Лущик з Чуднова, котра й очолила клуб. Спочатку учасники читацького клубу колективно обирають назву книги, анонсують її та після прочитання усі разом обговорюють зміст, сюжетну лінію, стиль написання твору, цікавих персонажів серед літературних героїв, а також діляться враженнями й обмінюються власними думками щодо прочитаного.

Читацький клуб бібліотеки ім. М. Коцюбинського “Між рядків” наступні чотири місяці будуть присвячені класикам ХХ століття. Читатимуть таких авторів: Віктор Домонтович, Ольга Кобилянська, Вірджинія Вульф, Гайнріх Бьолль.

У Луцькій центральній бібліотеці для дорослих діє літературний клуб “Читаюча молодь”, який веде психологиня Аліна Іванова з Миколаєва. Зібрання відвідують підлітки та дорослі.  Щомісяця учасники обирають нову книгу, для прочитання пропонуються книги художньої літератури українською мовою, зміст яких не перевищує 500 сторінок.

“Книжковий клуб поряд із домом” ОЦІУМ Бібліотека м. Київ збирає прихильників читання, на зустрічі обговорюють прочитане та мають можливість поглянути на книгу очима співрозмовника.

Вже не один рік працює дискусійний клуб «Книжкові бесіди» в Київська молодіжна бібліотека.

  –  Фільмовий клуб.  Перегляд фільмів та обговорення їх після сеансу. Також можна організувати відбір фільмів за різними жанрами чи темами, книгами, які були екранізовані.

У бібліотеці імені І. Котляревського (м. Київ) щовівторка працює Клуб інтелектуального кіно. Це спільний перегляд та обговорення цікавих фільмів.

“Клуб інтелектуального кіно” Бібліотека на Шевченка м. Камянське. Засідання клубу проходить на базі юнацького відділу, один раз на місяць.

Жовтоводська Центральна бібліотека долучилася до онлайн-версії проєкту «Кіноклуб. Всеукраїнська мережа» від кінокомпанії Arthouse Traffic за підтримки Європейського Союзу за програмою Дім Європи.  Книгозбірня створила онлайн-версію кіноклубу та організовувала некомерційні безкоштовні онлайн-покази.

Черкаська міська централізована бібліотечна система в бібліотеках міста, де є технічні можливості, впроваджує проєкт “Книга в кадрі”. Користувачам пропонується  перегляди  екранізованих книжок українських та зарубіжних авторів, і таким чином збільшити інтерес до читання через показ екранізації кращих творів класичної та сучасної літератури.

– Кулінарний клуб.   Група збирається, щоб вивчати та готувати страви з книг кулінарії та обмінюватися рецептами.

КЗ “Публічна бібліотека” Ковельської територіальної громади провела  цикл чаювань, які відвідали багато гостей, серед них  молодь та діти з батьками Одна із таких тем:  варення. Програма була різноманітною:  згадали історію цього смаколика, спробували розібратися чим відрізняються варення, джем, конфітюр і повидло. Дізналися про старовинне Київське сухе варення, про нестандартні та дивні види варення.  Прикрасила інтерʼєр виставка “Рецепт як послання у часі”, де зібрали рецепти варень бабусь, мам, колег та друзів. Літературно-артистичною окрасою Дня варення стала голосна читка уривків з популярних книг, де згадується цей смаколик.

Хмельницька обласна бібліотека для молоді провела цікавий інтерактивний захід «Літературна дегустація» для молоді ДНЗ “Хмельницький центр ПТО сфери послуг”. Говорили про романи з пікантним смаком, себто про особливий жанр у прозі – гастрономічний роман. Юні кухарі намагались наосліп вгадати, що вони куштували, а відгадки ховались у назвах книг.

А в фіналі, дізналися більше про запашні духмяні прянощі, розібралися у різниці між ними та спеціями, і дізнались, що таке приправи. Майбутні кулінари кинули виклик досвідченим гостям і спробували розпізнати прянощі за ароматом.

2. Ігрові клуби. Групи, що збираються для гри у настільні ігри, настільний теніс, шахи, карти тощо. Це може бути велика гра або невеликі турніри. Створення клубу для фанатів відеоігор, де можна обговорювати новини галузі, обмінюватися досвідом гри та організовувати турніри.

Так завдяки активній роботі молодіжної чортківської команди youthink.team в проєкті Upshift Публічна бібліотека Чортківської міської ради отримала поповнення колекції настільних ігор, і тепер радо відкриває двері Клубу настільних ігор з великим вибором, у що пограти на дозвіллі.

У Глухівські публічній бібліотеці діє клуб «Шахи- гімнастика для розуму», який має велику групу прихильників та періодично проводить шахові турніри.

У Центральна бібліотека ім.М.Л. Кропивницького м.Миколаїв  влітку 2023 р. відбувся фестиваль настільних ігор “Миколаївська фішка”. Протягом дня в закладі функціонувало девʼять зон відпочинку.

У бібліотеці організували пʼять гральних зон відпочинку — з шістнадцятьма локаціями й чотири зони для тих, хто бажав зіграти в інтелектуальні й туристичні, корпоративні й спортивні настільні ігри. На локаціях відбувалися ігри від ДСНС, “Миколаївводоканалу”, Національної поліції та інших.

Участь в настільних іграх взяли містяни різного віку — від дітей до людей пенсійного віку.

Полтавська обласна бібліотека для юнацтва ім. Олеся Гончара в межах проєкту “Тиждень бібліотечних активностей» започаткувала цикл цікавих майстер-класів “Скарбничка ідей від чарівних матусь”.

Талановиті мами – активні відвідувачки бібліотеки готують, створюють та ведуть майстер-класи. Відвідувачі заходів – діти різного віку від 5 до 12 років. Під час таких майстер-класів, дитина відволікається від гаджетів, отримує нові знання, розвиває свій творчий потенціал, вчиться комунікувати з іншими дітьми і налагоджувати соціальні контакти.

Під час весняних канікул у Тернопільська обласна бібліотека для молоді – #tobm тривав IT-табір неповного дня для підлітків. Упродовж тижня учасники створювали власний сайт та гру, Gmail пошту, опановували основи фотошопу, принцип роботи на графічних планшетах, навчалися працювати з Google документами, презентаціями. Під час занять використовувалися розвиваючі ігри з програмування та навчальні мобільні додатки.

Далі буде…

 

 

 

КОМЕНТАРІ:

  1. Pingback: Клубні об’єднання при публічних бібліотеках. Частина 2. – Публічна бібліотека об’єднаної територіальної громади

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)