Зміни, які визначають діяльність бібліотек

Часті повідомлення у засобах масової інформації про публічні бібліотеки свідчать про посилену увагу до них з різних сторін. Обговорюються, зокрема, питання – яке майбутнє очікує бібліотечну сферу в умовах децентралізації? Якою має бути сучасна бібліотека? За якою стратегією модернізувати бібліотечну сферу? Відповіді на ці питання шукають і самі бібліотекарі. Долучаються до цього процесу також і представники влади і громадські організації.

Так, у Херсонській області у кінці минулого року відбулася стратегічна сесія до якої долучилися більше 50 осіб – представників об’єднаних територіальних громад, бібліотекарів та письменників. Результати напрацювань учасники заходу представили голові облдержадміністрації Юрію Гусєву.

Детально про захід тут

Також на Херсонщині відбувся ще один захід де розглядалося як  бібліотека може стати центром місцевої активності громади за сучасних умов. Занурювалися у це питання бібліотекарі разом з Леонідом Жовтило, випускником освітніх програм Інституту соціокультурного менеджменту (ІСКМ) та активним громадським діячем.

Для довідки:

Інститут соціокультурного менеджменту (ІСКМ) – є неполітичною, некомерційною, нерелігійною, недержавною громадською організацією

Серед керуючих принципів ІСКМ

головна мета – розвиток громад;

під розвитком громад ми бачимо розвиток людей;

індикатором виміру розвитку людей є рівень соціального капіталу;

рівень соціального капіталу – це рівень довіри між людьми;

наш шлях – підтримка місцевих ініціатив через Центри місцевої активності.

На заході проводилися сесії, в ході яких було зроблено SWOT-аналіз щодо того, що можна зробити для перетворення бібліотеки у центр місцевої активності громади в сучасних умовах.

Викликають інтерес представлені результати SWOT-аналіз щодо діяльності бібліотек в сучасних умовах у регіональному аспекту.

Учасники попрацювали над пошуком шляхів модернізації бібліотечної сфери в умовах реформи децентралізації. Напрацювання зосереджувалися над тим, що можна зробити на місцевому, обласному та державному рівнях.

Детально про захід тут

 Цікава думка колег з інших регіонів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)