МКІП пропонує до обговорення порядок та умови надання субвенції на створення центрів культурних послуг

6  червня 2021 року Закон “Про внесення змін до Закону України “Про культуру” щодо загальних засад надання населенню культурних послуг” (№ 4318) опублікували в офіційній газеті Верховної Ради “Голос України”.

Закон набирає чинності через шість місяців з дня його опублікування, крім пункту другого прикінцевих положень документа, який набирає чинності з дня його опублікування. Зокрема, відповідно до пункту другого, Кабінету Міністрів України доручається забезпечити введення в дію нормативно-правових актів, що випливають з цього документу, одночасно із набранням ним чинності; підготувати пропозиції щодо запровадження культурної субвенції з державного бюджету для фінансування надання базового набору культурних послуг та внести їх на розгляд Верховної Ради; вжити заходів щодо утворення бюджетної установи, що належить до сфери управління центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах культури та мистецтв, зі сприяння розвитку креативних індустрій та виробленню креативного продукту, внести на розгляд парламенту проєкт закону, який визначатиме особливості діяльності такої установи. Крім цього, Кабміну доручається у 2022 році поінформувати ВР про стан виконання цього закону.

Закон передбачає ключові норми для реформи системи забезпечення населення культурними послугами, зокрема:

  • введення до правового поля понять «державна політика у сфері культури», «культурна послуга», «мінімальні стандарти забезпечення населення культурними послугами», «центр культурних послуг»;
  • запровадження механізмів моніторингу та оцінювання реалізації державної політики у сфері культури;
  • визначення повноважень органів державної влади, спрямованих на впровадження реформи забезпечення населення культурними послугами;
  • містить запобіжні механізми для необґрунтованого закриття закладів культури органами місцевого самоврядування (передбачає зміни до порядку формування базової мережі закладів культури).

Як запевняє Міністерство культури та інформаційної політики України, введення поняття «центр культурних послуг» дає можливість Міністерству надавати субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на модернізацію/створення центрів культурних послуг в територіальних громадах. Окрім того, у  Державному бюджеті на 2021 рік МКІП передбачено 200 млн грн для надання субвенції на створення центрів культурних послуг. Створення таких центрів, відповідно до Всеукраїнського репрезентативного опитування КМІС, проведеного в 2020 році, підтримує 81% українців.

За ініціативи МКІП та підтримки Швейцарії запущено пілотний проект «Центри культурних послуг, як інструмент згуртованості громади» в 7 територіальних громадах. В цілому до участі у проекті подали заявки 198 територіальних громад з 7 областей України (Донецької, Закарпатської, Запорізької, Луганської, Херсонської, Чернівецької та Чернігівської). Всі вони готові будувати ЦКП і потребують правових підстав для співфінансування.

Наразі, з метою визначення порядку та умов надання субвенції зі спеціального фонду державного бюджету місцевим бюджетам на створення центрів культурних послуг,  Міністерство культури та інформаційної політики України виносить на громадське обговорення проект постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на створення центрів культурних послуг».

Так, проєктом нормативного акту визначається механізм надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на створення центрів культурних послуг , головним розпорядником якої є МКІП; умови надання субвенції у тому числі розмір співфінансування з місцевих бюджетів; порядок затвердження переліку об’єктів, роботи з будівництва або реконструкції/ реставрації/ капітального ремонту в яких планується розпочати у 2021 році з метою перетворення їх на центри культурних послуг тощо.

Субвенція спрямовується на будівництво нових центрів культурних послуг або реконструкцію/ реставрацію/ капітальний ремонт існуючих закладів культури, з метою перетворення їх на центри культурних послуг.

Термін «центр культурних послуг» вживається у такому значенні – багатофункціональний заклад культури, що має зручне розташування для відвідування жителями територіальної громади/суміжних територіальних громад, забезпечений кваліфікованими кадрами, має сучасну матеріально-технічну базу та спроможний забезпечувати надання комплексу культурних послуг, консультаційної, інформаційної допомоги, доступ до користування приміщеннями та обладнанням для творчості, неформального навчання та спілкування жителів територіальної громади з урахуванням чисельності, вікового, статевого, національного, соціального, професійного складу населення.

Загальна площа центру культурних послуг не повинна бути меншою за 400 м 2 . Центр культурних послуг обов’язково повинен: мати багатофункціональну залу зі сценою або естрадою та місткістю не менше ніж 100 посадкових місць; забезпечувати громадян культурними послугами, зокрема, стосовно доступу до читання та інформації та доступу до можливостей для творчого самовираження.

Проект постанови розміщений на сайті МКІП.

Зауваження і пропозиції до проекту акта приймаються до 20 червня 2021 року включно у письмовому та/або електронному вигляді на адреси МКІП.

Матеріал підготувала

 Горчинська В., головний бібліотекар НМВ НБУ імені Ярослава Мудрого.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)