Чернігівська ОУНБ ім. В. Г. Короленка презентує…

Другий місяць поспіль НМВ НБУ ім. Ярослава Мудрого проводить у форматі онлайн на платформі ZOOM професійне спілкування  – «Методичні вервечки».

Зустрічі зазвичай проходять у вигляді:

  • огляду регіональних ситуацій щодо процесів передачі бібліотек до громад, організації мережі бібліотек, позитивних/негативних моделей бібліотечного обслуговування населення,  залученості НМВ ОУНБ до підвищення компетентностей і кваліфікації бібліотечних працівників у новоутворених громадах ;
  • сесії питань – відповідей і обміну досвідом.

 Пропонуємо вашій увазі огляд сучасного стану бібліотечної мережі Чернігівщини, підготовлений директором Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка Інною Аліференко.

Чернігівська область :

площа – 31854.0 км 2 ; населення – 991294 ос.; територіальних громад – 57 (з них 28% – міські, 30% – сільські, 42% – селищні).

   Збережено мережу бібліотек у Бахмацькій, Новгород-Сіверській ЦБС, Сновській ПБ. 2020 року зроблено ремонти, закуплено нові сучасні меблі для центральних бібліотек. ЦБ та бібліотеки-філії, долучившись до проєкту “Дія. Цифрова освіта” надають усім охочим доступ до безкоштовного навчання на національній онлайн-платформі з цифрової грамотності “Дія. Цифрова освіта”.

Новгород-Сіверська центральна районна бібліотека написала заявку на участь у проєкті “ПУЛЬС” (“Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні”) для бібліотек та громадських організацій об’єднаних територіальних громад (ОТГ) або громад, які перебувають у процесі становлення, що був оголошений Міжнародною організацією IREX, і стала однією з переможниць, одержавши грантову підтримку – 600 доларів – для впровадження заявлених активностей. Проєкт реалізовувався протягом березня-серпня 2020 року.

У Сновській ПБ (нове Положення про Сновську публічну бібліотеку Сновської міської територіальної громади див. тут ) активно працюють над місцевими програмами, проєктами, конкурсами. Це “Програма національно-патріотичного виховання дітей та молоді 2016–2020 рр.”, “Від гри до читання 2019–2025 рр.”, “Літературний конкурс патріотичної поезії ім. Л. Тереховича” тощо.

Семенівський та Срібнянський райони – одні з небагатьох, де одна територіальна громада і вся ЦБС залишилася не розділеними, не було ліквідовано жодної бібліотеки.  Налагоджено співпрацю з органами місцевої влади.

На жаль, є приклади погіршення бібліотечного обслуговування у процесі передачі бібліотек до громад. Так, у Бобровицькій ПБ всіх сільських бібліотекарів переведено на 0,5 ставки. Ліквідовано бібліотеки Борзнянської ЦБС, бібліотечних працівників звільнено, заборгованість по виплаті заробітної плати – з листопада 2020 року.

Аналогічна ситуація і в Ічнянській ЦБС. З 18 березня всі бібліотеки ЦБС закриті, працівників – звільнено. Заборгованість по виплаті заробітної плати сільським бібліотекарям – з грудня 2020 року. За словами представників місцевої влади створення ПБ дозволить через місяць працевлаштувати бібліотечних фахівців.

У Корюківській ОТГ функціонує лише одна філія (село Наумівка) – як структурний підрозділ Корюківської ПБ  .

Загалом на 01.01.2021 р. в області налічується  – 659 бібліотек.

   Працівники Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка здійснюють моніторинг бібліотечної мережі області,  надають методичну допомогу під час виїздів на місця,  організовують консультації з питань організації мережі публічних бібліотек в територіальних громадах. У ході передачі бібліотек виникають питання щодо процесів передачі майна (у т.ч. бібліотечного фонду), реорганізації бібліотек-філій шляхом перетворення їх у бібліотечні пункти.

   Триває тісна співпраця з Департаментом культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА з питань попередження необґрунтованої ліквідації бібліотек області.

За ініціативи Департаменту культури і туризму, національностей та релігій відбувся семінар : “Щодо дотримання законодавства під час передачі закладів культури у комунальну власність територіальних громад“, де надавалися практичні рекомендації з реорганізації бібліотек.

Питання збереження бібліотек обговорюються на місцевому радіо. Так, у програмі “Праймвечір. Акценти” “Українського радіо: Чернігівська хвиля” порушувалися проблеми реорганізації Борзнянської ЦБС.

З метою підвищення кваліфікації бібліотечних працівників області проводяться семінари, тренінги, відбуваються наради в режимі онлайн на платформі ZOOM стосовно Програми поповнення фондів публічних бібліотек УІК тощо.

Протягом 2020–2021 років працівниками науково-методичного відділу напрацьовано близько 20 методичних рекомендацій, порадників для роботи бібліотек області. Методичні матеріали є у відкритому доступі й розміщені на сторінці сайту Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка.

Це, зокрема, такі методичні порадники:

Календар нетрадиційних свят 2021 рік ;

Віртуальна книжкова виставка ;

Бібліотечні проєкти: від задуму до втілення: метод. порадник бібліотекаря ;

Онлайн-довідничок. Нові форми роботи у бібліотечній практиці презентація: PowerPoint.

Проєктна діяльність бібліотек Чернігівщини: методичний порадник бібліотекаря ;

– Бібліотеки Чернігівщини на сторінках преси;

Бібліотеки України в умовах карантину: виклики та новації;

– Віртуальна подорож бібліотеками Чернігівщини:

 тощо.

Методичні матеріали зібрані також на блозі науково-методичного відділу Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка. 

Щира вдячність працівникам Національної бібліотеки ім. Ярослава Мудрого за корисне, змістовне і щире спілкування! Нехай же бібліотечна методична вервечка завжди буде міцною та надійною і ніколи не переривається!

Джерело: http://libkor.com.ua/index.php?id=1&sid=0&pid=0&year=2021&tab=1&item=4801

Зі свого боку  НМВ НБУ ім. Ярослава Мудрого дякує всім  колегам за співпрацю,  професіоналізм, небайдужість!  

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)