Підхід до читача – надати максимальні зручності. Досвід Чехії

Після змін, які відбулись у 90-х роках минулого століття у підпорядкуванні Міністерства культури Чеської Республіки залишилися лише три бібліотеки: Національна бібліотека Чехії (Прага), Бібліотека та друкарня для незрячих імені К. Е. Мацана (Прага) та Моравська земська бібліотека (Брно). Всі інші – сільські, селищні, міські, районні, обласні – перейшли в підпорядкування свого засновника. Тут варто доповнити, що з грудня 2002 року було скасовано всі районні адміністрації включно з усіма відділеннями, тобто і районні бібліотеки, які були їх частиною. Районні бібліотеки стали складовою міста, села чи селища. Сільські та міські бібліотеки залишилися без будь-якої методичної допомоги, працювали до 15 годин на тиждень, а працівниками бібліотеки були переважно волонтери, люди без фахової освіти.

Згодом у Бібліотечний закон було внесено зміни, згідно з якими на обласні бібліотеки було покладено регіональну функцію, тобто вони мали надавати методичну допомогу сільським і міським бібліотекам, забезпечувати матеріально-технічну базу, обіг та обмін фондами між бібліотеками, організовувати курси для бібліотекарів, вести статистику бібліотек, допомагати при ревізіях, закуповувати книги для непрофесійних бібліотек, обслуговувати (сервіс) автоматизовану бібліотечну систему (АБІС). Цю функцію вони можуть делегувати деяким окремим бібліотекам. Так, обласні бібліотеки стали головним гарантом доступності публічних бібліотечних і інформаційних послуг у своєму краї (області).

Детальніше у статті Мирослава Куцина та Оксани Чужої

Секрет простий – у Чехії ефективно діє децентралізація. Наприклад, у чеському селищі Дольні Брежани мешкає лише 4 тисячі жителів. Утім вони мають свій інтерактивний музей, школу з настільним футболом та один із найпотужніших у світі лазерних центрів. Є в селищі й культурно-інформаційний центр. Після уроків сюди приводять дітей на лекції про історію краю. У невеликому 3D кінотеатрі можна переглянути анімаційне кіно про первісне суспільство.

«Дорослим цікаво сюди приходити, тому що можна дізнатись щось нове. Ми організовуємо лекції, гуртки. А щочетверга на проекторі показуємо художні фільми», – розповідає Луциє Воспєлова, яка очолює цей культурний центр.

Детальніше у репортажі Яни Полянської «Ефект децентралізації: науковий центр і 3D-кінотеатр в чеському селі»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)