Сітки, смаколики і російська макулатура: як шацькі бібліотекарі підтримують українську армію

За рік війни Шацька публічна бібліотека та її філії перетворилися на своєрідні волонтерські хаби. Працівники книгозбірні тримають інформаційно-просвітницький фронт і водночас активно допомагають військовослужбовцям.

«Нас всіх об’єднує професія, любов до книги, бажання бути корисними для людей. З війною перед бібліотекарями постали нові виклики, і наше вміння працювати в команді знадобилося для нової роботи – волонтерства. Ми плетемо маскувальні сітки, готуємо для воїнів смачні обіди, частуємо їх домашньою випічкою, формуємо енергетичні набори, закриваємо тушкованки, збираємо російськомовні книги і здаємо їх на макулатуру тощо. Бійці задоволені – і це є найбільшою винагородою за нашу працю», – розповідає Наталія Яльницька, директорка Шацької публічної бібліотеки.

Історія з плетінням сіток почалася з перших днів війни. Потреба в цих маскувальних засобах була дуже великою, тому бібліотекарі згуртувалися і організовано приступили до роботи. В перші місяці плели сітки великими колективами, разом з іншими небайдужими шачанами. З часом активність людей зменшилася, проте працівники книгозбірень темпу не знизили.


Кожен у своєму населеному пункті збирав тканину, старий одяг, різав на стрічки. Керівництво управління «Центр розвитку громади» закуповувало рибальські сіті. Найчастіше бібліотекарі збиралися в Шацьку і спільно працювали. Зазвичай за день виготовляли по 2 великі сітки (5 на 6 м) різних кольорів – відповідно до пори року: коричневі, зелені, білі.

Загалом за рік працівники бібліотек сплели до сотні маскувальних сіток, які використовуються як на території Шацької громади, так і в зонах бойових дій.

Взимку з’явилася нова потреба – енергетичні набори з калорійних, багатих вітамінами продуктів, які довго зберігаються. Насушили яблук, вишень, зробили сухарі з солодких пирогів, налущили горіхів. Всього сформували 50 наборів, які військовий капелан Роман Скірак доставив українським воїнам на передову. Захисники вдячні – просять ще!


Нещодавно в Шацькій публічній бібліотеці завершилася акція збору російськомовної літератури, до якої долучилися 12 читачів і працівники бібліотек. Вдалося зібрати 200 кг книг і здати їх на  макулатуру, виручивши 500 грн.

«Це спосіб ще раз підтвердити, що з цими книгами ми позбуваємося російського впливу, який формував у нас, українців, комплекс меншовартості. Крім того, це можливість акумулювати кошти і допомогти Збройним силам України. 500 гривень ми передали Оксані Гаврось, голові Молодіжної ради Шацької громади, яка постійно організовує акції зі збору грошей і допомагає бійцям на передовій», – зазначила директорка книгозбірні.


Працівники філій часто проявляють ініціативу та креативність на місцях і самотужки роблять добрі справи для бійців або ж долучаються до заходів, організованих іншими небайдужими.

Оксана Соколова, завідувачка бібліотеки-філії села Грабове, впродовж року здобула чималий досвід волонтерської роботи.

«Перших 2,5 місяця ми з кухарем шкільної їдальні щодня готували обіди для наших воїнів. Годували бійців тричі в день, працювали буквально без перепочинку і майже без вихідних. Втомлювалися, але розуміли, що робимо важливу справу. Бійці, коли бачили, що ми зовсім виснажені, казали: «Все, завтра беріть вихідний!», – розповідає бібліотекарка.


Зараз обіди в селі вже не готують, проте Оксана Соколова з власної ініціативи продовжує пригощати захисників смачними домашніми стравами. Допомагають їй у цьому читачі місцевої бібліотеки – активні, патріотично налаштовані, які не шкодують для хорошої справи ні сил, ні часу. До речі, найстаршій грабівській читачці-волонтерці – понад 70 років! Готують для воїнів переважно пиріжки, торти, кекси та іншу солодку здобу. «Ми з вами вже як одна сім’я!» – часто повторюють бійці і не перестають дякувати хорошим людям за підтримку.

Галина Пиленко, завідувачка бібліотеки-філії села Піща, долучається до всіх волонтерських активностей – разом з однодумцями плете маскувальні сітки, випікає солодкі вироби. Нещодавно в селі організували процес виготовлення м’ясних тушкованок для бійців – бібліотекарка була серед тих восьми місцевих жителів, які різали м’ясо, накладали його в банки, закатували. Спільно виготовили аж 290 банок консерв!

В Прип’яті – своя волонтерська історія. Бібліотекарка Ніна Вовк каже, що не може бути байдужою до потреб захисників, бо саме з їхнього села багато хлопців і чоловіків боронять Україну від рашистів. Пані Ніна готувала обіди для захисників; брала участь у зборі продуктів на передову; одягу, який різали на стрічки для маскувальних сіток; старих шуб і суконних пальт, з котрих у сусідній громаді шили устілки та подушечки для танкістів.


Не менш активно допомагає українським воїнам Іванна Пастернак, завідувачка бібліотеки-філії села Мельники, та її читачі. Разом з іншими небайдужими плетуть маскувальні сітки, виготовляють м’ясні і рибні тушкованки, радують бійців домашньою здобою. До Великодня напекли для захисників пасок та розмалювали писанки. Також бібліотекарка долучалася до всіх благодійних заходів у Мельниках, на яких збирали кошти на різні потреби для військовослужбовців ЗСУ. Результат цих акцій вражає – спільно зібрали понад 100 тис. грн!


Ніхто в Шацькій публічній бібліотеці не залишився байдужим до того, що відбувається в нашій країні. Більше того, ініціативні працівники згуртували довкола себе десятки активних читачів з непереборним бажанням робити все можливе для того, що наблизити перемогу. І вони її наближають однією великою командою, віддячуючи воїнам, які боронять наш спокій, добрими справами, теплом і турботою.

 

Друкується з дозволу автора

Автор: Слава Коломієць,

журналістка

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)