Законодавчі новації грудня

Сьогодні, шановні колеги, пропонуємо чергову добірку законодавчих документів, які впливатимуть на діяльність бібліотек.

  1.  SOS !  Перша новина, на жаль, не додає оптимізму, адже КМУ планує заборонити попередню оплату на час дії карантину !

На сайті Кабміну оприлюднена постанова «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 4 грудня 2019 р. № 1070 і від 22 липня 2020 р. № 641» . Постановою передбачено:

  • дозволити розпорядникам (одержувачам) бюджетних коштів забезпечити перегляд умов укладених договорів про закупівлю товарів, робіт і послуг за бюджетні кошти;
  • Державна казначейська служба має здійснювати відкриття асигнувань із загального фонду державного бюджету за видатками, не віднесеними до захищених видатків бюджету, в першочерговому порядку за видатками на закупівлю товарів, робіт і послуг, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, перелік яких затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 20 березня 2020 р. № 225 “Деякі питання закупівлі товарів, робіт і послуг, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, на території України”.

 !  Наслідки для бібліотек –  неможливість здійснювати передплату (газет, журналів, БД і т.п.) на 2021 рік !
Черговий виклик вимагає оперативної реакції. Формуємо інформаційне поле: звернення до Міністерства культури та інформаційної політики, максимум активності в соцмережах (на офіційних сторінках влади), залучаємо союзників,  партнерів, амбасадорів…

2.   06 грудня в газеті «Голос України» опублікували текст закону за  № 1009-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування і районних державних адміністрацій»  (законопроєкт №3651-д). Закон набрав чинності і надає можливість працювати новообраним органам місцевого самоврядування громад і районів.

Акцентуємо увагу на тому, що районна рада новоутвореного району зобов’язана прийняти до спільної комунальної власності територіальних громад новоутвореного району усі ЦБС чи районні бібліотеки (у разі відсутності ЦБС) ліквідованих районів та до 01.07.2021 передати їх до комунальної власності відповідних територіальних громад
Детальніше про вплив даного Закону на діяльність та долю публічних бібліотек в консультації-презентації від Н.Розколупи, заст. генерального директора НБУ України ім. Ярослава Мудрого, в пості від 9 грудня 2020р.

  1.   2 грудня2020 року Кабінет Міністрів схвалив розроблений МКІП проєкт постанови «Про затвердження переліку платних послуг, які можуть надаватися державними і комунальними закладами культури, що не є орендою» (за №1183)  . Прийняття закону дозволяє врегулювати питання користування майном державних та комунальних закладів культури під час надання ними платних послуг з положеннями Закону України «Про оренду державного та комунального майна» (див. частину восьму статті 2  закону)
  1.   Кабмін пропонує штрафувати за порушення складання бюджетної та фінансової звітності бюджетними установами . Такий проєкт закону погодив Кабмін на черговому засіданні. Далі справа за Радою. За порушення встановлених термінів та порядку подання фінансової та бюджетної звітності бюджетних установ або подання такої звітності у неповному обсязі планують карати штрафом від 30 до 50 неоподаткованих мінімумів (510-850 грн). Слідкуйте за новинами, адже річна звітність не за горами!

Сил! Згуртованості! Дій!

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)