На Рівненщині стартував проєкт “Велике читання”

За ініціативи Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки в області вдруге відбувається регіональний літературний проєкт «Велике читання». Цього разу він присвячений творчості відомого сучасного письменника Сергія Гридіна.

Проєкт започаткували 2021-го року.  Соціально-культурна ініціатива була покликана популяризувати книгочитання, як усвідомлено обрану життєву стратегію задля всебічного та гармонійного розвитку особистості, сприяння духовному та інтелектуальному розвитку краян, піднесенню їх патріотичних почуттів. До прочитання було обрано книгу братів Капранових «Паперові солдати». Подія отримала широкий суспільний резонанс.

Героєм другого «Великого читання» став здолбунівчанин Сергій Гридін –майстер психологічної прози для юнацтва, автор півтора десятка книг, переможець конкурсу «Краща книга Рівненщини». Книги Гридіна «Федько у пошуках чупакабри» та «Не такий» потрапили до списку премії Дитяча Книга року ВВС. У своїх творах піднімає питання підліткового самогубства, булінгу, засилля «груп смерті» а соціальних мережах, сексуальної культури, людської байдужості та інше. На сторінках книг Гридін вперше в українській літературі веде діалог з підлітками «на рівних».

Сьогодні письменник захищає Україну в лавах ЗСУ.

Проєкт “Велике читання. Рівненщина читає Гридіна” триватиме упродовж трьох місяців (квітень-червень). Її організатори – Рівненська обласна універсальна бібліотека, «Рівненське обласне відділення Української бібліотечної асоціації»,  ГО «Ветеранський простір» у партнерстві з бібліотеками територіальних громад області. 

Кожен самостійно обиратиме книгу та формат читання. Серед запропонованих організаторами – «Не такий», «Не ангел», «І паралельні перетинаються», «Незрозумілі», «Відчайдушні», «Дорослі зненацька», «Крейзі» та остання видана Гридіним книга «Іграшка». Всі ці книги цікаві підліткам та дорослим, а також рекомендовані для сімейного читання.

 

«Щоб пояснити, чому Сергій Гридін — процитую українську науковицю і письменницю Наталію Марченко: «Коли вам важко порозумітися з батьками — читайте Гридіна! Коли вас напружують власні діти — читайте Гридіна! Коли вам просто цікаво, що у цих підлітків у голові — читайте Гридіна! Він Справжній!», — зазначила Наталія Ступницька, провідний методист Рівненської ОУНБ.

 

За словами Валентини Ярощук, директорки Рівненської ОНБ серед регіональних авторів Сергій Гридін є одним з найширше представлених у місцевих книгозбірнях.

У межах проєкту бібліотеки стануть просторами для зустрічей та обговорення книг, як офлайн так і онлайн. Заходи у його рамках анонсуватимуться на сайтах рівненських бібліотек. Організатори запрошують усіх бажаючих.

 

Джерело: офіційна сторінка Рівненської ОДА   та Фейсбук сторінка Рівненської ОУНБ 

Фото заставки: від Суспільне

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)