Що передбачає багатоканальне фінансування сфери культури

05 січня прийдешнього року КМУ затвердив План заходів щодо реалізації Концепції реформи фінансування системи забезпечення населення культурними послугами (розпорядженням Кабінету Міністрів України від 5 січня 2021 р. № 1-р). 

У свою чергу Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко зазначив: «Наразі місцеві бюджети регулярно фінансують культуру за залишковим принципом. І ця частка часто знижується. Звідси – неконкурентні зарплати працівників культури, відсутність ринку культурних послуг, невідповідна їх якість…  Саме тому потрібен перехід на інші – прогресивні методи фінансування та орієнтація на результат. Реформа має зробити так, щоб бюджет не утримував установи, а фінансував конкретні надані ними культурні послуги. Нагадаю, це і є однією із засад децентралізації влади в Україні !»

Вищезазначений план заходів передбачає:

  • Створення моделей фінансування культурних послуг, які надаються державними і комунальними закладами культури;
  • Оновлення системи оплати праці працівників сфери культури;
  • Створення можливостей для розвитку соціокультурної інфраструктури на регіональному та місцевому рівні;
  • Впровадження проєктного підходу для формування конкурентних ринків культурних послуг;
  • Запровадження механізму державно-приватного партнерства для реалізації інвестиційних проектів у сфері культури;
  • Поширення застосування інших інструментів фінансування сфери культури.

У сьогоднішньому дописі, шановні колеги, зосереджую вашу увагу на програмно-проєктній діяльності, яка  надає безліч можливостей як бібліотекам, так і органам місцевого самоврядування (в реаліях сьогодення партнерство та співпраця з владою – то наше все!). Тож, пропоную скористатись можливостями нового року:

Посольство Фінляндії оголошує конкурс проєктів 2021/2022 з наступних тем:

  • Інноваційні рішення щодо переробки відходів у громадах
  • Підвищення обізнаності щодо змін клімату або біорізноманіття
  • Пом’якшення втрат у галузі навчання у зв’язку із пандемією COVIDd-19

Щонайбільше 4 проєктні пропозиції будуть відібрані. (дедлайн 14.02). Деталі тут 

Міжнародний фонд «Відродження» в рамках проєкту “EU4USociety” у співпраці з Європейським Союзом оголошує конкурс «Культура. Спільнота» (дедлайн 25 січня, 25 березняМета конкурсу – надати додаткову підтримку ініціативам та проєктам у сфері культури, які здатні залучати кошти від громадян шляхом краудфандінгу. Пріоритет конкурсу – підтримка культурницьких ініціатив, які залучають кошти громади та мають соціальний вплив. Учасники конкурсу: До участі у конкурсі запрошуються громадські організації, громадські спілки, благодійні фонди, зареєстровані у будь-якому регіоні України. Деталі тут .

Британська Рада впроваджує проєкт “Залучення молоді: громадянська участь та зміцнення навичок соціальної дії (Активні Громадяни)”, який фінансується Посольством Великої Британії в Україні у рамках Фонду запобігання конфліктів, сприяння стабільності та безпеці. Дедлайн – 24 січня включно. Деталі тут https://www.britishcouncil.org.ua/active-citizens/apprenticeship Проінформуйте майбутніх лідерів громад!

House of Europe оголошує конкурс грантів до 8 000 євро на втілення культурних та мистецьких проєктів для творчої молоді 16-25 років. Інклюзивні театральні постановки, кінематографічні табори, урбаністичні лабораторії з переосмислення публічних просторів та інше – вітаються будь-які ініціативи, що спонукають творити. Дедлайн – 1 березня. Деталі тут .

♦ В рамках 5-річної програми “Мріємо та діємо” запускається проєкт “МолодьТуТ: створи простір молодіжних перспектив у своїй громаді”. Його мета полягає у посиленні спроможності молодіжних просторів у громадах надавати якісні послуги для молоді та розбудовувати сприятливе середовище для розвитку громадського активізму, підвищення соціальної згуртованості, просування толерантності та інклюзивності у громадах. Дедлайн – 01 лютого. Деталі тут . Чому б новому простору не бути в бібліотеці?

♦ Громадська організація “Fight For Right” оголошує набір на другу школу “ЛІДEРКА” для активних і мотивованих дівчат та жінок з інвалідністю, які бажають змінювати країну (дедлайн 01. 02.). Деталі тут.

Конкурс УКФ:  Фонд “Пам’ять, відповідальність і майбутнє” разом з Українським культурним фондом вже вдруге оголошує конкурс проєктів «Культура для змін».  Метою спільної програми підтримки «Culture for changes» є посилення українсько-німецької співпраці та спільний пошук відповідей на виклики сучасного світу через підтримку культурного діалогу та створення спільних культурно-мистецьких продуктів (дедлайн 01.02.).  Деталі тут.

 Стипендійна програма:

Фонд Humanity in Action Poland (“Людство в дії Польща”) приймає заявки на стипендійну програму 2021 року “Жінки: нічого про нас без нас!” . Річна стипендійна програма розпочнеться з інтенсивного та інноваційного навчального досвіду з різноманітною групою стипендіатів (1 червня — 23 червня 2021) та постійної навчальної програми протягом осені та зими. Кінцевий термін подання заявки — 14 лютого 2021 року. Деталі тут .

На жаль, кількість публічних бібліотек, долучених до проєктної діяльності  – не є зашкалюючою. Щоб не гаяти час, адже його і «конем не доженеш» пропоную скористатись можливостями від:

Ассоціація Культура та креативність  – пропонує власну, безкоштовну освітню онлайн платформу. Проєкт діє за підтримки Ради Європи в Україні та пропонує онлайн-курси для менеджерів культури. Курси тут .

⇒ Європейський Простір (EuProstir) – веб-платформа підтримки громадянського суспільства України. Один з інструментів цієї платформи – освітні онлайн-курси, спрямовані на розвиток громадянського суспільства, навичок комунікації, маркетингу, брендингу тощо. Див. тут .

⇒  Відкритий Університет Майдану (ВУМ) – всеукраїнський рух громадянської освіти, який виник під час «Революції Гідності» на Майдані 2013-14 років. Онлайн-курси тут.

Освітній курс з грантового менеджменту, створений УКФ в партнерстві з ГО «Інша Освіта» та медіаплатформою «Накипіло»  тут

Найновіше! Креативна Європа підготувала онлайн-курс «Європейські гранти для культурних та креативних проєктів», що зрозумілою мовою пояснює кожен етап подачі на її програми, в рамках яких українські організації можуть отримати гранти до 2 000 000 євро на культурні й креативні проєкти. Ви дізнаєтесь, як обрати конкурс для себе, знайти міжнародних партнерів, заповнити заявку і скласти звітність.

Хто може взяти участь:

  • представники маркетингових агенцій, рекламних компаній, дизайн-студій, дизайн-продакшену;
  • організатори культурних заходів;
  • видавці;
  • професіонали, що працюють у сфері кіновиробництва, театральній індустрії;
  • представники музеїв, креативних хабів;
  • професіонали зі сфери ІТ або геймдев-індустрії.

 Що ви отримаєте:

  • Сім модулів теоретичного матеріалу
  • Тести для перевірки, як ви засвоїли тему
  • Цифровий сертифікат про завершення курсу
  • Комплексне уявлення про програму «Креативна Європа»
  • План дій по залученню гранту для вашого проєкту

 Як взяти участь:

  • Зареєструватись на сайті і почати курс.

 Детальніше про програму http://bit.ly/3pf11V4  

Ще більше можливостей від країн ЄС знайдете в Каталозі можливостей – http://bit.ly/mozhlyvostiEU  

 

Успіхів і натхнення !

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)