«БібліоFashion Львівщини»: досвід бібліотек

15 березня, в рамках марафону інноваційного досвіду публічних бібліотек України, ініційованого Українською бібліотечною асоціацією, відбувся онлайн-марафон «БібліоFashion Львівщини», в ході якого бібліотечні фахівці Львівської області ділились своїми творчими здобутками та кращими бібліотечними практиками.
Олена Шматько, завідувачка науково-методичного відділу Львівської обласної універсальної наукової бібліотеки, говорила про креативність бібліотекарів Львівщини, їх здатність приймати виклики, адаптуватись до нових реалій сьогодення, перебудовуватись та навчатись новому. Великий змістовний огляд діяльності львівських бібліотек в мирний час, період карантину та під час російської збройної агресії проти України. Про Львівський бібліотечний форум, участь у ньому бібліотек, Конференцію у Славську, проект «Громадські інформаційні центри», ярмарок «Бібліотечні інновації для громад», роботу Львівського РТЦ, проект «Бібліотечний простір» спільно з Львівською обласною бібліотекою для дітей; про Львівщину як величезний бібліотечний хаб, що з перших днів російської агресії приймає людей змушених шукати прихистку; книжкові фестивалі, моду на літературне дефіле, бібліотечний Оскар та багато інших захоплюючих ініціатив, що стали можливими на тлі викликів, які щоденно постають перед українцями.    
Директорка Радехівської бібліотеки Наталія Коляда розповіла про роль бібліотек у житті Радехівської громади, одної з найбільших громад Львівщини. За 4 роки 28 бібліотек громади перетворені на інтерактивні простори, що продовжують оновлюватись та вдосконалювати свою роботу. Одним з пріоритетних та успішних напрямів роботи є проектна діяльність – за 5 років втілено 12 успішних проектів, залучені інвестиції бюджетів різних рівнів, спонсорські та меценатські кошти.
Любов Янклевич, директорка КЗ «Жидачівська міська публічна бібліотека», презентувала діяльність бібліотеки та 15 філій. В рамках проекту «Говерла» проведено велику кількість заходів: тренінги для дітей, консультації для ВПО, інтеграційні заходи спільно з ВПО.
Поетеса, письменниця, журналістка та бібліотекарка Львівської ОБЮ імені Р. Іваничука Людмила Пуляєва презентувала свій авторський проєкт «Цікаві люди в гостях у Люди». Започаткований в період пандемії, проєкт успішно продовжується та розвивається. Наживо транслюється на сторінці бібліотеки у Фейсбук. Під час військової агресії з’явилась можливість запрошувати відомих людей які знаходяться у ЛьвовіВ планах – показ малих вистав у приміщенні бібліотеки.
Львівська обласна бібліотека для дітей має унікальний досвід промоції читання за допомогою інформаційних технологій. Захоплююча розповідь провідного бібліотекаря Надії Гарасимчук про інформаційні технологіі як засіб підвищення мотивації до читання. Steam-студія Lev-IT – система теоретичних, практичних та інтерактивних заходів для дітей та підлітків від 5 до 16 років.
Христина Дасюк, директорка Сокальської публічної бібліотеки про мережу Хабів цифрової освіти, до якої входять 17 бібліотек Сокальської громад.
Департамент з питань культури, національностей та релігій Львівської ОВА – надійний партнер бібліотек Львівщини. Директорка Ірина Гаврилюк говорила про позитивні результати взаємодіїї влади, громад та бібліотек, залучення позабюджетних коштів до ревіталізації та розширення функцій бібліотек, облаштування дитячих просторів в багатьох громадах області. В 2022 році вдалося оновити 8 бібліотек, у планах – ще 10.
Цікава доповідь Світлани Павук, завідувачки бібліотекою смт. Рудно, про придбання компютерної та мультимедійної техніки, аудіообладнання, тренінги для медичних працівників.
Ірина Покотило, директор КЗ “Червоноградська публічна бібліотека”, говорила про успішну діяльність з промоції бібліотеки та її послуг, роботу Інтернет-центру Червоноградської публічної бібліотеки, Хабу цифрової освіти, створення на базі бібліотеки центру психологічної підтримки ВПО, інформаційної соціалізації користувачів.
Директорка КУ «ЦБС» Бродівської міської ради Лариса Шніт про проєкт Code Clab. Він є платформою для навчання дітей і підлітків орієнтуватись у світі ІТ технологій, використовувати їх безмежні можливості у всіх сферах життя. На 24 локаціях успішно функцыонував проєкт для молоді Вільнохаб, Молодь отримала можливість збиратись, знайомитись між собою, брати участь у багатьох освітніх та культурних заходах, отримувати психосоціальну підтримку, емоційне розвантаження, навчання медіа грамотності та кібербезпеці.
Директорка Львівської обласної бібліотеки для дітей Лариса Лугова висловила щиру подяку бібліотечній спільноті Львівщини за згуртованість та професіоналізм, а також всім учасникам марафону
Підсумувала зустріч Леся Гук, директорка Тернопільської ОБМ, голова секції публічних бібліотек УБА: «Інноваційна діяльність публічних бібліотек допомагає їм ставати конкурентоздатними, запроваджувати нові бібліотечні послуги, формувати позитивний імідж в суспільстві та конкретній громаді. Для тих, хто шукає нові ідеї та хоче обмінюватися, Секція працівників публічних бібліотек ВГО Українська бібліотечна асоціація ініціювала цей онлайновий марафон у 2021 році. Його учасниками стали Рівненська, Волинська і Львівська області. На черзі зустрічі із колегами з Вінницької, Тернопільської та Хмельницької областей. Марафон є добрим початком, щоб долучитися і послухати кожну область, запрошуються колеги з усієї України, всі пропозиції та побажання будуть мати зелене світло».

Дивитися 

Матеріал підготувала

Олена Зозуля,

головний бібліотекар НМВ НБУ імені Ярослава Мудрого

КОМЕНТАРІ:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)