Літо в бібліотеці: 2021 (частина 2)

   На відміну від інших закладів культури літній сезон для публічних бібліотек залишається сезоном подієвих активностей. Їх формат і тематика  достатньо широкий та змінюється в залежності від нових завдань, умов, запитів, пропозицій.
Сподіваємось, що чергова добірка літніх бібліотечних заходів зайвий раз продемонструє:
керівникам громад  – багатофункціональність публічних бібліотек, їх суспільну цінність і важливість, а також, професіоналізм і креативність бібліотечних працівників, які заслуговують на гідну оплату праці ;
користувачам –  простори, які допомагають реалізувати себе, отримати корисні навички,  знайти однодумців, налагодити зв’язки і т.п.;
колегам – можливості розширення сфери свого впливу, обов’язковість професійного зростання і вдосконалення.

Літо в бібліотеці – ч.2.

   На базі Херсонської ОУНБ ім. Олеся Гончара , Миколаївської ОУНБ, столичної Публічній бібліотеці імені Лесі Українки ,  ЦМБ Олександрійської міської ЦБС (Кіровоградська обл.), Центральна мiська бібліотека iменi Олени Журливої (Черкаська обл.) та ін. на підставі Меморандуму про співпрацю між Національною комісією зі стандартів державної мови та Українською бібліотечною асоціацією розпочали роботу Пункти складання іспитів на визначення рівня володіння державною мовою.
Нагадаємо, що такі іспити складатимуть особи, які зобов’язані володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків. А це, зокрема, держслужбовці; керівники закладів освіти всіх форм власності; особи, які бажають отримати громадянство України.

   В межах проєкту «Консультативна служба в Слов’янській територіальній громаді» за участі Слов’янсьої міської організації «Сприяння» на базі ЦБ ім. Михайла Петренка  міста Слов’янська (Донецька обл.) відбувся черговий семінар-навчання для фахівців з питань  соціальної роботи та представників організацій суб’єктів соціальної роботи.  Чергове навчання було присвячене проблемам домашнього насильства.

  В Публічній бібліотеці імені Лесі Українки (м. Київ)  пропонують послугу оцифрування та реставрації старих, пожовклих або пошкоджених фото з домашніх архівів користувачів, мешканців та гостей столиці. Також, фото, зроблені на фоні київських вулиць, об’єктів архітектури в різні періоди історії міста, у фотосалонах відомих фотографів Києва (із зазначенням на фото ательє), в цікавих старовинних домашніх інтер’єрах киян, бібліотека реставруємо БЕЗОПЛАТНО за умови надання згоди на розміщення їх у цифровій бібліотеці «Київ» ( https://dlib.kiev.ua/ ).

   У розпал літа працівники відділу соціокультурної діяльності Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Б.А Лавреньова провели краєзнавчий салон «Херсонське мереживо підступного Амура». Бібліотекарі знайшли  найрізноманітніші історії кохання,  які відбувалися з жителями міста, або з людьми, що мали стосунок до Херсонської губернії  в далекі часи.
Щоб познайомитися з дивовижними історіями кохання адміралів Миколи Мордвінова та Олексія Грейга, поета Афанасія Фета та революціонерки Дори Бріліант в  артпросторі  біля бібліотеки зібрались чимало любителів історії рідного краю.


Детальніше тут

   25 липня в Старовижівській публічній бібліотеці (Волинська обл.) відбулася абрикосова вечірка з Орестою Осійчук, автором роману “Абрикосова книгарня”. Усі, хто завітав на вечірку, отримали можливість поринути в дитинство і пригадати свої кумедні дитячі пригоди, поворожити на книзі, посмакувати пляцками за фірмовим рецептом цьоці Касі та чаєм з “молоком” від вуйка Стефана .

 
Детальніше тут

   7 липня на території БІБЛІОдворика, біля Маневицької публічної бібліотеки (Рівненська обл.), вкотре відбулася тепла зустріч у форматі діалогу з Надією Гуменюк, відомою українською письменницею, заслуженою журналісткою України, лауреаткою премії імені Лесі Українки, яка презентувала книги, як для дорослих роман «Плач пересмішниці», так і новинки для дітей. Пані Надія у числі тих небагатьох сучасних українських письменників, які створили власні художні світи. Її творчість має і всеукраїнський, і міжнародний резонанс, вона – своєрідно-неповторна. Має талант від Бога, глибинне усвідомлення власної місії.

 

Чудову виставку було презентовано в бібліотеці села Великий Олександрів Віньковецької селищної ради  (Хмельницька обл.): усі написи вишиті ручками бібліотекарки Галина Коржак .Ось так -з любов’ю, -про своє рідне Село і про своїх шанованих Земляків.. хрестик до хрестика червоними нитками..На вишиваній книжковій виставці поряд із книгами присутні й раритети та світлини віньківчан з орденами, медалями, здобутками у колі односельців.

Детальніше тут .

   Перша літня гра Світ Громад відбулась в бібліотеці с. Веселе (Волинська обл.). В бібліотеці зібралась чудова команда дорослих, активних веселівців, які, залишивши свої жниварські сільські турботи, за 4 години і відпочили і «прокачали» власні  мізки.
Команді достроково вдалося побудувати “Громаду Промисловий центр!»  (побудували всі муніципальні об’єкти, Бізнес-інкубатор, Сміттєпереробний завод, Тренінговий центр; накопичили немалі заощадження, наповнили фонд громади і т.п.). Це реально крутий результат, який свідчить, що в громаді є неформальні лідери з навичками командної роботи які розуміються на сценаріях розвитку громади.
Детальніше тут   .

У 2021 року серед дітей та підлітків набули популярності так звані сімпл-дімпл ((Simple Dimple) і поп-іт (Pop It) – антистрес-іграшки, які можна м’яти в руках для зняття напруги. Ця дитяча розвага прийшла на зміну сквішам і спіннерам і стала справжнім трендом у соціальних мережах – Youtube, Instagram, (близько 2 млн. повідомлень з хештегом #squishy), TikTok ( понад 3,3 млрд переглядів).
“Антистреси” з гуми або пластику, які при натисканні видають ляскаючий або хрусткий звук. За рахунок однотипних механічних дій такі іграшки здатні відволікати і розслабляти.

Сімпл-дімпл в перекладі з англійської означає “проста ямочка”. Це іграшка з силікону, що містить кілька опукло-увігнутих частин. При натисканні на такі ямочки досягається ефект антистресу.
Поп-іт – майже те саме, що й сімпл-дімпл. Відмінність полягає в тому, що у цієї іграшки-антистресу всі ямочки або бульбашки одного розміру.

Встигають за трендами і в Нововолинській міській бібліотеці для дітей (Волинська обл.). Саме цим захоплюючим іграшкам був приурочений вікенд в бібліотеці «Веселися, грай та книжечки читай». Детальніше тут .

  

    Добре відомо, що малювання розвиває дрібну моторику рук,  сприяє швидкому засвоєнню різних кольорів та їх відтінків, тренує пам’ять, покращує логічне мислення, розширює загальне сприйняття світу, розвиває такі пізнавальні процеси як увага, уява.  У Центрі розвитку дитини “Капітошка” ( #Попаснянська_публічна_бібліотека , Луганська обл.) значну увагу приділяють аплікації, незвичайним технікам малювання за допомогою:  жмакання паперу, солі, ватних паличок і т.п.  Всі ці заняття супроводжуються вивченням скоромовок, розгадуванням загадок, рухливими або настільними іграми.
Детальніше тут .

У КЗ “Малобілозерська публічна бібліотека” закінчився цикл майстер-класів з вишивки стрічками. Отримані звання і навички дозволять дівчатам застосувати під час оформлення квіткових панно для власних кімнат.

Вже пів року Бібліотека 40 м.Одеси реалізовує проєкт «Еколокація». До акцій, лекцій, майстер-класів, флешмобів долучаються не лише юні читачі, а й їх батьки, громадські активісти. Найактивніших учасників бібліотечного проєкту нагороджують ЕКОПЛЯШКОЮ!  Див. флеш-моб #екопляшка_бібліотека40
Нещодавно в бібліотеці з’явився новий тренд: робити сімейні світлини у бібліотеці!

   В Комишанській бібліотеці-філії ХЦБС (Херсонська обл.) провели еко-пізнавальний майстер-клас “Вітамінна баночка” . Малеча дізналась не тільки про користь овочів та фруктів, а й навчилась “консервувати” ось такі баночки

   Як стверджують науковці, позитивне сприйняття світу може насправді покращити здоров’я і зрештою подовжити життя.  Гарний настрій та позитивні емоції забезпечують своїм користувачам:
Чомучка-бібліотекарка (ЦДБ м. Мелітополь, Запорізька обл.),


тітонька Наталка, яка залюбки читає українські казки (бібліотека ім. І.Світличного, м. Київ).

Працівники Великоолександрівської селищної бібліотеки (Херсонська обл.) долучилися до навчальної Програми «Молодіжний працівник»,  що реалізовується за підтримки Міністерства молоді та спорту України спільно з Державним інститутом сімейної та молодіжної політики та за підтримки програми розвитку ООН в Україні. Програма базується на принципах неформальної освіти, що робить її доступною для широкого кола представників суміжних галузей. Щоб пройти навчання за Програмою, не потрібно мати спеціальну освіту, рекомендаційні листи від керівництва, бути представником певних організацій тощо. Єдина умова до участі: досвід та бажання працювати з молоддю. Крім того участь у Програмі є безкоштовною, як для учасника, так і для організації, яку він представляє.

До речі, наступні базові тренінги відбудяться для представників Донецької області – 06-08 серпня 2021 р., Вінницької області  – 22-24 вересня 2021 р. Корисні знання, простір для спілкування з колегами та нові ідеї для роботи з молоддю, все це можна отримати на тренінгах за програмою “Молодіжний працівник” !

     Фахівці Запорізької ОУНБ підготували другий випуск аналітичного огляду за 2021 рік:

Бібліографічні ідеї та технології : аналіт. огляд : II кв. 2021 р. / КЗ «ЗОУНБ» ЗОР, Від. наук. інформації та бібліографії ; [підгот. М. Маслова]. – Запоріжжя : [ЗОУНБ], 2021. – 28 с.

Огляд знайомить із розвитком бібліотечного мобільного обслуговування та досвідом проєктно-орієнтованого професійного спілкування як умовою бібліотечного комунікативного середовища; існуючими україномовними електронними бібліотеками та популярними електронними виданнями – аудіокнигами, які стрімко заповнюють ринок; із різноманітними моделями публічних бібліотек в умовах об’єднаних територіальних громад (на прикладі півдня України); дискусійним питанням щодо перспектив паперової книги і книжкових практик бібліотечного сервісу та змінами професійних стандартів згідно з вимогами сучасних «цифрових» професій (менеджера веб-контенту та менеджера веб-ком’юніті) тощо.

 

Далі буде…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)