Якими бачить свої бібліотеки Кіптівська сільська територіальна громада (Чернігівська область)

Сьогодні основне питання, яке хвилює бібліотечну спільноту  – збереження бібліотечної мережі в процесі передачі бібліотек до громад та правові аспекти функціонування бібліотек в  територіальних громадах. І хоча його вирішення, очевидно, передбачає двосторонній рух, як з боку бібліотек, які мають відповідати очікуванням мешканців громад та задовольняти їх потреби, так і самої громади в особах виборних голів та місцевих рад, останнє слово належить саме місцевій владі. Як зміниться мережа бібліотек буде відомо вже на кінець року, але вже сьогодні можливо прогнозувати, що найбільші втрати будуть саме серед сільських бібліотек. Саме тому, хочу навести приклад Кіптівської громади Чернігівської області  (відповідно до постанови Верховної Ради України від 17 червня 2020 року «Про утворення та ліквідацію районів», громада увійшла до новоствореного Чернігівського району).
Кіптівська сільська об’єднана територіальна громада була утворена у  вересні 2015 року шляхом об’єднання Вовчківської, Кіптівської, Новошляхівської, Олбинської, Підлісненської,  Прогресівської сільських рад, а у червні 2020 року  до складу громади були включені території Красилівської, Надинівської, Хрещатенської та Чемерської сільської ради. Таким чином, територіальна громада об’єднала 19 сіл та 1 селище і нараховує 5748 мешканців.
Ще у 2016 році була створена власна Публічна центральна бібліотека (далі – ПЦБ), до якої входило 7 філій.   Підпорядковувалась ПЦБ відділу культури, сім’ї, молоді та спорту Кіптівської сільської ради.  Бібліотеки почали стрімко змінюватись.  Вперше за багато років було здійснено ремонти приміщень бібліотек,  встановлено опалення, закуплено меблі та комп’ютери.
Наразі Кіптівська Публічна центральна бібліотека має 10 філій.
Нещодавно рішенням  сільської ради була затверджена Програма розвитку  сучасної  бібліотеки , бібліотечної справи та сільського туризму Кіптівської сільської ради  на 2021-2023 роки.
Реалізація Програми передбачає забезпечення соціально-економічних та організаційних умов ефективної діяльності бібліотек громади : детальний  SWOT аналіз діяльності бібліотек – філій Кіптівської ПЦБ; вирішення нагальних питань щодо оновлення матеріально – технічної бази і інформаційно-технологічної інфраструктури бібліотеки, підвищення комфортності обслуговування і розвиток інфраструктури бібліотеки,  підключення  бібліотек – філій до мережі інтернет,   фінансування на утримання  інтернет послуг;  оновлення бібліотечних фондів у відповідності до потреб читачів та підвищення професійної компетенції бібліотекарів. Серед іншого, це активізація роботи бібліотеки у  краєзнавчому спрямуванні та створення туристичного кластеру Кіптівської сільської територіальної громади.
Планується формування нової, модернізованої моделі «Бібліотека – Користувач – Інформаційний простір», «Бібліотека –  сучасна –  креативна »,«Бібліотека – мобільна – сільській туризм», що передбачає  урізноманітнення бібліотечних послуг,  впровадження та використання інноваційних форм роботи, розвиток партнерства з закладами освіти, культури, громадськими організаціями.
На Програму планується здійснення відповідного фінансування за рахунок коштів місцевого бюджету та інших джерел фінансування.

Також депутати підтримали внесення змін до Положення про Кіптівську публічну центральну бібліотеку.
За словами керівниці відділу культури, сім’ї, молоді та спорту Кіптівської сільської ради Ірини Дубик, у громаді оцінили сучасний стан бібліотечної системи і вирішили кардинально та якісно її змінювати.

«Ми прагнемо перейти до розуміння бібліотеки як сучасного публічного простору для місцевих жителів різного віку – від молоді до старших наших земляків. Тому маємо намір, і це передбачено програмою, комп’ютеризувати бібліотеки, наповнити їх діяльність цікавим змістом, аби сільські жителі мали хороші можливість для різноманітного дозвілля, а не лише отримати чи віддати книги, як це було десятиліттями», – говорить Ірина Дубик.

Матеріал підготувала – Горчинська В., головний бібліотекар НМВ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)