Стратегія публічних бібліотек Шотландії на 2021-2025 роки

Шотландська бібліотечна та інформаційна рада (незалежний консультативний орган уряду Шотландії з питань, пов’язаних з бібліотекою та інформацією) опублікувала нову Національну стратегія Шотландії для публічних бібліотек  на 2021-2025 роки, яка чітко визначає напрямок руху розвитку публічних бібліотек Шотландії. Він заснований на міцному фундаменті і колективному прагненні до яскравого і сталого майбутнього для мережі публічних бібліотек цієї країни.

Пропонуємо ознайомитись з баченням майбутнього публічних бібліотек Шотландії.

Стратегія є результатом всебічного дослідження і консультаційного процесу. Заснована  на ключових національних стратегіях і пріоритетах, завдяки чому бібліотеки знаходяться в центрі відновлення суспільства після COVID-19. Стратегія узгоджується з Національною рамковою програмою діяльності уряду Шотландії і заснована на Цілях сталого розвитку ООН.

В основі бачення публічних бібліотек в Шотландії на 2021-2025 роки лежать три ключові теми та стратегічні цілі:

ЛЮДИ – Бібліотеки будуть підтримувати людей і спільноти в розкритті їх повного потенціалу і відзначати унікальний набір навичок власних співробітників.

  • Вбудовувати бібліотеки в суспільне життя як провідні інституції читання та грамотності шляхом скорочення прогалини в навчанні у громадах, через національні програми та місцеві ініціативи
  • Покращувати добробут та підтримку після відновлення COVID-19 програми, спрямовані на охорону здоров’я, економічне зростання та зміцнення спільнот
  • Заохочувати активну громадськість через доступ до надійної, точної інформації, яка дає можливість громадам створювати обґрунтовані рішення
  • Забезпечувати професійне зростання працівників бібліотеки, розвивати бібліотечне обслуговування та виховання керівники всіх рівнів.

1.5  Відображати багатство і різноманітність  потреб спільнот в  ресурсах бібліотек та зробити їх доступними для всіх

МІСЦЕ – Бібліотеки будуть визнані як цінні місця, так і як творці місць, в основі яких лежить дизайн, створений під керівництвом спільноти.

2.1 Створювати дизайн, орієнтований на людей. Принципи та прийняття рішень для забезпечення розвитку послуг є спільною.

2.2 Розробка бібліотечних послуг, які відповідають потребам громад та залучати нову аудиторію.

2.3 Створити якісну пропозицію, яка реагує на мінливі потреби

2.4  Забезпечити  різноманітну культурну пропозицію, присвячену місцевій і національній спадщині та заохочувати співтовариство.

2.5 Вивчати нові способи підтримки початкового бізнесу, економічного зростання і стимулювати спільне виробництво.

ПАРТНЕРСТВО – Бібліотеки будуть реалізовувати місцеві і національні пріоритети за рахунок стратегічного підходу до співпраці і партнерства.

3.1 Розвивати партнерські відносини, підтримувати більш стійкі, більш справедливі, більш здорові співтовариства.

3.2 Посилити голос публіки бібліотеки через інклюзивні спілкування для забезпечення спілкування та обміну всіх зацікавлені сторони

3.3 Співпрацювати з партнерами,  внести свій вклад в досягнення Цілей сталого розвитку.

3.4 Вивчати екологічність, інвестиційні можливості і превентивний вплив витрат, демонструючи ефективність інвестицій в бібліотеки..

Цілі підтримуються п’ятьма складовими для успіху, які гарантують, що бібліотеки доставляють  ефективні результати:

  • Дизайн послуг на основі даних
  • Рівність, різноманітність та інклюзивність
  • Безперешкодний шлях до клієнта
  • Культура персоналу
  • Стійкість

Відповідний набір локальних і спільних дії будуть просувати бібліотеки вперед упродовж наступних п’яти років. Ці дії супроводжуються серією тематичних досліджень, які доводять прихильність і ентузіазм публічних бібліотек в Шотландії і надихатимуть бібліотечне обслуговування на зростання  разом з спільнотами. Буде сформована Група впровадження, за участю ключових зацікавлених сторін,  щоб коррегувати і контролювати прогрес. Сила публічних бібліотек полягає в їх здатності спиратися на основну пропозицію і розвиватися, щоб відповідати на мінливі потреби. Ця стратегія визначає, як  вони будуть продовжувати слухати, рости і рухатися вперед .

Стратегія публічних бібліотек Шотландії на 2021-2025 рр. динамічна стратегія зі сміливим баченням майбутнього публічних бібліотек. З більш ніж 40 мільйонами відвідувань на рік, публічні бібліотеки Шотландії – найпопулярніші місця громад.

Публічні бібліотеки надають широкий спектр переваг, серед яких вони в центрі колективних зусиль щодо поліпшення грамотність, подолання розриву в досягненнях, зміцнення здоров’я, першопрохідники в області сталого розвитку, подоланні соціальної ізоляції, скорочення нерівності і подоланні цифрового розриву. Публічні бібліотеки надають значні економічні вигоди від превентивних витрат і повернення з інвестицій. Аналіз економічного впливу Британської бібліотеки, проведений в 2019 році Національною мережею центрів бізнесу та інтелектуальної власності, показав неперевершене співвідношення ціни і якості і окупність інвестицій, що надаються бібліотеками; 6,95 фунтів стерлінгів на кожен фунт державного фінансування.

Глобальна пандемія COVID-19 показала як  публічні бібліотеки  по всій Шотландії швидко реагують на  суспільні виклики  та надають пропозиції для підтримки спільнот під час блокування. Творчість та інновації процвітали в міру того, як сервіси вводили нові моделі послуг, наприклад «натисни і забери», розширена доставка додому, цифрова підтримка і віртуальні програми для вирішення проблем соціальної ізоляції. Співробітництво між службами росло, як і визнання життєво важливої ролі бібліотек в спільнотах.

Детально ознайомитись зі Стратегією публічних бібліотек Шотландії на 2021-2025 роки можна тут.

Матеріал підготувала

провідний бібліотекар Валентина Горчинська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)