Системний підхід до реформування бібліотек Іллінецької міської ОТГ може стати практичним кейсом для багатьох територіальних громад

У рамках переформатування колишніх  книгозбірень на сучасні  бібліотечні простори в Іллінецькій міській ОТГ, у селі Паріївка відкрили  ще одну сучасну мультимедійну бібліотеку. Сільська бібліотека, яка розпочала свою роботу в 1950 році, знову відкрила свої двері для читачів, але вже в осучасненому форматі – оновлено книжковий фонд, встановлено комп’ютери з доступом до мережі інтернет, ксероксну техніку, придбано плазмовий телевізор та цікаві ігри для дітей. Частку у зміну бібліотеки внесли місцеві аграрії,  кошти ж на обладнання самої бібліотеки  виділені із міського бюджету.

Іллінецька міська об’єднана територіальна громада створена  у серпні 2016 року та об’єднує 10 рад та 9 старостинських округів. Відповідно до  рішення Іллінецької міської ради  у 2017 році  було створено Іллінецьку міську мультимедійну бібліотеку Іллінецької міської ОТГ  до складу якої увійшли Іллінецька центральна бібліотека, районна бібліотека для дітей та дев’ять сільських бібліотек-філій.  Після приєднання до  Іллінецької  міської об’єднаної територіальної громади ще дох сільських громад, до міської мультимедійної бібліотеки  було передано у січні 2018 року Тягунську сільську бібліотеку-філію, а у січні 2019 року і Паріївську сільську бібліотеку-філію.

Як зазначає директор Іллінецької міської мультимедійної бібліотеки Іллінецької міської ОТГ Наталія Покрищук, місцева влада розуміє, що сучасні  заклади культури не можуть працювати в сьогоднішніх умовах без суттєвих змін.

Так у листопаді минулого року, в селі Павлівка Іллінецької міської ОТГ було відкрито мультимедійну бібліотеку, переобладнану в рамках проекту «Тепла медіа бібліотека – творчий осередок сільської громади». Проект став переможцем 15 обласного конкурсу розвитку територіальних громад на Вінниччині. Було залучено 148 684 грн., Іллінецька міська ОТГ  виділила 153 500грн. та суттєву допомогу надало місцеве господарство СТОВ «Злагода». Залучені кошти було витрачено на ремонт, придбання меблів, книг, комп’ютерної техніки та розвиваючих ігор. Таким чином, завдяки спільних зусиль, сільську бібліотеку було переобладнано  на сучасну, теплу і затишну медіабібліотеку – інформаційний та культурний центр Павлівського  старостинського округу (820 жителів).

У квітні 2019 року у селі Василівка, після завершення капітального ремонту, відкрився реконструйований Василівський заклад культури включно із сільською бібліотекою, а це дві кімнати  загальною площею 32 м2  (480 жителів). Наразі для сільської бібліотеки було придбано нові меблі вартістю 30 410 грн., комп’ютерну  та копіювальну техніку вартістю 37 285, нову літератури вартістю 7 356 грн. та настільні ігри для дітей вартістю 4 000 грн. Реалізовано цей проект завдяки спільним  зусиллям Іллінецької міської ради, Василівського старостату та базового сільськогосподарського підприємства – фермерського господарства «Агро-1». У реконструкцію сільського закладу культури, оновлення  матеріально-технічної бази вкладено понад 4 мільйони гривень.

Як зазначає голова Іллінецької міської ОТГ Володимир Ящук: «Ми змінили підхід до цільового призначення бібліотек, особливо у селі. Це не лише книгозбірня, це багатофункціональний інформаційний центр комунікацій, де проводитимуться різноманітні зустрічі, вечори, дискусійні клуби та надаватимуться нові послуги. І ми плануємо у найближчі два роки перетворити на такі центри наші сільські бібліотеки».

Наразі розпочато капітальні ремонти в приміщенні Сорокського, Тягунського, Якубівського закладів культури в тому числі і бібліотек. Тож переконані, що з таким ставленням до закладів  культури,  Іллінецька міська ОТГ досягне всіх поставлених цілей

Джерело:  Матеріали ІІ науково-практичної конференції «Бібліотека в умовах сучасності і конструювання майбутнього» (м. Вінниця, 25 вересня 2019 р.), «Бібліотеки Іллінецької міської ОТГ: нові реалії функціонування» Покрищук Наталія Леонідівна, директор Іллінецької міської мультимедійної бібліотеки Іллінецької міської ОТГ.

Сайт Іллінецької міської ОТГ

Фото із сайту Іллінецької міської мультимедійної бібліотеки Іллінецької міської об’єднаної територіальної громади

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)