IV ОдесаБібліоСаміт

В Одеській національній науковій бібліотеці 9-11 червня 2023 р.  відбувся Інтелект-форум «Єдність. Стійкість. Перемога» під егідою Міністерство культури та інформаційної політики України, у рамках якого проведено XXIII Всеукраїнську виставку-форум «Українська книга на Одещині» та Всеукраїнську науково-практичну конференцію з міжнародною участю «IV ОдесаБібліоСаміт».

Роботу І сесії «Бібліотечно-інформаційна діяльність та сучасні освітньо-інформаційні технології: теорія і практика» розпочав виступ кандидата мистецтвознавства, завідувача кафедри інформаційної діяльності та медіакомунікацій Національного університету «Одеська політехніка» Василя Спрінсяна, який окреслив компетентнісний підхід до підготовки фахівців бібліотечної справи в умовах воєнного часу.

 

Доктор наук із соціальних комунікацій, професор кафедри інформаційної діяльності та медіакомунікацій Національного університету «Одеська політехніка» (м. Одеса) Олена Шевченко проаналізувала роль бібліотек у системі професійної комунікації та функціонуванні освітнього простору України воєнного часу.

 

Ярослава Сошинська, кандидат історичних наук, доцент, виконавчий директор ВГО «Українська бібліотечна асоціація», представила досвід ВГО Українська бібліотечна асоціація співпраці з державними органами влади  у цифровізації українського суспільства. ВГО Українська бібліотечна асоціація з січня 2020 року – партнер проєкту Міністерства цифрової трансформації України «Дія. Цифрова освіта», що є складовою національного проєкту «Дія», за яким передбачається створення онлайн-сервісів державних послуг задля побудови «Держави у смартфоні».

В 2022- 2023 рр. ВГО Українська бібліотечна асоціація спільно з проєктом «Цифрові, інклюзивні, доступні: підтримка цифровізації державних послуг в Україні» (Проєкт підтримки Дія), що впроваджується ПРООН в Україні за підтримки Швеції, реалізує проєкт «Розвиток спроможності бібліотек-Хабів цифрової освіти». Провели цикли навчальних вебінарів-тренінгів з інформаційної та кібербезпеки для користувачів на базі п’яти партнерських бібліотек.

Досвід використовування в навчальному процесі інтерактивних мультимедійних електронних ресурсів для створення електронних бібліотек  розповів Микола Мелешко, професор, кандидат технічних наук, доцент Національного авіаційного університету.

Лідія Поперечна, головний бібліотекар сектору енциклопедичних досліджень науково-дослідного відділу Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого презентувала проєкт «Українська бібліотечна енциклопедія». Його мета – створити “Українську бібліотечну енциклопедію” як зручний для використання, інформативний, максимально актуалізований науково-довідковий ресурс, адресований не лише бібліотечним фахівцям, а й широкому загалу користувачів бібліотек.

Завідувач читального залу гуманітарного профілю Хмельницької обласної універсальної наукової бібліотеки Лілія Семенюк розповіла про ефективні форми і методи промоції читання з досвіду книгозбірні. Серед іншого, це літературні зустрічі, огляди та обговорення книжкових новинок, підготовка  книжкових рекомендаційних буклетів, співпраця з видавництвами, діяльність літнього читального залу під відкритим небом.  Особливе місце займає популяризація  літератури краєзнавчого характеру  та творчості місцевих авторів. У квітні 2023 р.  відбувся Обласний форум «Книжкова весна на Хмельниччині», у бібліотеках області проведено низку заходів з популяризації творчості місцевих авторів, поширення української книги та промоції читання.

Дискусійні питання актуалізації бібліотечних фондів порушила під час свого виступу «Вилучення видань з фондів німецьких бібліотек після 1945 р.» Надія Стрішенець, доктор історичних наук, провідний науковий співробітник Національної бібліотеки України ім. В. І. Вернадського .

Роботу форуму продовжила Науково-методична студія «Культура інтелектуальної власності в Україні: особливості застосування положень Закону України “Про авторське право та суміжні права у книжковій екосистемі” України». Спікерка Любов Майданик, провідний професіонал з інтелектуальної власності Департаменту «Академія інтелектуальної власності» IP офісу, поділилась з учасниками порадами, як дотримуватися авторського права в своїй роботі.

СЕСІЯ 2 «Міжнародна співпраця культурних інституцій під час війни: досвід, потенціал, кейси» відкрила другий день роботи Конференції.

Олена Пінтілей, директор Національної бібліотеки Республіки Молдова, президентка Асоціації бібліотекарів Республіки Молдова, розповіла про проєкти бібліотечної спільноти Молдови на підтримку українських біженців. Окрім проведення інформаційної роботи щодо правдивих подій, що відбуваються в Україні, Національна бібліотека Республіки Молдова розробила методичні поради із залучення бібліотек на допомогу біженцям та особам, які шукають притулку; була запущена та проведена загальнонаціональна акція «Розфарбуй дитинство»; ініційовано проведення публічного обговорення  програми «Бібліотеки допомагають українським біженцям, які шукають притулку»; квітень-вересень 2022 р. реалізовано проєкт «Діти за мир» (охоплено понад 1,5 тисячі дітей).

Бібліотеки також допомагають біженцям та особам, які шукають притулку, надаючи їм інформацію, онлайн-ресурси, доступ до інформаційних та комунікаційних технологій, організовуючи розважальні заходи для дітей та батьків, залучаючи бібліотекарів до різних благодійних організацій, займаючись волонтерською діяльністю.

Про заходи, організовані Національною бібліотекою Республіки Молдова для українських родин, розповіла Наталія Гулько, керівник Проєвропейського центру Національної бібліотеки республіки Молдова та Наталія Дубовик, бібліотекар Проєвропейського центру НБУ ім. Республіка Молдова. Це і екскурсії, майстер-класи, інтерактивні лекції, ігри, організація фотовиставок («Листівки з України: як «руський мир» знищує культуру»)  та виставок документів («Україна: між миром і війною»); презентація книг українських авторів перекладених румунської мовою тощо.

 

Ігор Степурін, голова благодійного фонду «Бібліотечна країна», розповів про діяльність, спрямовану на забезпечення українців, що вимушено перебувають закордоном, українськими книжками. Зокрема, проєкт «Українська книжкова полиця» (охоплено 34 країни світу); проєкт Українського інституту книги у співпраці з видавництвами  “Книжки дітям-біженцям” (розповсюджено 160 тисяч книжок); адресна допомога окремим бібліотекам (Маріуполя, Херсонщини, Луганщини); «Українські книжки бібліотекам країн Європи»  тощо.

Магістр з публічних комунікацій, головний спеціаліст Національної бібліотеки Республіки Молдова Наталія Гімпу поділилася досвідом популяризації читання в пенітенціарних установах Республіки Молдова. Зокрема, реалізацією читацької ініціативи «Читання об’єднує нас» в рамках національної програми Lectura Central.

Цікавий  досвід з просування читання представила Крістіна Папуле, магістр, старший бібліограф бібліотечно-інформаційної сфери Національної бібліотеки Латвії, «Місця для читання: історичний путівник по Ризі для книголюбів». Виданий путівник містить рідкісні фото та інформацію про привабливі місця для читання, локації бібліотек, книжкові ринки, книгарні, видавництва тощо

Під час семінару-практикуму «Як працівнику перемагати стрес на роботі», бізнес-тренер, експерт у галузі побудови компанії та створення команди, член Міжнародної асоціації підприємців Олександр Варламов, провів аналіз стресових ситуацій та надав поради, як впоратися зі стресом.

 

СЕСІЯ 4 «Культурні інституції та інституції пам’яті в умовах воєнного стану: досвід подолання викликів та загроз» розпочалася виступом Оксани Токовило, завідувачки відділу краєзнавства КЗ «Херсонська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Олеся Гончара» Херсонськох обласної ради, яка поділилася досвідом реалізації онлайн проєкту «Херсонщина нескорена» , що мав на меті задокументувати основні події під час оборони, окупації та деокупації Херсонської області, розповісти про громадський супротив мирного населення, показати захисників та захисниць, які віддали власні життя за визволення Херсонщини від окупаційних військ.

Про синдром професійного вигорання у працівників бібліотеки розповіла Світлана Лепікаш, завідувач Житомирського базового фармацевтичного фахового коледжу Житомирської обласної ради. Під час свого виступу вона зупинилася на ознаках професійного вигорання, причинах, що їх викликають та надала основні рекомендації, які допоможуть не «вигоряти».

Ігор Стамбол, кандидат історичних наук, доцент Київського університету імені Бориса Грінченка, поділився досвідом відеопроєкту «Навколо книги» та  чому  так важливе живе спілкування з авторами під час війни. Наразі випущено понад 20 програм із сучасними українськими авторами та авторками, з якими можна ознайомитися  на сайті Українського кризового медіа центру.

Про роль та місце публічних лекцій  на культурному  фронті у період російсько-української війни розповів Олександр Музичко, доктор історичних наук, професор Одеського національного університету імені І.І. Мечникова. В рамках спільного проєкту відділу соціокультурної діяльності Одеської ОУНБ імені М.С. Грушевського та КУ «Одеський обласний центр патріотичного виховання та організації дозвілля дітей та молоді» Олександр Музичко проводить публічні лекції на цікаві та історичні теми. Записи публічний лекцій можна переглянути на сторінці бібліотеки.

Генеральний директор Національної бібліотеки України для дітей, президент Національної секції Міжнародної ради з дитячої та юнацької книги IBBY, президент ГО «Українська асоціація працівників бібліотек для дітей», кандидат культурології Алла Гордієнко поділилася численними проєктами, реалізованими Національною бібліотекою України для дітей під час воєнного стану.

Вікторія Солов’юк, фахівець ГО «PostBellum-Україна» розповіла про діяльність організації, що має на меті донести історію минулого  до широкої аудиторії через записи спогадів свідків. Наразі команда працює над проєктом «Як ми боремося: історія українського спротиву». Через історії українців різних поколінь, регіонів та сфер діяльності, прагнуть висвітлити феномен українського громадянського суспільства та показати простих людей як дієвців  великої історії.

Про досвід роботи Чернігівської обласної бібліотеки для дітей в умовах війни розповіла Лариса Казакова, заступник директора книгозбірні. Так,  бібліотека здійснює збір інформації  про події в Чернігові під час війни, створено  онлайн дошку пам’яті « Загиблі герої Чернігівщини», що містить інформацію про мужніх людей, які віддали своє життя за країну. Започатковано платформу  «Зробити неможливе» (збір інформації про облогу міста), проєкт «Злочини проти культурної спадщини Чернігівщини», платформа «Коли душа болить за Україну (збір поезії читачів); проєкт «Наша спадщина» (лекції по знайомству читачів з культурною спадщиною Чернігівщини та інші.

Лариса Семененко, завідувач відділу електронних ресурсів та  Галина Павлова, завідувач відділу рідкісних та цінних видань Науково-технічної бібліотеки Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» представили проєкт «Студенти та випускники ХТІ». Його мета дослідити і ввести у науковий обіг особистий внесок випускників ХТІ (1890-1934) у розвиток окремих регіонів України, провідних підприємств і галузей промисловості, чиї назви зараз – синонім стійкості та мужності у боротьбі за незалежність України.

Науково-практична конференція з міжнародною участю «IV ОдесаБібліоСаміт» в черговий раз представила цікаві та різноманітні ідеї, дослідження та проєкти, які заслуговують  на професійну увагу бібліотекарів та виступила майданчиком для дискусій та обміну думками.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)